Αστροφυσική, Διάστημα

Δύο παρατηρητήρια των ακτίνων-Χ βρήκαν στοιχεία για την ‘χαμένη ύλη’ στο Σύμπαν

Με τη βοήθεια των τροχιακών παρατηρητηρίων Chandra της NASA και XMM-Newton της ESA επιστήμονες κατάφεραν να ανιχνεύσουν μια τεράστια δεξαμενή γαλαξιακού αερίου, που βρίσκεται κατά μήκος μιας δομής γαλαξιών (Sculptor Wall) σε σχήμα τείχους, περίπου, 400 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Στην κάτω εικόνα εμφανίζεται το λεγόμενο Sculptor Wall, όπως επίσης σπειροειδείς και ελλειπτικοί γαλαξίες κατά μήκος του τείχους μαζί με το διαγαλαξιακό αέριο που εντοπίστηκε πρόσφατα, μέρος του λεγόμενου Warm Hot Intergalactic Medium (WHIM), που εμφανίζεται με μπλε χρώμα. Η ανακάλυψη αυτή είναι η ισχυρότερη απόδειξη που έγινε ποτέ ότι η “χαμένη ύλη” στο γειτονικό Σύμπαν βρίσκεται σε ένα τεράστιο ιστό καυτού, διάχυτου αερίου.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Με τη βοήθεια των τροχιακών παρατηρητηρίων Chandra της NASA και XMM-Newton της ESA επιστήμονες κατάφεραν να ανιχνεύσουν μια τεράστια δεξαμενή γαλαξιακού αερίου, που βρίσκεται κατά μήκος μιας δομής γαλαξιών (Sculptor Wall) σε σχήμα τείχους, περίπου, 400 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Στην κάτω εικόνα εμφανίζεται το λεγόμενο Sculptor Wall, όπως επίσης σπειροειδείς και ελλειπτικοί γαλαξίες κατά μήκος του τείχους μαζί με το διαγαλαξιακό αέριο που εντοπίστηκε πρόσφατα, μέρος του λεγόμενου Warm Hot Intergalactic Medium (WHIM), που εμφανίζεται με μπλε χρώμα. Η ανακάλυψη αυτή είναι η ισχυρότερη απόδειξη που έγινε ποτέ ότι η "χαμένη ύλη" στο γειτονικό Σύμπαν βρίσκεται σε ένα τεράστιο ιστό καυτού, διάχυτου αερίου.

Sculptor-Wall

Η εικόνα αριστερά δείχνει μια λεπτομερειακή απεικόνιση του Τείχους του Γλύπτη (Sculptor Wall), το οποίο αποτελείται από γαλαξίες, μαζί με καυτό διαγαλαξιακό αέριο(WHIM).

Η εκπομπή ακτίνων Χ από το καυτό αέριο WHIM  σε αυτό το τείχος είναι πολύ αδύναμη για να ανιχνευθεί, οπότε έγινε έρευνα για την απορρόφηση του φωτός μιας λαμπρής πηγής στο υπόβαθρο από το WHIM, με τη βοήθεια του Chandra και του XMM-Newton. Η πηγή του υπόβαθρου είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που βρίσκεται πολύ πέρα από το τείχος, σε απόσταση περίπου δύο δισεκατομμύρια έτη φωτός. Αυτή η πηγή φαίνεται στην εικόνα σαν άστρο, με το φως να ταξιδεύει μέσω του Τείχους του Γλύπτη προς τη Γη.

Οι έρευνες υποστηρίζουν τις προβλέψεις ότι το ήμισυ περίπου της κανονικής ύλης στο τοπικό Σύμπαν βρίσκεται σε έναν ιστό από θερμό, διάχυτο αέριο του WHIM. Η κανονική ύλη – που είναι διαφορετική από την σκοτεινή ύλη – απαρτίζεται από σωματίδια, όπως πρωτόνια και ηλεκτρόνια, που βρίσκονται στη Γη, στα άστρα, στο αέριο, και ούτω καθεξής. Πολλές μετρήσεις που έχουν γίνει δίνουν μια καλή εκτίμηση της ποσότητας αυτής της “κανονικής ύλες”, όταν το Σύμπαν ήταν ηλικίας λίγων μόνο δισεκατομμυρίων ετών. Ωστόσο, μια απογραφή του γειτονικού μας σύμπαντος  είχε βρει μόνο την μισή κανονική ύλη, που ήταν ασφαλώς ένα ανησυχητικά μεγάλο έλλειμμα της ύλης που υπολογίζουμε να υπάρχει στο σύμπαν. Η νέα όμως έρευνα βρήκε ότι η χαμένη μάζα βρίσκεται στο καυτό αθέατο αέριο με τη μορφή νηματοειδών σχηματισμών.

Πηγή: Chandra

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share