Αστροφυσική, Διάστημα

Ωκεανός σκέπαζε το ένα τρίτο του Άρη πριν μερικά δισεκατομμύρια χρόνια

Η συζήτηση για το αν ή όχι ο Κόκκινος Πλανήτης καλυπτόταν από έναν μεγάλο ωκεανό πριν από πολλά δισεκατομμύρια χρόνια, είναι ένα καυτό θέμα συζήτησης στην διεθνή επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες. Η κατάληξη σε κάποιο συμπέρασμα ήταν το λιγότερο δύσκολη, δεδομένου ότι κανένα από τα αποδεικτικά στοιχεία (υπέρ ή κατά) ήταν πειστικό. Αλλά αυτή η συζήτηση μπορεί να έχει φτάσει απότομο στο τέλος της, χάρη σε μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder (UCB). Η ομάδα αυτή διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο του Άρη καλυπτόταν από έναν ωκεανό, πάνω από 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Η συζήτηση για το αν ή όχι ο Κόκκινος Πλανήτης καλυπτόταν από έναν μεγάλο ωκεανό πριν από πολλά δισεκατομμύρια χρόνια, είναι ένα καυτό θέμα συζήτησης στην διεθνή επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες. Η κατάληξη σε κάποιο συμπέρασμα ήταν το λιγότερο δύσκολη, δεδομένου ότι κανένα από τα αποδεικτικά στοιχεία (υπέρ ή κατά) ήταν πειστικό. Αλλά αυτή η συζήτηση μπορεί να έχει φτάσει απότομο στο τέλος της, χάρη σε μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder (UCB). Η έρευνα έδειξε ότι περίπου το ένα τρίτο του Άρη καλυπτόταν από έναν ωκεανό – με μέγεθος σαν τον Ατλαντικό -, πάνω από 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Ocean-Covered-One-Third-of-Mars  Έτσι φαντάστηκε ο καλλιτέχνη για το πώς μπορεί να έμοιαζε ο αρχαίο ωκεανός στον Άρη  (η σχεδίαση έγινε με βάση την πραγματική Αρειανή τοπογραφία)

Η νέα μελέτη, υπό τον Gaetano Di Achille του πανεπιστημίου του Κολοράντο, μελέτησε ξανά τον τεράστιο όγκο εικόνων που έχουν συλλέξει κατά τα τελευταία χρόνια τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά διαστημικά οχήματα. Αν και τα στοιχεία δεν ήσαν νέα, οι ερευνητές τα επαναξιολόγησαν και πιστεύουν ότι ανακάλυψαν 52 «δέλτα» ποταμών, διάσπαρτα στον Άρη, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά βρίσκονται στο ίδιο περίπου υψόμετρο και εικάζεται ότι αποτελούσαν το όριο του κάποτε εκτεταμένου αρειανού ωκεανού. Όλα αυτά τα δέλτα πιστεύεται ότι κατέληγαν στον ωκεανό, είτε απευθείας, είτε μέσω γειτονικών λιμνών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αρειανός ωκεανός κάλυπτε το βόρειο πόλο του πλανήτη και περιείχε όγκο νερού όσο περίπου το ένα δέκατο των γήινων ωκεανών.

Τελευταία, έρχονται στο προσκήνιο συνεχώς νέες εκτιμήσεις επιστημόνων ότι ο «κόκκινος πλανήτης» κάποτε διέθετε έναν κανονικό «υδρολογικό κύκλο», που επέτρεπε την ύπαρξη σύννεφων, βροχών, επιφανειακών και υπόγειων ποταμών, λιμνών και θαλασσών, όμως οι αμφιβολίες παραμένουν ακόμα.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η αρχαία θάλασσα κάλυπτε το 36% περίπου της επιφάνειας του πλανήτη και περιείχε γύρω στα 124 εκατ. κυβικά χιλιόμετρα νερού, την ίδια περίπου εποχή (πριν 3,5 δισ. χρόνια) που στη Γη άρχισαν να αναπτύσσονται οι πρώτοι μονοκύτταροι οργανισμοί.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη ερευνητές κατέγραψαν κάπου 40.000 κοίτες ποταμών διαφόρων μεγεθών στον Άρη, τετραπλάσιες σε σχέση με όσες πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες ότι μπορεί να υπήρχαν.  Σύμφωνα με αυτούς όλες αυτές οι κοίτες δείχνουν ότι κάποτε στον Άρη υπήρχαν άφθονες βροχοπτώσεις και εκτιμούν ότι επιβεβαιώνεται έτσι οριστικά πως υπήρχε πλήρης υδρολογικός κύκλος στον πλανήτη.

"Είναι εκπληκτικό το πώς τα αποτελέσματα μας είναι συμβατά με προηγούμενες ανεξάρτητες μελέτες που βασίζονται σε τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις. Φυσικά, η δημοσίευση μας, δεν λέει την τελευταία λέξη για τη συζήτηση σχετικά με τον ωκεανό του Άρη, αλλά προσθέτει ένα σημαντικό κομμάτι στο μεγάλο παζλ. Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενες αποστολές στον Άρη, όπως για παράδειγμα η MAVEN, θα βοηθήσει ώστε να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, αλλά και να προσφέρει νέες γνώσεις για την ιστορία του νερού στον Άρη και την παρουσία ενός αρχαίου ωκεανού στον Άρη”, εξηγεί ο επιστήμονας.

Λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες εργασίες δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share