Περιβάλλον Ζωή και Γη

Φτιάχτηκαν στο εργαστήριο δύο νουκλεοτίδια

Ο John Sutherland, χημικός του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, υποστηρίζει ότι έχουν καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο η ριβόζη, το φωσφορικά και τα νιτρικά μόρια γνωστά ως νουκλεοβάσεις συνενώθηκαν για πρώτη φορά για να σχηματίσουν νουκλεοτίδια – οι δομικές μονάδες του κόσμου του RNA από τις οποίες θεωρείται ότι αναδύθηκε η ζωή.

Print Friendly, PDF & Email
Share

cytosine rna origins life

Ο John Sutherland, χημικός του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, υποστηρίζει ότι έχουν καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο η ριβόζη, το φωσφορικά και τα νιτρικά μόρια γνωστά ως νουκλεοβάσεις συνενώθηκαν για  πρώτη φορά για να σχηματίσουν νουκλεοτίδια – οι δομικές μονάδες του κόσμου του RNA από τις οποίες θεωρείται ότι αναδύθηκε η ζωή.

Αριστερά: Το μόριο που εικονίζεται είναι η κυτοσίνη, η νουκλεοβάση που, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να συνδυάσουν με σάκχαρα και φωσφορικά άλατα για το σχηματισμό του RNA 

Η ευπρόσδεκτη αυτή ανακάλυψη που δημοσιεύτηκε στο Nature αναμένεται να ευχαριστήσει όσους σαγηνεύονται αλλά νιώθουν και αμηχανία από τη μελέτη της προέλευσης της ζωής.

«Η δική μου υπόθεση είναι ότι βρισκόμαστε εδώ σε αυτόν τον πλανήτη ως συνέπεια της θεμελιώδους οργανικής χημείας," λέει ο Sutherland. Το μυστικό του ήταν ότι έτρεξε το πείραμα κατά στάδια, προσθέτοντας μόνο φωσφωρικά στο τελικό στάδιο. Μέχρι στιγμής, η ομάδα του πέτυχε να φτιάξει δύο από τα τέσσερα νουκλεοτίδια..

Ο Jack Szostak του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης σχολίασε ότι η νέα ανακάλυψη "θα μείνει για χρόνια ως μία από τις μεγάλες προόδους της προβιοτικής χημείας."

Τα ευρήματα, επίσης, χρησιμεύουν και ως μια υπενθύμιση ότι ο ρυθμός των επιστημονικών ανακαλύψεων δεν πηγαίνει πάντα τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν οι επιστήμονες. Το 1871 ο Δαρβίνος στο πρώτο του αξίωμα ότι η ζωή άρχισε σε μια "ζεστή μικρή λίμνη, με όλα τα είδη των αμμωνιακών και φωσφορικών αλάτων."

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, ο Stanley Miller διεξήγε ένα μεγάλο βασικό πείραμα για την προέλευση της ζωής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, μαζί με τον Harold Urey, το οποίο άφησε στους επιστήμονες περισσότερα ερωτήματα από όσα απάντησε.

Το 1994 ο Leslie Orgel  έγραψε στο Scientific American πως ολοένα και περισσότερες ενδείξεις υποστήριζαν τη θεωρία ότι η ζωή προέκυψε από το RNA, αλλά απελπισμένος κατέληξε: "πώς όμως το RNA φανερώθηκε μένει άγνωστο."

Πέρυσι, οι επιστήμονες ίσως και να ζαλίστηκαν όταν δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science  ορισμένα δευτερεύοντα αποτελέσματα που βασίζονταν σε κάποια ξεχασμένα φιαλίδια από το αρχικό πείραμα των Miller-Urey.

Πάντως, ο χημικός Robert Shapiro (Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης), ο οποίος έγραψε μια εναλλακτική θεωρία για την προέλευση της ζωής στο Scientific American το 2007, λέει ότι τα αποτελέσματα του John Sutherland “δεν έχουν καμία σχέση με την προέλευση της ζωής πάνω στη Γη."

Πηγή: Scientific American

Διαβάστε και τα σχετικά άρθρα

1. 50 χρόνια από τη δημιουργία της αρχέγονης σούπας της ζωής Τα αμινοξέα δημιουργούνται στο εργαστήριο 

2. Έγινε στην τύχη η δημιουργία του έμβιου κόσμου; Μια θεώρηση αντίθετη από την Δαρβινική άποψη

3. Νέα ευρήματα στο παλιό πείραμα των  Miller-Urey για την προέλευση της ζωής

4. Πώς τελικά η Γη απέκτησε τα καλύτερα υλικά για τη ζωή;

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share