Αστροφυσική, Διάστημα

Αστρονόμοι ελπίζουν στην ανίχνευση εξωγήινης ζωής

(updated) Η πιθανότητα ανακάλυψης εξωγήινης ζωής σε άλλους κόσμους είναι μεγαλύτερη από ποτέ, σύμφωνα με τον Martin Rees, πρόεδρο της Βασιλικής Εταιρείας

Print Friendly, PDF & Email
Share

alienroswell Η πιθανότητα ανακάλυψης εξωγήινης ζωής σε άλλους κόσμους είναι μεγαλύτερη από ποτέ, σύμφωνα με τον Martin Rees, πρόεδρο της Βασιλικής Εταιρείας

O Λόρδος Martin Rees το ανέφερε αυτό σε μια συγκέντρωση αστρονόμων στο Λονδίνο προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης εξωγήινης ζωής. Και συνέχισε ότι η ανακάλυψη τυχόν εξωγήινων θα αλλάξει την ανθρωπότητα, την άποψη για τον εαυτό μας και την θέση μας μέσα στο σύμπαν.

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό σαρώσει τον ουρανό για τυχόν ραδιοφωνικά σήματα από ευφυή εξωγήινη ζωή εδώ και 50 χρόνια, αλλά  μέχρι τώρα δεν έχουν ακούσει τίποτα αξιόλογο.

Όπως λέει και ο Λόρδος Ρις:  Υποψιάζομαι ότι θα μπορούσε να υπάρχει ζωή και νοημοσύνη εκεί έξω σε μορφές που δεν μπορούμε να συλλάβουμε

Και συνέχισε:: “Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο, ώστε για πρώτη φορά μπορούμε να έχουμε πραγματικά την ρεαλιστική ελπίδα για την ανίχνευση πλανητών που να μην είναι μεγαλύτεροι από τη Γη, σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα”.

"Θα είμαστε σε θέση να μάθουμε αν έχουν ηπείρους και ωκεανούς, και τι είδους ατμόσφαιρα έχουν. Αν και είμαστε πολύ μακριά ακόμα για να μάθουμε αν υπάρχει κάποια μορφή ζωής πάνω σε αυτούς τους κόσμους, θα είναι μια τεράστια πρόοδος αν μπορέσουμε και πάρουμε κάποιο είδος εικόνας ενός άλλου πλανήτη, κάτι σαν τη Γη μας σε τροχιά γύρω από ένα άλλο αστέρι."

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία μας έχει εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό έτσι ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε πλανήτες που δεν μπορούσαμε στο παρελθόν.

“Αν μπορέσουμε  να βρούμε ζωή, ακόμα και την πιο απλή ζωή εκεί έξω, θα ήταν σαφώς μία από τις μεγάλες ανακαλύψεις του 21ου αιώνα.

"Υποψιάζομαι ότι θα μπορούσε να υπάρχει εξωγήινη ζωή και νοημοσύνη σε μορφές που δεν μπορούμε να συλλάβουμε”.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να βρεθεί μία άλλη Γη  μέσα στο 2010

Michel_Mayor

Σύμφωνα με τον Michel Mayor θα βρεθεί σύντομα ένας εξωπλανήτης δίδυμος της Γης

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι επιστήμονες θα έχουν εντοπίσει ένα δεύτερο πλανήτη, έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος θα είναι ο πρώτος που θα μοιάζει πραγματικά με τη Γη, δήλωσε ένας από τους κορυφαίους αστρονόμους του κόσμου, ο καθηγητής Michel Mayor του πανεπιστημίου της Γενεύης.

Ο Μαγιόρ ήταν ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών που ανακάλυψαν τον πρώτο εξωπλανήτη το 1995. Μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, για την επέτειο των 50 ετών από την έναρξη του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης ζωής (SETI), δήλωσε βέβαιος ότι θα ανακαλυφθεί σύντομα ένας πλανήτης που θα έχει το μέγεθος και τη σύνθεση της Γης.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 400 εξωπλανήτες, αλλά κανένας δεν φαίνεται να μοιάζει με τη Γη και να διαθέτει συνθήκες κατάλληλες για ζωή. Οι περισσότεροι έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία και είναι πολλοί μεγάλοι, συνεπώς έχουν πολύ ενεργές τεκτονικές πλάκες, άρα ασταθή γεωλογία. Μέχρι τώρα ο μικρότερος εξωπλανήτης που έχει βρεθεί, είναι περίπου 1,7 φορές μεγαλύτερος από το δικό μας.

Kepler

Το διαστημικό παρατηρητήριο εξωηλιακών πλανητών Kepler

Αναγκαία προϋπόθεση θα είναι ο εξωπλανήτης να βρίσκεται σε κατάλληλη απόσταση από το άστρο-ήλιο του, ώστε να μην είναι ούτε καυτός, ούτε παγωμένος και παράλληλα να διαθέτει υγρό νερό. Σύμφωνα με τον αστρονόμο Mayor, το αμερικανικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ», το μεγαλύτερο που έχει ποτέ σταλεί πέρα από την τροχιά της Γης, θα είναι το πρώτο που σύντομα θα βρει τον «σωστό» εξωπλανήτη.

Πηγή: BBC, Βήμα

Δείτε και το σχετικό άρθρο

Ακόμα πέντε εξωπλανήτες από το Kepler

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share