Περιβάλλον Ζωή και Γη

Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας εξαφάνισε τους δεινοσαύρους όχι η πτώση αστεροειδούς

Η πρόσκρουση στη Γη ενός μεγάλου αστεροειδούς πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια, η οποία θεωρείται ότι οδήγησε στη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων τελικά ίσως άφησε πίσω της επιζώντες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική άποψη.

Share

Μπορεί αρκετοί επιστήμονες πρόσφατα να ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συναίνεση πως η πιθανότερη αιτία εξαφάνισης των δεινοσαύρων υπήρξε η πρόσκρουση στον πλανήτη μας κάποιου μεγάλου ουρανίου σώματος, όμως οι εναλλακτικές απόψεις δεν λένε να σταματήσουν. Μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη επιμένει ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν όχι από κομήτη ή κάτι τέτοιο, αλλά από μια ξαφνική μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας στη Γη.

dyno

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Πλίμουθ, υπό τον δρα Gregory Price διεξήγαγαν μελέτες σε απολιθώματα και ορυκτά στη βόρεια Νορβηγία, στο αρκτικό αρχιπέλαγος Svalbard (Σβάλμπαρντ), μια περιοχή που φημίζεται για τα πολλά παλαιοντολογικά ευρήματά της. Συμπέραναν ότι, πριν από περίπου 137 εκατομμύρια χρόνια, οι θάλασσες του πλανήτη μας κατά μέσο όρο πάγωσαν κατά 9 βαθμούς, από τους 13 βαθμούς στους 4 βαθμούς Κελσίου περίπου.

Η μεταβολή αυτή, όπως εκτιμούν, χρειάστηκε μερικές εκατοντάδες ή λίγες χιλιάδες χρόνια να για να ολοκληρωθεί.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συνέβη εξαιτίας μιας απότομης μεταβολής στο «Ρεύμα του Κόλπου» στον Ατλαντικό – ένα φαινόμενο που πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι μπορεί να ξανασυμβεί στο μέλλον και να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια νέα εποχή παγετώνων.

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας στην Κρητιδική περίοδο σχεδόν σίγουρα θα οδήγησε στη σταδιακή εξαφάνιση των περισσοτέρων δεινοσαύρων, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια. Οι βρετανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι η εξαφάνιση ήταν αργή και ότι το πρώτο βήμα έγινε με την υποχώρηση της θερμοκρασίας.

Αρνούνται ότι υπήρξε ένα κατακλυσμικό γεγονός (π.χ. πτώση κομήτη) που προκάλεσε την μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων και αντιτείνουν ότι υπήρξε μια σειρά από περιβαλλοντικές και οικολογικές αλλαγές, που όλες ξεκίνησαν με την πτώση της θερμοκρασίας των ωκεανών, πυροδοτώντας στη συνέχεια αλυσιδωτά γεγονότα στο κλίμα της ξηράς και στη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων.

Σύμφωνα με τον Price, πολλοί δεινόσαυροι που προηγουμένως ζούσαν μέσα ή κοντά σε ζεστά και ρηχά νερά, καθώς επίσης σε βαλτώδεις περιοχές της ξηράς, θα πέθαναν από το σοκ της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πτώση της θερμοκρασίας συνέβη, ενώ η Γη βρισκόταν σε μια φάση «θερμοκηπίου» παρόμοια με τη σημερινή, με αυξημένες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αλλαγή του ρεύματος του Κόλπου, σε έναν Ατλαντικό ωκεανό που ήταν πολύ πιο στενός εκείνη την εποχή σε σχέση με σήμερα, οδήγησε στο λιώσιμο των πάγων του αρκτικού Βορρά, με συνέπεια να πέσουν οι θερμοκρασίες των ωκεανών –και στη συνέχεια της ξηράς- σχετικά απότομα.

Οι δεινόσαυροι, που πιθανότατα ήσαν ψυχρόαιμοι, είχαν ανάγκη από θερμό κλίμα για να επιβιώσουν, γι’ αυτό αποδείχτηκαν τόσο ευάλωτοι στην πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

"Εάν δεν ήταν σε θέση να μεταναστεύσουν νότια θα μπορούσαν να εξαφανιστούν. Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη στην προσπάθειά μας να καθορίσουμε τον τρόπο που οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν.

"Πιστεύουμε τώρα ότι απεβίωσαν σταδιακά και είναι πολύ πιθανό ότι αυτό θα μπορούσε να έχει προκληθεί από μια σειρά κλιματικών αλλαγών.”

Η πτώση της θερμοκρασίας θεωρείται ότι επήλθε επειδή τα υψηλά επίπεδα του CO2 που ήταν στην ατμόσφαιρα, ανάγκασαν την παγκόσμια μέση θερμοκρασία να ανέβει και οι πολικοί πάγοι να λιώσουν – ένα φαινόμενο που επί του παρόντος προβλέπεται και για τη Γη.

Πηγές: Telegraph – Ελευθεροτυπία

Δείτε και τα σχετικά άρθρα

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share