Αστροφυσική, Διάστημα

Τρομακτική καταιγίδα μαίνεται στην επιφάνεια εξωπλανήτη

Ο εξωπλανήτης «Όσιρις», με την κωδική ονομασία HD 209458b, ένας αέριος γίγαντας σε απόσταση περίπου 150 ετών φωτός από τη Γη, δεν είναι καθόλου ευχάριστο μέρος για να ζουν οι άνθρωποι. Αν ποτέ πατούσαν το πόδι τους σε αυτόν, ταυτόχρονα θα έβραζαν από την καυτή θερμοκρασία του που φτάνει τους 1.100 βαθμούς Κελσίου, θα δηλητηριάζονταν από το μονοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιράς του και θα γίνονταν κομμάτια από την τρομακτική θύελλα που μαίνεται στην επιφάνειά του, με ανέμους οι οποίοι φτάνουν την ασύλληπτη ταχύτητα των 7.000 έως 10.000 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό λένε αμερικανοί και ολλανδοί επιστήμονες που ανακάλυψαν την σούπερ θύελλα που μαίνεται πάνω στον εξωπλανήτη

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ο εξωπλανήτης «Όσιρις», με την κωδική ονομασία HD 209458b, ένας αέριος γίγαντας σε απόσταση περίπου 150 ετών φωτός από τη Γη, δεν είναι καθόλου ευχάριστο μέρος για να ζουν οι άνθρωποι. Αν ποτέ πατούσαν το πόδι τους σε αυτόν, ταυτόχρονα θα έβραζαν από την καυτή θερμοκρασία του που φτάνει τους 1.100 βαθμούς Κελσίου, θα δηλητηριάζονταν από το μονοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιράς του και θα γίνονταν κομμάτια από την τρομακτική θύελλα που μαίνεται στην επιφάνειά του, με ανέμους οι οποίοι φτάνουν την ασύλληπτη ταχύτητα των 7.000 έως 10.000 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό λένε αμερικανοί και ολλανδοί επιστήμονες που ανακάλυψαν την σούπερ θύελλα που μαίνεται πάνω στον εξωπλανήτη.

exoplanet_HD209485b Οι σχετικές διαπιστώσεις, με επικεφαλής τον Ignas Snellen,του Αστεροσκοπείου του Λάιντεν της Ολλανδίας, έγιναν με τη βοήθεια του υπέρυθρου φασματογράφου του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στην έρημο της Χιλής και παρουσιάστηκαν στο περιοδικό “Nature”,

Ο μακρινός εξωπλανήτης HD 209458b ανακαλύφθηκε το 1999, έχει περίπου το 60% του μεγέθους του Δία ενώ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα φωτεινό άστρο στον αστερισμό του Πήγασου. Έχει μικρή απόσταση από το μητρικό άστρο του, γύρω στα 7 εκατομμύρια χιλιόμετρα., δηλαδή μόλις το ένα εικοστό από την απόσταση της Γης από τον Ήλιο, με συνέπεια το «έτος» του εξωπλανήτη αυτού να είναι μόνο τρισήμιση γήινες μέρες.

Οι τρομεροί άνεμοι προκαλούνται από τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας που υπάρχουν στον εξωπλανήτη ανάμεσα στην πλευρά εκείνη που «ψήνεται» από το κοντινό άστρο του και στην πολύ πιο κρύα σκοτεινή πλευρά του.

Η παρεμβολή του εξωπλανήτη μεταξύ του άστρου του και της Γης επέτρεψε στους αστρονόμους επί τρεις πολύτιμες ώρες να μελετήσουν τις αλλαγές, οι οποίες προκλήθηκαν στο φως που έφτανε στον πλανήτη μας και, μέσω αυτών των μεταβολών, να εξαχθούν εντυπωσιακά συμπεράσματα σχετικά με τις φυσικές και χημικές συνθήκες στην επιφάνεια του Όσιρι (φέρει το όνομα του αιγύπτιου θεού του κάτω κόσμου, ένας μάλλον ταιριαστός χαρακτηρισμός για τον συγκεκριμένο εξωπλανήτη-κόλαση).

Οι αστρονόμοι κατάφεραν επίσης για πρώτη φορά να υπολογίσουν άμεσα την μάζα ενός εξωπλανήτη μέσου του φαινομένου Ντόπλερ. Οι προηγούμενες προσπάθειες για άλλους εξωπλανήτες βασίζονταν μέχρι σήμερα μόνο σε εκτιμήσεις.

Μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί συνολικά 462 εξωπλανήτες (δηλαδή πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος), από τότε που ο πρώτος εντοπίστηκε το 1995. Κανείς όμως δεν μοιάζει με τη Γη και δεν έχει νερό, ενώ σχεδόν όλοι είναι αέριοι γίγαντες σαν το Δία, αλλά πολύ πιο καυτοί.

Πηγή: ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share