Αστροφυσική, Διάστημα

Ο χρόνος, σαν όλα τα καλά πράγματα, μπορεί να έρθει στο τέλος του έπειτα από 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια

Share

Το σύμπαν και όλα όσα περιέχει μπορεί να γνωρίσει ένα τέλος ύστερα από 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με αμερικανούς και ιάπωνες αστροφυσικούς που αμφισβητούν τη θεωρία την οποία αποδέχεται η πλειοψηφία των κοσμολόγων για μία αέναη επέκταση του χωροχρόνου.

universe "Είναι απίθανο το σύμπαν να σταματήσει στη διάρκεια της δικής μας ζωής αλλά υπάρχει 50% πιθανότητα ο χρόνος να γνωρίσει ένα τέλος σε 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια", εκτιμούν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους.

Γνωστοποιούν πως ορισμένες μέθοδοι και υποθέσεις που χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό από τους αστροφυσικούς, ιδίως ένα αυθαίρετο όριο του χρόνου προκειμένου να υπολογιστούν οι πιθανότητες ένα σύμπαν να επεκτείνεται αιώνια, οδηγούν στην πραγματικότητα στο συμπέρασμα πως ο χρόνος θα έχει ένα τέλος.

"Με άλλα λόγια, αυτό το όριο του χρόνου, που θεωρείται μόνο ως ένα εργαλείο στατιστικού υπολογισμού, συμπεριφέρεται στην πραγματικότητα ως ένα φυσικό πραγματικό γεγονός είτε το θέλουμε είτε όχι", εξηγεί ο Raphael Bousso, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια, ένας από τους κύριους ερευνητές αυτής της μελέτης.

Σύμφωνα με την κοινώς αποδεκτή θεωρία, το σύμπαν γεννήθηκε από το Big Bang πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια και συνεχίζει να επεκτείνεται με μία ταχύτητα που επιταχύνεται εκθετικά, ωθούμενο από την ενέργεια του κενού, και αυτό εις το αιώνα τον άπαντα.

"Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως δεν λέμε ότι είμαστε σίγουροι για το συμπέρασμα ότι το σύμπαν θα έχει ένα τέλος, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πως αυτό μπορεί στ΄αλήθεια να συμβεί", υπογραμμίζει ο αστροφυσικός Bousso.

"Αν το συμπέρασμα αυτό δεν είναι αλήθεια, σημαίνει πως μία από τις υποθέσεις που κρατάμε στο μαθηματικό υπόδειγμα είναι λάθος, κάτι που θα ήταν επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον για τους αστροφυσικούς που στη διάρκεια πολλών ετών έκριναν πως ήταν πολύ λογική", συνεχίζει.

Στην επιστήμη αυτό το είδος του συλλογισμού είναι συχνά πολύ χρήσιμο, υπογραμμίζει ο Bousso.

"Συνειδητοποιεί κανείς πως μία θεωρία που φαινόταν εντελώς λογική προλέγει ένα γεγονός εντελώς τρελό, με αποτέλεσμα να πρέπει είτε να την εγκαταλείψουμε είτε να καταλάβουμε γιατί ίσως δεν είναι τόσο παράλογο", υπογραμμίζει.

Για τον Αυστραλό αστροφυσικό Charles Lineweaver, τα συμπεράσματα του Bousso είναι απλά εσφαλμένα.

"Η μέση διάρκεια ζωής του σύμπαντος κατά τον Bousso είναι καθορισμένη, μόνο και μόνο επειδή αυτό συμβαίνει όταν εισάγετε ένα σημείο οριακό για να πάρετε μια λογική πιθανότητα", λέει ο Charles Lineweaver

“Είναι μια στατιστική τεχνική που την πήρε πιθανώς πάρα πολύ σοβαρά", πρόσθεσε.

Όμως ο Bousso αναφέρει ότι αυτός και η ομάδα του δεν εφεύρε ή δεν εισήγαγε  τίποτα.

"Αυτά τα οριακά σημεία έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλούς κορυφαίους φυσικούς για χρόνια", ανέφερε. Η οριακή τιμή για τον χρόνο είναι φυσικά αναπόφευκτη και ως εκ τούτου απαιτεί μια φυσική αιτιολογία. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απλό μαθηματικό τέχνασμα."

Πηγή: AFP – ΑΠΕ

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share