Αστροφυσική, Διάστημα

Μαύρη τρύπα με πενταπλάσια μάζα του ήλιου βρίσκεται σε ένα δυαδικό σύστημα άστρων

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής στις Καναρίους Νήσους (IAC) έχουν ανακαλύψει μια μαύρη τρύπα με 5,4 φορές τη μάζα του Ήλιου μας, με τη βοήθεια ακτίνων Χ, στο δυαδικό σύστημα XTE J1859 226.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής στις Καναρίους Νήσους (IAC) έχουν ανακαλύψει μια μαύρη τρύπα με 5,4 φορές τη μάζα του Ήλιου μας, με τη βοήθεια ακτίνων Χ, στο δυαδικό σύστημα XTE J1859 226.

binary_star_system Οι αστροφυσικοί υποστηρίζουν πως αυτή η ανακάλυψη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (MNRAS) είναι πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί έχουμε βρει μόνο 20 τέτοια δυαδικά συστήματα με μαύρη τρύπα (μπορεί να αποτελούνται και από αστέρες νετρονίων), με εκτιμώμενο πληθυσμό 5.000 δυαδικά συστήματα στο Γαλαξία μας.

Το XTE J1859 226 είναι ένα δυαδικό σύστημα που εκπέμπει παροδικά ακτίνες Χ,  ενώ βρίσκεται στον αστερισμό Αλώπηξ. Το σύστημα αυτό ανακαλύφθηκε από τον δορυφόρο RXTE  κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης του συστήματος το 1999.

Ο αστροφυσικός Jesus Corral-Santana, δήλωσε ότι "τα συστήματα αυτά βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε κατάσταση ηρεμίας και κατά καιρούς εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας, οπότε διεγείρουν τις μαύρες τρύπες και αυξάνεται έτσι ο ρυθμός που προσλαμβάνουν μάζα από την γύρω περιοχή τους."

Τα αστέρια νετρονίων καθώς και οι μαύρες τρύπες είναι τα κατάλοιπα που έμειναν από ένα τεράστιο αστέρι μετά το θάνατό του. Τα περισσότερα από τα γνωστά άστρα νετρονίων έχουν μάζα περίπου 1,4 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τιμές μπορούν να φτάσουν και πάνω από το διπλάσιο της μάζας του Ήλιου. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι όταν υπερβαίνει το τριπλάσιο της ηλιακής μάζας, τα αστέρια νετρονίων δεν είναι σταθερά, και στο τέλος καταρρέουν οπότε και σχηματίζουν μια μαύρη τρύπα.

Για τον αστροφυσικό Corral-Santana, «η μέτρηση της μάζας στα συμπαγή αντικείμενα είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί τι είδους αντικείμενο μπορεί να είναι. Εάν είναι πάνω από το τρεις φορές της ηλιακής μάζας, μόνο μια μαύρη τρύπα μπορεί να είναι. Βρέθηκε λοιπόν ότι το αντικείμενο XTE J1859 226 έχει μια μαύρη τρύπα πάνω από 5,4 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου. Είναι η οριστική επιβεβαίωση της ύπαρξης μιας μαύρης τρύπας σε αυτό το αντικείμενο."

«Με το αποτέλεσμα αυτό έχουμε ένα νέο σημαντικό κομμάτι στη μελέτη μιας μαύρης τρύπας, όσον αφορά της μάζας τους. Κι αυτή έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις για τις γνώσεις μας για το θάνατο των μεγάλων άστρων, το σχηματισμό των μαύρων οπών, και τέλος την εξέλιξη των δυαδικών συστημάτων," προσθέτει ο ο αστροφυσικός.

Πηγή: Science Daily

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share