Περιβάλλον Ζωή και Γη Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Το πλουτώνιο και η Φουκουσίμα

Χθες Δευτέρα Ιάπωνες δεν απέκλεισαν χθες το ενδεχόμενο της μερικής τήξης των πυρηνικών ράβδων στον αντιδραστήρα 2. Τι σημαίνει αυτό για τις εκατοντάδες κιλά πλουτωνίου του πυρηνικού εργοστασίου;

Print Friendly, PDF & Email
Share

Χθες Δευτέρα Ιάπωνες δεν απέκλεισαν χθες το ενδεχόμενο της μερικής τήξης των πυρηνικών ράβδων στον αντιδραστήρα 2. Τι σημαίνει αυτό για τις εκατοντάδες κιλά πλουτωνίου του πυρηνικού εργοστασίου;

Το πλουτώνιο είναι βαρύ ραδιοτοξικό μέταλλο που εκπέμπει την πιο βλαπτική ακτινοβολία, την ακτινοβολία Άλφα, ελάχιστη ποσότητα της οποίας είναι αρκετή για να προκαλέσει το θάνατο ενός ανθρώπου. Συγκεκριμένα ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου πλουτώνιο εκπέμπει σε περίπτωση εισπνοής ή κατάποσης ‘ισοδύναμη δόση’ ακτινοβολίας Άλφα γύρω στα 15 Sievert, όπως λέγεται η μονάδα μέτρησής της. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ τα 10 Sievert αρκούν για να επιφέρουν τον θάνατο σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Πλουτώνιο: βλαπτικότατο, αλλά βραδυκίνητο

Γερμανοί επιστήμονες λένε ότι ο κίνδυνος είναι ρεαλιστικός, αλλά υπάρχουν και κάποιες ελπιδοφόρες μετρήσεις. Γιατί Γερμανοί ειδικοί επιστήμονες έχουν κάνει μετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση πλήρους τήξης των πυρηνικών ράβδων, κάτι που δεν έχει συμβεί αυτή τη στιγμή στη Φουκουσίμα, διαφεύγει απειροελάχιστο πλουτώνιο, σε αντίθεση με το ιώδιο και το καίσιο, που διαχέονται κατά 100% στην ατμόσφαιρα. Το πλουτώνιο όμως είναι τόσο τοξικό που προκαλεί ασφαλώς δικαιολογημένο φόβο στους Ιάπωνες.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι το πλουτώνιο έχει εξαιρετικά τοπική επίδραση και εξηγεί γιατί το πλουτώνιο «έχει ‘χαμηλή δυνατότητα μεταφοράς’. Δηλαδή ό,τι κατάλοιπα πλουτωνίου διοχετεύονται στο έδαφος, στα φυτά και τελικά στη διατροφική μας αλυσίδα, συνιστούν ένα απειροελάχιστο ποσοστό, γιατί η ταχύτητα μεταφοράς πλουτωνίου είναι ένα εκατομμύριο φορές μικρότερη από εκείνη του καισίου.

Δεύτερο επιχείρημα: το πλουτώνιο έχει υψηλό βαθμό τήξης, γι’ αυτό και απελευθερώνεται μόνον κατά τη σχάση των πυρήνων.

Στη Φουκουσίμα ευτυχώς δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Τέλος το πλουτώνιο συνιστά πάντα τοπικό πρόβλημα, γιατί απορροφάται και μεταφέρεται από σωματίδια που δεν έχουν υψηλή ταχύτητα. Αντίθετα το πτητικό καίσιο μπορεί να φθάσει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.»

Επομένως με το δίκιο του ένας ειδικός επιστήμονας της Greenpeace, δήλωσε την Κυριακή πως είναι ανάγκη να απομακρυνθούν άμεσα οι κάτοικοι από την περιοχή της Φουκουσίμα: «Η συγκέντρωση ραδιενέργειας είναι όντως υψηλή. Οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή της Φουκουσίμα βομβαρδίζονται με το ανώτατο όριο ετήσιας ραδιενεργού ακτινοβολίας εντός μερικών ημερών. Είναι απαράδεκτο. Πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή,» τόνισε.

Το πλουτώνιο λοιπόν είναι αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αν και βλαπτικότατο, ισχυρότατο και ανθεκτικότατο, το μικρότερο πρόβλημα, διότι δρα επί χιλιετίες (το πλουτώνιο 239 έχει διάρκεια ζωής μέχρι 24.000 χρόνια!), αλλά μόνον τοπικά.

Πηγή: Deutsche Welle

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share