Αστροφυσική, Διάστημα

Οι γαλαξίες Κεραίες

Οι γαλαξίες Κεραίες παίρνουν το όνομά τους από τους μεγάλους βραχίονες σαν κεραίες, που εκτείνονται έξω από τους πυρήνες των δύο γαλαξιών. Αυτές οι “παλιρροϊκές ουρές” σχηματίστηκαν κατά την πρώτη συνάντηση των δύο γαλαξιών, περίπου 200 – 300.000.000 χρόνια πριν. Η πιο πάνω εικόνα μας δίνει μια προεπισκόπηση του τι μπορεί να συμβεί όταν συγκρουστεί ο Γαλαξίας μας με το γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας σε αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια, από τώρα.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Antennae_galaxies

Η εικόνα προέρχεται από το Hubble. Οι δύο σπειροειδείς γαλαξίες που εμφανίζονται εδώ, Antennae, άρχισαν να αλληλεπιδρούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν. Πρόκειται για το πλησιέστερο σε μας ζεύγος συγκρουόμενων γαλαξιών. Σχεδόν τα μισά από τα φωτεινά αντικείμενα της εικόνας είναι μικρά σμήνη που περιέχουν δεκάδες χιλιάδες άστρα. Το πορτοκαλί σταγόνες αριστερά και δεξιά του κέντρου της εικόνας είναι οι δύο πυρήνες των αρχικών γαλαξιών και αποτελούνται κυρίως από παλαιά αστέρια.

Οι γαλαξίες Κεραίες παίρνουν το όνομά τους από τους μεγάλους βραχίονες σαν κεραίες, που εκτείνονται  έξω από τους πυρήνες των δύο γαλαξιών. Αυτές οι "παλιρροϊκές ουρές” σχηματίστηκαν κατά την πρώτη συνάντηση των δύο γαλαξιών, περίπου 200 – 300.000.000 χρόνια πριν. Η πιο πάνω εικόνα μας δίνει μια προεπισκόπηση του τι μπορεί να συμβεί όταν συγκρουστεί ο Γαλαξίας μας με το γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας σε αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια, από τώρα.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share