Περιβάλλον Ζωή και Γη Πρόσωπα - Γεγονότα

Φόβοι ότι η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα θα ξεπεράσει του Τσέρνομπιλ

Την ανησυχία ότι η διαρροή ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ το 1986, εκφράζει πλέον η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού, με τις ιαπωνικές αρχές να αναβαθμίζουν το επίπεδο σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στην κατηγορία 7 (όπως του Τσερνομπίλ) από την κατηγορία 5.

Print Friendly, PDF & Email
Share

fukushima Την ανησυχία ότι η διαρροή ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ το 1986, εκφράζει πλέον η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού, με τις ιαπωνικές αρχές να αναβαθμίζουν το επίπεδο σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στην κατηγορία 7 (όπως του Τσερνομπίλ) από την κατηγορία 5.

Η βαθμολογία αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος  και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει.

Συγκεκριμένα, η Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβαθμίζει στην τελευταία βαθμίδα, στο επίπεδο 7, της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων τη σοβαρότητα της πυρηνική κρίσης στον σταθμό της Φουκουσίμα, τοποθετώντας την σε επίπεδο ανάλογο με την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Την ίδια ώρα, διευκρίνισε ότι το επίπεδο των ραδιενεργών εκπομπών που έχει καταγραφεί από την αρχή της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα δεν αναλογεί παρά στο 10% των εκπομπών που μετρήθηκαν το 1986 μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Οι διαθέσιμες μετρήσεις για την διαφυγούσα ραδιενέργεια από τον σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι δείχνουν επίπεδα που αντιστοιχούν στη διαβάθμιση 7 της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, δήλωσε εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφαλείας, εξηγώντας ότι η απόφαση ελήφθη με βάση τα επίπεδα ιωδίου και καισίου που έχουν μετρηθεί στο περιβάλλον.

Ραδιενεργά απόβλητα τα λαχανικά στην Ιαπωνία

Ομάδα ειδικών της Greenpeace βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιαπωνία, όπου μετά από σχετικούς ελέγχους διαπίστωσε ότι τουλάχιστον ένα από τα δείγματα λαχανικών που αγοράστηκαν από super market είχε επίπεδα ραδιενέργειας που θα το χαρακτήριζαν ραδιενεργό απόβλητο.

Μετρήσεις αποκαλύπτουν σημεία στην επαρχία της Φουκουσίμα με επίπεδα ραδιενέργειας τόσο υψηλά, ώστε η έκθεση σε αυτά για  μόλις λίγες εβδομάδες να ισοδυναμεί με την πρόσληψη της μέγιστης επιτρεπόμενης ετήσιας δόσης ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τη ζώνη αποκλεισμού πέρα από τα 20 χιλιόμετρα περιμετρικά του πυρηνικού σταθμού.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2006 με πρωτοβουλία της Greenpaece και βασίστηκε σε στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο στη Λευκορωσία, εξαιτίας του Τσερνόμπιλ θα προκληθούν 270.000 περιπτώσεις καρκίνου και 93.000 περιπτώσεις θανατηφόρου καρκίνου.

Πηγή: ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share