Αστροφυσική, Διάστημα

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη

Ένας αστεροειδής θα βρεθεί τόσο κοντά στη Γη αυτό το φθινόπωρο όσο κανείς άλλος μέχρι τώρα, και έτσι θα επιτρέψει να παρατηρήσουμε από κοντά ένα διαστημικό βράχο, ανακοίνωσε η NASA.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ένας αστεροειδής θα βρεθεί τόσο κοντά στη Γη αυτό το φθινόπωρο όσο κανείς άλλος μέχρι τώρα, και έτσι θα επιτρέψει να παρατηρήσουμε από κοντά ένα διαστημικό βράχο, ανακοίνωσε η NASA.

Ασρεοειδής 2005YU551 Στις 8 Νοεμβρίου του 2011, ο αστεροειδής 2005 YU55 θα πετάξει πέραν από τη Γη και το πλησιέστερο σημείο προσέγγισης του θα είναι, περίπου, 325.000 χιλιόμετρα.

Ο αστεροειδής αυτός έχει διάμετρο κάπου 400 μέτρα, δηλαδή είναι ο μεγαλύτερος διαστημικός βράχος που έχουμε εντοπίσει και θα κάνει την πιο κοντινή προσέγγιση αστεροειδούς μέχρι και το 2028. Επίσης, ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο κάθε 14 χρόνια.

Παρά τη σχετική εγγύτητα και το μέγεθος, «YU55 δεν αποτελεί απειλή μιας σύγκρουσης της Γης πάνω από, τουλάχιστον, τα επόμενα 100 χρόνια», δήλωσε ο Yeomans σε δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν υπάρχει περίπτωση ο αστεροειδής να γίνει απειλητικός για την Γη.Αν πάντως ο 2005 YU55 λοξοδρομήσει κάποια στιγμή και πέσει στον πλανήτη μας ο κρατήρας που θα δημιουργηθεί θα έχει βάθος 750 μέτρων και η πρόσκρουση θα έχει ισχύ ισοδύναμη με 65 χιλιάδες ατομικές βόμβες!

"Κατά την εγγύτερη προσέγγιση του, η βαρυτική επίδραση του πάνω στη Γη θα είναι τόσο πολύ μικρή ώστε να μην μπορεί να υπολογιστεί. Δεν θα επηρεάσει τις παλίρροιες ή οτιδήποτε άλλο."

«Ενώ τα αντικείμενα αυτού του μεγέθους κοντά στη Γη πετούσαν σε μια απόσταση ανάλογη της Σελήνης από μας, δεν είχαμε την κατάλληλη πρόγνωση και την τεχνολογία για να επωφεληθούμε από εκείνη την ευκαιρία της διέλευσης» δήλωσε η Barbara Wilson, μια επιστήμονας στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης JPL. "Όταν αυτό το αντικείμενο πετάξει κοντά μας θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την επιστήμη για να το ερευνήσουμε."

«Η καλύτερη ανάλυση των εικόνων ραντάρ ήταν 7,5 μέτρα ανά pixel", δήλωσε ο αστρονόμος Lance Benner. "Όταν ο αστεροειδής 2005 YU55 φτάσει το φθινόπωρο, έχουμε την πρόθεση να πάρουμε εικόνες με ανάλυση 4 μέτρα ανά πίξελ, με τον αναβαθμισμένο εξοπλισμό μας στο Deep Space Network στην Καλιφόρνια. Επιπλέον, ο αστεροειδής θα είναι επτά φορές πιο κοντά. Αναμένουμε λοιπόν ορισμένες πολύ λεπτομερείς εικόνες με τα ραντάρ. "

Ο αστεροειδής 2005 YU55 ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 από τον Robert McMillan της NASA. Τον Απρίλιο του 2010, ο Mike Nolan και οι συνεργάτες του στο Αστεροσκοπείο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο δημιούργησαν κάποιες εικόνες θολές του αστεροειδή 2005 YU55, όταν αυτός ήταν περίπου 2.300.000 χιλιομέτρων από τη Γη.

Επίσης, ο YU55 είναι ένα από περίπου 900 διαστημικά αντικείμενα που θεωρούνται πιθανές απειλές για την Γη με τον αριθμό αυτών των αντικειμένων να αυξάνεται καθώς τα επίγεια και διαστημικά παρατηρητήρια εντοπίζουν συνεχώς και άλλα.

Πηγή: SoftPedia

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share