Αστροφυσική, Διάστημα

Πανάρχαιο κβάζαρ είναι το φωτεινότερο αντικείμενο του Σύμπαντος

Ομάδα ευρωπαίων αστρονόμων εντόπισε ένα κβάζαρ (ενεργό γαλαξιακό πυρήνα) που βρίσκεται σε απόσταση 13 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Το ULAS J1120+0641 όπως ονομάστηκε είναι το πιο μακρινό κβάζαρ που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα, αφού δημιουργήθηκε μόλις 700 εκατομμύρια έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος. Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι κατηγορηματικοί, εντούτοις εικάζουν ότι αυτό μπορεί να είναι από τα πρώτα κβάζαρ που δημιουργήθηκαν στο Σύμπαν.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ομάδα ευρωπαίων αστρονόμων εντόπισε ένα κβάζαρ που βρίσκεται σε απόσταση 13 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Το ULAS J1120+0641 όπως ονομάστηκε είναι το πιο μακρινό κβάζαρ που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα, αφού δημιουργήθηκε μόλις 770 εκατομμύρια έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος. Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι κατηγορηματικοί, εντούτοις εικάζουν ότι αυτό μπορεί να είναι από τα πρώτα κβάζαρ που δημιουργήθηκαν στο Σύμπαν.

Quasar

Αρχαίο και υπέρλαμπρο

Τα κβάζαρ είναι οι ενεργοί πυρήνες αρχαίων γαλαξιών και όπως πιστεύουν οι αστροφυσικοί τροφοδοτούνται από γιγάντιες μαύρες τρύπες. Τα κβάζαρ που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα είναι αρχαία, γεγονός που σημαίνει ότι για άγνωστους ακόμη λόγους όσο εξελισσόταν και αναπτυσσόταν το Σύμπαν οι γαλαξίες σταμάτησαν να παράγουν αυτές τις εντυπωσιακές κοσμικές δομές.

Ευρωπαίοι ερευνητές μετά από πέντε έτη ερευνών εντόπισαν το κβάζαρ χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο VLT του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου στη Χιλή και το τηλεσκόπιο υπέρυθρων KIT στη Χαβάη.

Τα στοιχεία που συνοδεύουν το ULAS J1120+0641 είναι άκρως εντυπωσιακά. Η μαύρη τρύπα του κβάζαρ έχει μάζα περίπου δύο δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου μας και 500 φορές μεγαλύτερη από τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας.

Χαρακτηρισμοί όπως «υπέρλαμπρο» ή «εκτυφλωτικό» μάλλον δεν αρκούν για να περιγράψουν αυτό το κβάζαρ αφού σύμφωνα με τους ερευνητές έχει λαμπρότητα ίση με εκείνη 63 τρισεκατομμύριων άστρων σαν τον Ήλιο.

Πηγή: Βήμα

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share