Αστροφυσική, Διάστημα

Kepler 22-b: επιβεβαιώθηκε ο πρώτος όμοιος με τη Γη πλανήτης

Η NASA επιβεβαίωσε ότι ο Kepler 22-b, ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός από εμάς, ενδέχεται να φιλοξενεί ζωή. Είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερος από τη Γη και βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του ηλιακού του συστήματος, σε σημείο, δηλαδή, που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του. Περιστρέφεται πολύ γρήγορα – σε 2,8 ημέρες – γύρω από το μητρικό του άστρο που ονομάζεται HD 179070. Το τελευταίο βρίσκεται προς τους αστερισμούς Λύρα και Κύκνος.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Η NASA επιβεβαίωσε ότι ο Kepler 22-b, ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός από εμάς, ενδέχεται να φιλοξενεί ζωή. Είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερος από τη Γη και βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του ηλιακού του συστήματος, σε σημείο, δηλαδή, που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του. Περιστρέφεται πολύ γρήγορα – σε 2,8 ημέρες – γύρω από το μητρικό του άστρο που ονομάζεται  HD 179070. Το τελευταίο βρίσκεται προς τους αστερισμούς Λύρα και Κύκνος.

kepler_22

Το πλανητικό μας σύστημα σε σύγκριση με εκείνο του Kepler 22b

Ήδη οι επιστήμονες για τη ομοιότητα του με τη Γη τον αναφέρουν σαν "Γη 2.0". Βεβαίως οι αστρονόμοι λένε ότι είναι δύσκολο να είναι ακριβώς σαν τη Γη, αλλά παρόμοιος με τον  Ποσειδώνα.

Περιστρέφεται γύρω από το άστρο του σε απόσταση 15% μικρότερη από εκείνη που χωρίζει τη Γη από τον Ήλιο. Επειδή, όμως, ο δικός του ήλιος εκπέμπει 25% λιγότερο φως από τον δικό μας, οι συνθήκες μοιάζουν πολύ με εκείνες που επικρατούν στη Γη.  Η μέση θερμοκρασία στον Kepler 22-b υπολογίζεται σε 22 βαθμούς Κελσίου.

Ο Kepler 22-b είναι πρώτος πλανήτης για τον οποίο υπάρχει επιβεβαίωση ότι θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή. Δεν είναι όμως και ο μοναδικός. Η NASA εξετάζει τα δεδομένα για ακόμη 47 εν δυνάμει κατοικήσιμους πλανήτες.

Η αποστολή Kepler της NASA έχει σχεδιαστεί για να εντοπίσει εξωπλανήτες σαν τη Γη, που βρίσκονται όμως κοντά στην «κατοικήσιμη ζώνη». Μέχρι τώρα έχει ανακαλύψει πάνω από 1000 πλανήτες αλλά με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από τη Γη.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share