Περιβάλλον Ζωή και Γη

Ξεπερνά κάθε υπολογισμό η μόλυνση στη Φουκουσίμα

Η ποσότητα ραδιενεργών υλικών που εκλύθηκε τις πρώτες ημέρες μετά το πυρηνικό ατύχημα στη μονάδα Ντάιτσι της Φουκουσίμα ήταν δυόμιση φορές μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση των ιαπωνικών Αρχών, αποκάλυψε η…. Tokyo Electric Power Company (Tepco), διαχειρίστρια εταιρεία του κατεστραμμένου εργοστασίου.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Η ποσότητα ραδιενεργών υλικών που εκλύθηκε τις πρώτες ημέρες μετά το πυρηνικό ατύχημα στη μονάδα Ντάιτσι της Φουκουσίμα ήταν δυόμιση φορές μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση των ιαπωνικών Αρχών, αποκάλυψε η Εταιρεία Ηλεκτρισμού του Τόκυο (Tepco), διαχειρίστρια εταιρεία του κατεστραμμένου εργοστασίου.

foukousima Η Tepco ανακοίνωσε την Πέμπτη 24 Μαΐου πως η τήξη τριών αντιδραστήρων απελευθέρωσε 900.000 τεραμπεκερέλ ραδιενεργών ουσιών στην ατμόσφαιρα το Μάρτιο του 2011.

Το πυρηνικό ατύχημα ακολούθησε το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης του ίδιου μήνα.

Ειδικότερα, η τελευταία εκτίμηση κάνει λόγο για ποσότητα ιωδίου-131 πολύ μεγαλύτερη από τις πρώτες προβλέψεις.

Το ιώδιο-131 είναι μια ταχέως διασπώμενη χημική ουσία που παράγεται από τη σχάση των ατόμων στην καρδιά του πυρηνικού αντιδραστήρα.  Έχει περίοδο ημιζωής οκτώ ημερών και προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς.

Οι επιπτώσεις του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα είναι ακόμα δύσκολο να αξιολογηθούν. Παρότι πολλές περιοχές κοντά στην πυρηνική μονάδα εκκενώθηκαν αρκετοί άνθρωποι διαμένουν σε σημεία όπου τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι πολύ υψηλότερα από το κανονικό.

Η Tepco επεσήμανε πως δεν μπόρεσε να εκτιμήσει ορθά εξαρχής την ποσότητα ραδιενέργειας που εκλύθηκε, καθώς οι αισθητήρες κοντά στο εργοστάσιο απενεργοποιήθηκαν εξαιτίας του ατυχήματος.

Πηγή: EcoNews

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share