Ωκεανοί υγρών διαμαντιών όπου επιπλέουν στερεά «παγόβουνα» των ίδιων πολύτιμων λίθων, είναι πιθανό να υπάρχουν στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων.
Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Εργαστηρίου Lawrence στο Livermore της Καλιφόρνιας υπό τον Jon Eggert και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Physics.
Σε εργαστηριακές συνθήκες, όπου προσομοιώθηκαν οι συνθήκες πίεσης στους δύο μακρινούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, οι ερευνητές βρήκαν να έχουν σχηματισθεί μικροί κρύσταλλοι στερεών διαμαντιών, σαν «παγόβουνα» μέσα σε μια «θάλασσα» υγρού άνθρακα.
Ο μικρός στερεός πυρήνας του Ποσειδώνα περιβάλλεται από αέρια, ενώ μεγάλο τμήμα του αερίου υδρογόνου στα βάθη του πλανήτη ίσως βρίσκεται σε μεταλλική μορφή. Γύρω από τον Ποσειδώνα υπάρχουν δύο δυσδιάκριτοι λεπτοί δακτύλιοι σκόνης
Η πρώτη λεπτομερής έρευνα στο σημείο τήξης του διαμαντιού ανακάλυψε ότι αυτό συμπεριφέρεται σαν νερό στη διάρκεια της διαδικασίας τήξης και πήξης, με συνέπεια η στερεά («παγωμένη») μορφή του να επιπλέει στην υγρή μορφή του.
Ένας μεγάλος ωκεανός διαμαντιών (σε στερεή και υγρή μορφή) σε έναν από τους δύο πλανήτες – ή και στους δύο – μπορεί να παρέχει την εξήγηση για μια ιδιομορφία που έχουν και οι δύο: αντίθετα με τη Γη, δεν έχουν μαγνητικούς πόλους που να αντιστοιχούν χονδρικά στους γεωγραφικούς πόλους. Το 10% περίπου των δύο πλανητών αποτελείται από άνθρακα κι ένας ωκεανός υγρών διαμαντιών θα διατάρασσε την ευθυγράμμιση του μαγνητικού πεδίου με τον άξονα περιστροφής του πλανήτη, όπως εκτιμούν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες πήραν ένα διαμάντι διαμέτρου μισού χιλιοστού και το κομμάτιασαν με λέιζερ, υπό συνθήκες υψηλής πίεσης, όπως αυτές που επικρατούν στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Το διαμάντι τελικά υγροποιήθηκε σε πίεση 40 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτήν στο επίπεδο της θάλασσας στη Γη.
Στη συνέχεια οι ερευνητές σιγά-σιγά μείωσαν το επίπεδο πίεσης και θερμοκρασίας και όταν η πίεση έφτασε σε «μόνο» 11 εκατομμύρια φορές το αντίστοιχο του πλανήτη μας, ενώ η θερμοκρασία έπεσε στους 50.000 βαθμούς Κελσίου, τότε στερεά κομμάτια εμφανίστηκαν στην επιφάνεια του υγρού διαμαντιού, τα οποία επέπλεαν σαν «παγόβουνα» (ή μάλλον «διαμαντόβουνα»!).
Στα περισσότερα υλικά η στερεή κατάστασή τους είναι πιο πυκνή από την υγρή και έτσι η στερεά μορφή τους δεν μπορεί να επιπλέει πάνω στην υγρή. Μια από τις εξαιρέσεις είναι το νερό (γι’ αυτό επιπλέουν τα παγόβουνα) και, όπως φαίνεται τώρα, μια άλλη εξαίρεση είναι το διαμάντι, μόνο που στη Γη μέχρι τώρα δεν είχε καταστεί εφικτό να διαπιστωθεί αυτό σε πραγματικές συνθήκες, επειδή ποτέ στον πλανήτη μας δεν υπάρχουν τόσο υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις. Όμως στον Ουρανό και στον Ποσειδώνα υπάρχουν.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
———————————————————————————————————————————–
Το 1999 μια ομάδα ερευνητών από το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας διατύπωσε μια υπόθεση που μπορεί να ερμηνεύσει τις μεγάλες ποσότητες ενέργειας που πηγάζουν από το εσωτερικό του Ποσειδώνα. Ένας από τους ερευνητές έβαλε μεθάνιο σε έναν θάλαμο υπό πίεση και χρησιμοποίησε μια ακτίνα λέιζερ για να δημιουργήσει συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας ανάλογες με εκείνες που επικρατούν σε βάθος ίσο με το ένα τρίτο της ακτίνας του πλανήτη. Το μεθάνιο αποτελείται από τέσσερα άτομα υδρογόνου που περιβάλλουν ένα άτομο άνθρακα. Όπως διαπίστωσε, στις συνθήκες αυτές οι δεσμοί μεταξύ των ατόμων υδρογόνου και άνθρακα σπάνε και τα άτομα άνθρακα συσσωματώνονται το ένα με το άλλο. Υπό διαφορετικές συνθήκες τα άτομα άνθρακα θα δημιουργούσαν μια ουσία που θα έμοιαζε με κάρβουνο, αλλά υπό τις υψηλές πιέσεις του πειράματος, ο άνθρακας σχημάτισε διαμαντόσκονη.
Ίσως οι κρύσταλλοι διαμαντιού που σχηματίζονται στο εσωτερικό του Ποσειδώνα να είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι από το μεγαλύτερο φυσικό διαμάντι που έχει βρεθεί στη Γη. Υπό μία έννοια, στον Ποσειδώνα «βρέχει» διαμάντια. Για όσους βιάζονται να τα συλλέξουν, πρέπει να τονιστεί ότι καμιά ανθρώπινη κατασκευή δε θα άντεχε τις έντονες συνθήκες που επικρατούν τόσο βαθιά μέσα στον Ποσειδώνα. Ωστόσο, η τριβή από την πτώση των διαμαντιών προς τον στερεό πυρήνα είναι ικανή να εξηγήσει ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας που ακτινοβολεί ο μακρινός πλανήτης.
Leave a Comment