ανακάλυψη ενν

Καταπληκτική ανακάλυψη εννέα ανθρωπιδών στην Αιθιοπία

Πηγή: BBC, 19 Ιανουαρίου 2005

Ardipithecus ramidus jaw fragment, Image: Sileshi SemawΕρευνητές που ψάχνουν για απολιθώματα και εργάζονται στην Αιθιοπία ξέθαψαν τα υπολείμματα τουλάχιστον εννέα πρωτόγονων ανθρωποειδών,  που είναι μεταξύ 4,5 εκατομμυρίων και 4,3 εκατομμυρίων ετών. Και ευελπιστούν ότι τα ευρήματά τους θα τους επιτρέψουν να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά της γνώσης μας σχετικά με την εξέλιξη των πρώτων ανθρώπων που εμφανίστηκαν στη Γη.

Δόντια και άλλα μέρη από τους ανθρωπίδες

Τα απολιθώματα, που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή Aφάρ στο βόρειο τμήμα της χώρας, είναι δόντια και τμήματα σιαγόνων, αλλά περιλαμβάνουν και μέρη των χεριών και των ποδιών. Τα ευρήματα παρουσιάζουν ανθρωποειδή που πιθανώς περπατούσε σε όρθια στάση όπως ο άνθρωπος και ανήκουν στο ίδιο είδος - ramidus Ardipithecus - που για πρώτη φορά περιγράφηκε πριν μια δεκαετία από ανθρωπολόγους του Πανεπιστημίου Mπέρκλεϊ.

Το πρώτο απολίθωμα του ramidus Ardipithecus ανακαλύφθηκε στην περιοχή Awash της Αιθιοπίας το 1994 από τους παλαιοντολόγους Tim White, Gen Suwa και Berhane Asfaw.

Οι ειδικοί περιμένουν να μάθουν περισσότερα για τα όντα που έζησαν στον πλανήτη αμέσως μετά την εμφάνιση των χιμπατζήδων και την ανεξάρτητη εξέλιξή τους, πριν από οκτώ έως έξι εκατομμύρια χρόνια. Οι παλαιοντολόγοι έχουν ανακαλύψει ελάχιστα απολιθώματα αυτού του είδους.

Οι λεπτομέρειες των ανακαλύψεων εμφανίζονται στο πιο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Nature.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν δόντια, τη γνάθο και τμήματα οστών από τα δάκτυλα από τα άνω και τα κάτω άκρα. Το σημείο αυτό της Αφρικής είναι από τα ελάχιστα όπου υπάρχουν απολιθώματα ανθρωπιδών με ηλικία μεγαλύτερη των 4,3 εκατομμυρίων ετών.

"Η ανακάλυψή μας είναι πολύ σημαντική, αφού αποδεικνύει ότι οι ανθρωπίδες βάδιζαν σε όρθια στάση ακόμα και πριν από 4,5 εκατομμύρια χρόνια", αναφέρει ο παλαιοντολόγος Sileshi Semaw του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Λίθινη Εποχή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και επικεφαλής συντάκτης της δημοσίευσης στο Nature.

The 4.5-4.3 million year old fossils from Ethiopia, Image: Sileshi SemawΟστά από τους ανθρωπίδες

Η ηλικία των απολιθωμάτων υπολογίστηκε με τη χρονολόγηση του ηφαιστειακού υλικού που βρέθηκε κοντά σε αυτά.

"Τώρα χρονολογούμε περισσότερα από 30 απολιθώματα από τουλάχιστον εννέα άτομα που έζησαν πριν 4,3 έως 4,5 εκατομμύρια χρόνια", λέει ο  Semaw.

Ο Ardipithecus θεωρείται ως ένα από τα πρώτα μέλη του γένους των ανθρωπιδών μετά τη διακλάδωση από το δέντρο της εξέλιξης των χιμπατζήδων. Ορισμένα απολιθώματα που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην Αιθιοπία χρονολογούνται μεταξύ 5,54 και 5,77 εκατομμυρίων ετών πριν και σύμφωνα με τους ειδικούς ανήκουν σε ένα νέο είδος που ονομάστηκε Ardipithecus kadabba. O Ardipithecus ramidus είναι λίγο νεότερος από αυτό το είδος.

Οι γενετικές μελέτες έχουν προτείνει ότι ένας κοινός πρόγονος για τους σύγχρονους πίθηκους και τους ανθρώπους μπορεί να υπήρχε περίπου έξι εκατομμύριο έτη πριν.

Το Ardipithecus μπορεί επομένως να αντιπροσωπεύσει ένα αρχικό βήμα στην εξελικτική πορεία που οδήγησε στους σύγχρονους ανθρώπους, καθώς επίσης και σε διάφορα άλλα είδη ανθρωποειδών που έχουν εκλείψει.

Άλλα απολιθώματα που βρίσκονται στον ίδιο τόπο δείχνουν ότι ο ramidus Ardipithecus συμβίωνε παράλληλα με τους πιθήκους, τους αρουραίους,  ζώα όπως οι αγελάδες, με αντιλόπες, ρινόκερους, πιθήκους και καμηλοπαρδάλεις. Εξετάζοντας τα υπάρχοντα στοιχεία οι ερευνητές θεωρούν ότι ο Ardipithecus ramidus έζησε σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Αφρική με άφθονα τρεχούμενα νερά, πηγές και δάση.

Αλλά οι συντάκτες προσθέτουν ότι δεν είναι σαφές ακριβώς σε ποιο είδος βιότοπου έζησαν οι ανθρωπίδες αυτοί.

Η περιοχή όπου τα υπολείμματα ξεθάφθηκαν θα είχε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ελών, των ελατηρίων και των ρευμάτων, καθώς επίσης και των περιοχών που δοκίμασαν τις εποχιακές ξηρασίες.

Η ανακάλυψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λένε οι παλαιοντολόγοι, επειδή διαθέτουμε πλέον μία καταγραφή των ουσιαστικότερων μεταβολών της ανατομίας και της συμπεριφοράς που ξεχωρίζουν το ανθρώπινο είδος απ’ όλα τα υπόλοιπα. Παρότι τα απολιθώματα δείχνουν ότι ο Ardipithecus ramidus μπορούσε να βαδίζει σε όρθια στάση, η εμφάνισή του θύμιζε περισσότερο χιμπατζή παρά σύγχρονο άνθρωπο.

Ωστόσο, ο Semaw αναφέρει ότι πρέπει να βρεθούν πολλά ακόμα απολιθώματα και άλλα στοιχεία για να κατανοήσουμε τη βιολογική προέλευση των τόσο μακρινών μας προγόνων.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ίσως ένα απολίθωμα ενός πρωτεύοντος να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανθρώπων και πιθήκων
Οι Χόμπιτ μπορεί να πιο κοντά στους ανθρώπους από ό,τι νομίζουμε
Νέο είδος ανθρώπου που ζούσε πριν 18.000 χρόνια προκαλεί την ιστορία της εξέλιξης
Άνθρωπος ή νέο είδος;
Home