Νέο είδος σαρκοβόρου δεινόσαυρου μεγαλύτερο από τον Τυραννόσαυρο ανακάλυψαν στην Παταγωνία

Πηγή: New York Times, 18 Απριλίου 2006

Ένα νέο είδος δεινόσαυρου, ένα από το μεγαλύτερο σαρκοβόρο είδος δεινοσαύρου, που γνωρίζαμε ως σήμερα, ανακαλύφθηκε σε ερυθρούς αμμόλιθους της Παταγωνίας στην Αργεντινή, όπου όπως φαίνεται τα γιγαντιαία ζώα κυριαρχούσαν πριν από εκατό εκατομμύρια χρόνια.

Οι παλαιοντολόγοι αναφέρουν ότι βρήκαν απολιθωμένα οστά που ανήκαν σε επτά ή εννιά ζώα του ίδιου είδους τα οποία ονόμασαν Mapusaurus roseae.

Μια ανάλυση των ευρημάτων έδειξε ότι ένα ενήλικο ζώο είχε μήκος μεγαλύτερο των 12 μέτρων, γεγονός που κατά τους ερευνητές σημαίνει ότι ήταν λίγο μεγαλύτερο του Γιγαντόσαυρου και του Tυραννόσαυρου Ρεξ, που ήταν και οι στενότεροι συγγενείς του. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο Σπινόσαυρος της βόρειας Αφρικής είναι ο μεγαλύτερος σαρκοβόρος δεινόσαυρος μέχρι στιγμής, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα σίγουρο.

Η ανακάλυψη των απολιθωμάτων έγινε στα ιζήματα ενός υδάτινου καναλιού που χρονολογείται πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια και βρίσκεται σε απόσταση 25 περίπου χιλιομέτρων νοτίως της Plaza Huincul της Αργεντινής.

Η σχετική μελέτη πρόκειται να δημοσιευθεί στο γαλλικό επιστημονικό περιοδικό Geodiversitas.

Ο Rodolfo Coria του Μουσείου Carmen Funes και ο Philip Currie του πανεπιστημίου της Aλμπέρτα, που έκαναν μαζί την ανασκαφή, λένε ότι βρήκαν τα αχνάρια εκατοντάδων Mapusaurus στα ιζήματα. Ήταν όμως τα οστά διασκορπισμένα σε μεγάλη έκταση και δεν υπήρχαν ολοκληρωμένοι σκελετοί.

Το κρανίο είναι πιο ελαφρύ από αυτό του γιγαντόσαυρου, αλλά τα κοφτερά δόντια έχουν το σχήμα ακονισμένης λάμας μαχαιριού, που είναι το σήμα κατατεθέν των σαρκοφάγων δεινοσαύρων.

Ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα, αναφέρουν οι παλαιοντολόγοι, ήταν η μεγαλύτερη σε μήκος περόνη που βρέθηκε μέχρι σήμερα σε σαρκοβόρο δεινόσαυρο.

Τα απολιθώματα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας πενταετούς ανασκαφής, που ξεκίνησε το 1995, πολύ προτού οι ερευνητές διαπιστώσουν ότι είχαν βρεθεί μπροστά σε ένα νέο είδος πελώριων ερπετών, που ανήκαν στην οικογένεια των καρχαροδοντόσαυρων, λέει ο Currie.

"Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αποκάλυψαν ότι τα διάφορα τμήματα του σκελετού ανήκαν σε περισσότερα του ενός ζώα", γράφουν οι δύο ερευνητές στο περιοδικό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους τα πιο νεαρά ζώα είχαν μήκος περίπου 5,5 μέτρα, ενώ ένα δυνατό ενήλικο ξεπερνούσε τα 12 μέτρα.

Οι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι το πελώριο ζώο Mapusaurus έζησε την ίδια περίοδο με τον φυτοφάγο Aργεντινόσαυρο, τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο που έζησε ποτέ και είχε μήκος 38 μέτρα. Η ονομασία τού γένους Mapusaurus προέρχεται από τη λέξη που χρησιμοποιούν για τη γη οι Mαπούκες, οι αυτόχθονες της δυτικής Παταγωνίας.

Η ανακάλυψη που πραγματοποιήθηκε με άλλες στον Καναδά, στη Μογγολία και στις HΠA, ενισχύει την ερμηνεία για τη συμπεριφορά των σαρκοβόρων δεινοσαύρων. Σύμφωνα με την τελευταία θεωρία οι μεγάλοι δεινόσαυροι δημιουργούσαν αγέλες και κυνηγούσαν τους μεγάλους φυτοφάγους δεινοσαύρους. Γενικότερα, όμως, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι παρά το μέγεθός τους οι δεινόσαυροι είχαν οξύτατες αισθήσεις και κατά συνέπεια ήταν ικανοί κυνηγοί.

Τα υπολείμματα επτά τέτοιων δεινοσαύρων βρέθηκαν θαμμένα, γεγονός που δείχνει ότι ίσως να ζούσαν σε κοπάδι», εξήγησε ο Rodolfo Coria, συμπληρώνοντας ότι ως σήμερα υπήρχε άγνοια ότι οι δεινόσαυροι με τόσο μεγάλο μέγεθος μπορούσαν να επιδεικνύουν συμπεριφορά ζώων που ζουν σε αγέλη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο επιστήμονες του πανεπιστημίου του Οχάιο χρησιμοποίησαν τις πιο σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους (με μαγνητική τομογραφία) και αναδημιούργησε το σχήμα του εγκεφάλου του πελώριου τυραννόσαυρου Pεξ, καθώς και του εσωτερικού αυτιού. Η δομή του αποδεικνύει ότι παρά το μέγεθός τους, τα πελώρια προϊστορικά ζώα είχαν εξαιρετική ακοή και ισορροπία. Επίσης ο T-Rex μπορούσε να κινεί με μεγάλη ταχύτητα τους οφθαλμούς του όπως, εξάλλου, και το κεφάλι του για να ακολουθεί την κίνηση του θηράματός του.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ανακαλύφθηκε άγνωστο είδος φυτοφάγου δεινόσαυρου
Ανακάλυψαν σε απολίθωμα τυραννοσαύρου ιστό που ίσως περιέχει ίχνη κυττάρων
Ο θάνατος της δυναστείας των δεινοσαύρων πριν 65 εκατομμύρια χρόνια
Μικροί δεινόσαυροι ήταν λεία θηλαστικών
Χρήσιμες Διευθύνσεις σχετικά με δεινόσαυρους

DinoData
Μια απίστευτα λεπτομερής ιντερνετική διεύθυνση που εκτείνεται σε κάθε πτυχή της ζωής των δεινοσαύρων. Υπάρχουν χάρτες συν ένα καλό τμήμα ανατομίας των δεινοσαύρων. Ένα γλωσσάριο διευκρινίζει τη παλαιοντολογική ορολογία.


Dinorama
Ανήκει στο National Geographic και εισάγει επίσης στην επιστήμη της παλαιοντολογίας.