Τα δάση θα μπορούσαν να γίνουν πηγές από απορροφητές του διοξειδίου του άνθρακα

Πηγή: AFP, 17 Απρίλη, 2009

Τα δάση που σήμερα απορροφούν το ένα τέταρτο του διοξειδίου του άνθρακα που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα, θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν μια καθαρή πηγή CO2 αν η επιφάνεια της Γης θερμανθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου, προειδοποιεί μια έκθεση που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ.

Τα φυτά απορροφούν και εκπνέουν ταυτόχρονα διοξείδιο του άνθρακα, αλλά τα υγιή δάση - ειδικά αυτά στις τροπικές ζώνες - απορροφούν πολύ περισσότερο το αέριο του θερμοκηπίου από αυτό που εκπέμπουν.

Μια άποψη ενός τροπικού δάσους στη Σουμάτρα της Ινδονησίας

Όταν είναι κατεστραμμένα, αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν, αυτός ο αποθηκευμένος άνθρακας απελευθερώνεται.

"Κανονικά θεωρούμε τα δάση σαν τα φρένα για την υπερθέρμανση του πλανήτη", δήλωσε ο Risto Seppala, καθηγητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Φινλανδίας και επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων που εκπόνησε την έκθεση.

"Αλλά στην πραγματικότητα, κατά τις επόμενες δεκαετίες, η καταστροφή που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να αναγκάσει τα δάση να απελευθερώσουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και να δημιουργηθεί έτσι μια κατάσταση στην οποία αυτά θα επιταχύνουν την αύξηση της θερμοκρασίας αντί να την επιβραδύνουν."

Η μελέτη που υπογράφεται από 35 κορυφαίους ειδικούς στα δάση παρέχει την πρώτη συνολική αξιολόγηση της ικανότητας των δασών για την προσαρμογή τους στην αλλαγή του κλίματος.

Η ανθρωπογενής θέρμανση μέχρι σήμερα - περίπου 0,7 βαθμούς Κελσίου από τα μέσα του 19ου αιώνα - έχει ήδη μειώσει την αναγέννηση των τροπικών δασών, και τα έκανε πιο ευάλωτα στη φωτιά, σε ασθένειες και σε μολύνσεις από έντομα. Έχουν μάλιστα προστεθεί στην καταστροφή τους όλο και πιο βίαιες και πιο συχνές καταιγίδες.

Αν η θερμοκρασία ανέβει ακόμη περισσότερο, τότε οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Οργανώσεων για τις Δασικές Έρευνες (IUFRO).

"Οι σημερινές ισορροπίες για τον άνθρακα των δασών βρίσκονται σε κίνδυνο να χαθούν τελείως αν δεν μειωθούν δραστικά οι εκπομπές", δήλωσε ο Alexander Buck, αναπληρωτής διευθυντής της IUFRO και συντονιστής της έκθεσης.

"Με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2,5 βαθμών σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική εποχή, τα δασικά οικοσυστήματα, θα αρχίσουν  να μετατρέπονται σε πηγή καθαρού άνθρακα, αυξάνοντας σημαντικά τις εκπομπές των ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση των δασών", δήλωσε ο Alexander Buck.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) το 2007 προβλέπει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί πριν από το 2100 από 1,1 έως 6,4 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με τις προσπάθειες που θα γίνουν για την περιστολή των αερίων που φταίνε για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Κάθε αύξηση μεγαλύτερη από 2 βαθμούς, η επιτροπή λέει, ότι θα οδηγηθούμε σε μία δίνη ανθρώπινης δυστυχίας, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας, των λιμών, των ασθενειών και της αναγκαστικής μετανάστευσης.

Από τότε, ωστόσο, ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός επιστημόνων του κλίματος λένε ότι το όριο αυτό είναι πιθανό να ξεπεραστεί αν δεν έχουν ληφθεί μέτρα.

Κάπου υπάρχει όμως και μια καλή είδηση: τα αρκτικά δάση που εκτείνονται στις τεράστιες εκτάσεις της Ρωσίας, της Βόρειας Ευρώπης, του Καναδά και της Αλάσκα διευρύνονται ταχύτατα, καθώς η αλλαγή του κλίματος επιταχύνεται.

Αλλά ενώ αυτό μπορεί να είναι ευλογία για τη βιομηχανία του ξύλου, είναι πιθανόν να μην βοηθήσει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λέει ο Alexander Buck.

"Ίσως κάποιος να σκεφτεί ότι η αύξηση της ανάπτυξης των αρκτικών δασών θα δεσμεύσει περισσότερο άνθρακα από την ατμόσφαιρα", ανέφερε ο Buck

"Ωστόσο, τα θετικά αυτά αποτελέσματα σαφώς θα αντισταθμίζονται από τις αρνητικές επιπτώσεις στα δασικά τροπικά οικοσυστήματα."

Η έκθεση καλεί τη διεθνή κοινότητα να προσπαθήσει να φτιάξει μια νέα παγκόσμια συνθήκη για την αλλαγή του κλίματος πριν από το τέλος αυτού του έτους, λαβαίνοντας υπόψη και τις πιθανές επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας στα δάση.

Μέχρι τώρα, οι συζητήσεις σχετικά με τα δάση σε συνομιλίες του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, είχαν επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στις επιπτώσεις από την αποψίλωση των δασών.

Η καταστροφή της βλάστησης στις περιοχές του ισημερινού - κάπου 130.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξαφανίζονται κάθε χρόνο - αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20 τοις εκατό του συνόλου των εκπομπών του άνθρακα.

"Αλλά είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι και αυτά τα δάση που απομένουν θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή, σε βαθμό που μπορεί να υπερβαίνουν την ικανότητά τους για προσαρμογή," προειδοποίησε ο Buck.

Η έκθεση IUFRO θα υποβληθεί στο Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα δάση.

Add to Bobit!

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Τα δέντρα δεν κατακρατούν πια το CΟ2

Οι ωκεανοί απορροφούν όλο και λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα

Η ικανότητα των φυσικών απορροφητήρων του άνθρακα μειώνεται με την άνοδο της θερμοκρασίας

Η λύση στο πρόβλημα του διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να βρίσκεται κάτω από το έδαφος
Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ταχύτερα από όσο περιμέναμε

Home