Περιβάλλον Ζωή και Γη

Οι παλμοί από το μάγμα ίσως αποκαλύπτουν μια καρδιά που πάλλεται

Η Γη μας μπορεί να έχει έναν «καρδιακό παλμό». Σεισμολογικά δεδομένα από την Χαβάη και Ισλανδία υπονοούν ότι ο πυρήνας του πλανήτη μας πιθανώς απελευθερώνει ταυτόχρονες στήλες μάγματος προς την επιφάνεια κάθε 15 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Η Γη μας μπορεί να έχει έναν «καρδιακό παλμό». Σεισμολογικά δεδομένα από την Χαβάη και Ισλανδία υπονοούν ότι ο πυρήνας του πλανήτη μας πιθανώς απελευθερώνει ταυτόχρονες στήλες μάγματος (σαν μια  «καμινάδα» που ανεβάζει το μάγμα από τα έγκατα της Γης) προς την επιφάνεια περίπου κάθε 15 εκατομμύρια χρόνια.

H νέα ανατρεπτική θεωρία παρουσιάστηκε από τον Ρολφ Μίλντε του πανεπιστημίου του Μπέργκεν και τον Γιαν Ίνγκε Φαλέιντε του πανεπιστημίου του Όσλο. Αν η θεωρία τους είναι σωστή, θα αποτελεί πραγματική επανάσταση για το τι συμβαίνει κάτω από τα πόδια μας.

Αν η υπόθεση αυτή είναι πραγματική τότε θα αλλάξουν οι ιδέες μας εντελώς για το τι συμβαίνει κάτω από τα πόδια μας. Γεωεπιστήμονες όμως, ανεξάρτητοι της έρευνας, είναι διχασμένοι με κάποιους να συμφωνούν και άλλους να διαφωνούν.

Οι δύο νορβηγοί επιστήμονες – ο Rolf Mjelde από το πανεπιστήμιο του Μπέργκεν και ο Jan Inge Faleide  του Όσλο – χρησιμοποίησαν σεισμολογικά δεδομένα για να μετρήσουν το πάχος του γήινου φλοιού κάτω από την Ισλανδία και τη Γροιλανδία. Η Ισλανδία βρίσκεται στη Μεσο-Ατλαντική Ράχη, όπου αναδύεται συνεχώς μάγμα για να σχηματίσει νέο φλοιό.

Οι μετρήσεις επέτρεψαν στους Mjelde και Faleide να συμπεράνουν την ροή του μάγματος στο παρελθόν στη στήλη, που γενικά θεωρείται ότι ανεβαίνει  κάτω από την Ισλανδία. Όταν αυτή η στήλη είναι ισχυρή, πυκνώνει ο φλοιός που σχηματίζει την επιφάνεια. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι ο φλοιός παχαίνει κατά διαστήματα, περίπου. κάθε 15 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η στήλη του μάγματος πάλλεται με περίπου αυτή την συχνότητα, δηλαδή το μάγμα αναδύεται περιοδικά υπό την πίεση του πυρήνα του πλανήτη μας..

magma_pulses2

Οι κανονικοί παλμοί των στηλών του μάγματος δεν είναι νέα ιδέα, αλλά όταν οι δύο επιστήμονες σύγκριναν τα αποτελέσματά τους με παρόμοιους παλμούς στη Χαβάη, η οποία επίσης κάθεται πάνω σε μια τέτοια στήλη, έμειναν έκπληκτοι με την συσχέτιση των δύο τόπων. Τα δεδομένα που συνέλεξαν οι Emily Van Ark και Jian Lin του Ωκεανογραφικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτη, δείχνει ότι οι παλμοί της αναδυόμενης στήλης του μάγματος στη Χαβάη συμπίπτουν χρονικά με την Ισλανδία.

Όπως λένε οι δύο ερευνητές, εφόσον οι δύο περιοχές (Ισλανδία-Χαβάη) βρίσκονται σε πολύ διαφορετικά μέρη της Γης, ο παρατηρούμενος συγχρονισμός στην ανάδυση του μάγματος δεν πρέπει να σχετίζεται με τον μανδύα της Γης, αλλά με τον πυρήνα, με κάποιο τρόπο που δεν είναι ακόμα γνωστός. Η εκτίμηση αυτή οδήγησε τους νορβηγούς επιστήμονες στην εκτίμηση ότι ο πυρήνας του πλανήτη μας κατά περιοδικά διαστήματα θερμαίνει το υπερκείμενο μάγμα, δημιουργώντας συγχρονισμένες στήλες μάγματος που αναδύεται σε διάφορες περιοχές της Γης.

Και ο Mjelde τονίζει. “Δεν βλέπω καμία άλλη δυνατότητα για την σύμπτωση.”

«Αν είναι σωστή η θεωρία αυτή, τότε θα αποτελεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις τωρινές αντιλήψεις μας», δήλωσε ο Rhodri Davies από το Imperial College του Λονδίνου. Πολλοί γεωλόγοι που πιστεύουν ότι υπάρχουν οι στήλες μάγματος , θεωρούν ότι η όλη διαδικασία μπορεί να εξηγηθεί μόνο μέσα από διαδικασίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα αποκλειστικά στον μανδύα, όπως η συσσώρευση μάγματος στις περιοχές με διαφορετικό ιξώδες.

Πολλοί ανεξάρτητοι γεωλόγοι, μετά τη δημοσιοποίηση της νέας θεωρίας, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς και για ποια αιτία μπορεί ο πυρήνας να γεννά τους τεράστιους παλμούς θερμότητας, που απαιτούνται για να εκτοξευτεί το μάγμα συγχρονισμένα προς την επιφάνεια. Επιπλέον δεν αποκλείουν ότι μελλοντικές πιο λεπτομερείς μετρήσεις ίσως καταρρίψουν το επιχείρημα του συγχρονισμού στην κίνηση του μάγματος, δείχνοντας ότι η στήλη της Ισλανδίας και αυτή της Χαβάης ενεργοποιούνται μεν σε σχετικά κοντινά χρονικά διαστήματα, αλλά όχι ταυτόχρονα.

Από την άλλη, πάλι, σύμφωνα με τον Mike Coffin του βρετανικού Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου, επειδή ο μανδύας δεν είναι ομογενής, οι στήλες μάγματος που εκτοξεύονται από τον πυρήνα μπορεί να μην φθάνουν ταυτόχρονα στην επιφάνεια.

“Είμαι επιφυλακτικός ότι είναι υπάρχει συγχρονισμός στους παλμούς από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν,” λέει ο Huw Davies του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ¨Όμως, η ιδέα αυτή είναι “εν δυνάμει πολύ συναρπαστική”, προσθέτει.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share