Περιβάλλον Ζωή και Γη

Earth Observatory: 10 χρόνια παρατηρήσεων της Γης που αλλάζει

Έκλεισαν 10 χρόνια από την εκτόξευση του δορυφόρου της NASA Earth Observatory. Επί 10 χρόνια παρακολουθεί πως μεταβάλλεται το φυσικό περιβάλλον της Γης, από τις φωτιές που καίνε τα τροπικά δάση έως τις καταστροφές των υδάτινων συστημάτων. Οι εικόνες και τα στοιχεία του πλανήτη μας όπως λαμβάνονται από τους δορυφόρους της NASA αποτυπώνουν καθημερινά το μέγεθος των περιβαλλοντικών καταστροφών.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Έκλεισαν 10 χρόνια από την εκτόξευση του δορυφόρου της NASA Earth Observatory. Επί 10 χρόνια παρακολουθεί πως μεταβάλλεται το φυσικό περιβάλλον της Γης, από τις φωτιές που καίνε τα τροπικά δάση έως τις καταστροφές των υδάτινων συστημάτων. Οι εικόνες και τα στοιχεία του πλανήτη μας όπως λαμβάνονται από τους δορυφόρους της NASA αποτυπώνουν καθημερινά το μέγεθος των περιβαλλοντικών καταστροφών.

Έτσι στην ιστοσελίδα  της http://earthobservatory.nasa.gov  μπορεί να δει κάποιος τις άμεσες αλλαγές της εικόνας του πλανήτη από το 1999 έως το 2009.

Από τις λίμνες που στραγγίζουν, τα δάση που εξαφανίζονται, την καταστροφή του όζοντος, την τήξη των πάγων στην Αρκτική και Ανταρκτική, τα έλη στη Μεσοποταμία, την δραστηριότητα του Ήλιου, τις φωτιές στα δάση, τις καταστροφικές καταιγίδες, τις ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμούς, τις ξηρασίες , την αύξηση της θερμοκρασίας έως τα νησιά που γεννιούνται από το πουθενά,  βλέπουμε πως ο κόσμος μας μέρα με τη μέρα δεν είναι πια ο ίδιος. Με αφορμή τη δέκατη επέτειο η NASA παρουσίασαν δορυφορικές φωτογραφίες από τα μέρη όπου οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν αλλάξει δραματικά το περιβάλλον, στο τμήμα World of Change

Από τις πιο συγκλονιστικές περιβαλλοντικές καταστροφές τις έχει υποστεί η λίμνη Αράλη, που βρίσκεται ανάμεσα στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν και παλιότερα θεωρούταν η τέταρτη πιο μεγάλη λίμνη στον κόσμο με τα 68.000 στρέμματα της επιφάνειάς της. Από τη δεκαετία του ’60, που η Σοβιετική Ενωση άρχισε να αλλάζει πορεία στις πιο σημαντικές εκβολές της λίμνης για να ποτίζει μεταξύ άλλων τις τεράστιες φυτείες βαμβακιού, η επιφάνεια της γιγάντιας λίμνης άρχισε να συρρικνώνεται.

Η βιόσφαιρα

Επίσης, η αλλαγή των τροπικών δασών στην περιοχή Ροντόνια του Αμαζονίου. Η διαδικασία της αποψίλωσης δεν έχει σταματήσει ποτέ  και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στους κτηνοτρόφους, αλλά και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις αγροτικών τροφίμων. Σύμφωνα με τους ερευνητές της NASA, τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν καταστραφεί συνολικά 67.764 στρέμματα τροπικού δάσους.

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 ο ποταμός Κολοράντο, στα βόρεια του Λας Βέγκας, φράχτηκε. Το αποτέλεσμα ήταν η λίμνη Πάουυελ, μία τεράστια κοιλότητα που παρέχει πόσιμο νερό σε περιοχές της Γιούτα, της Αριζόνα, αλλά και της μακρινής Καλιφόρνιας. Σε φωτογραφίες που τράβηξε το 1999 ο δορυφόρος της NASA «Landsat 5» μπορούσε να διακρίνει κανείς μία τεράστια λίμνη με μεγάλες εκβολές Μόλις έξι χρόνια αργότερα όμως, η κατάσταση άλλαξε ριζικά: εξαιτίας της ασταμάτητης άντλησης το επίπεδο του νερού έχει κατέβει δραματικά.  

Ενα τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανθρώπινης παρέμβασης και αλλοίωσης του περιβάλλοντος αποτελούν και οι εικόνες από το Ντουμπάι. Εδώ και αρκετά χρόνια ξεκίνησε η κατασκευή του δημοφιλούς πλέον νησιού σε σχήμα φοίνικα, του Jumeirah Palm Island, του πρώτου εκ των τριών που προβλέπει το σχέδιο. Η διαδοχή των φωτογραφιών στην ιστοσελίδα του Nasa Earth Observatory αποκαλύπτει πώς γεννιέται το πιο μεγάλο νησί στον κόσμο που έχει κατασκευαστεί ποτέ από τον άνθρωπο.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share