Αστροφυσική, Διάστημα

Εντοπίστηκαν αρχαίοι γαλαξίες στα σύνορα του Σύμπαντος από το αναβαθμισμένο Hubble

Το τροχιακό τηλεσκόπιο Hubble της NASA συνέλαβε μερικές από τις πιο μακρινές στον χώρο και τον χρόνο εικόνες του σύμπαντος μέχρι σήμερα, εντοπίζοντας πιθανότατα τους πιο απόμακρους γαλαξίες που έχουν ποτέ παρατηρηθεί.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Το τροχιακό τηλεσκόπιο Hubble της NASA συνέλαβε μερικές από τις πιο μακρινές στον χώρο και τον χρόνο εικόνες του σύμπαντος μέχρι σήμερα, εντοπίζοντας πιθανότατα τους πιο απόμακρους γαλαξίες που έχουν ποτέ παρατηρηθεί.

Οι εικόνες ελήφθησαν με τη νέα υπερευαίσθητη Ευρυγώνια Κάμερα 3 (WFC3/IR) του αναβαθμισμένου τηλεσκοπίου από τον Μάιο του 2009. Έτσι, είναι σε θέση να "δει" υπέρυθρο φως από υπερβολικά απομακρυσμένα αντικείμενα, με μήκος κύματος περίπου διπλάσιο από το ορατό φως, που είναι αόρατο για το ανθρώπινο μάτι και θεωρείται "πέρα από το κόκκινο".

Όσο πιο μακρινό είναι ένα αντικείμενο και καθώς το σύμπαν συνεχώς επεκτείνεται, το φως εμφανίζεται όλο και πιο κόκκινο. Αυτή η μετατόπιση προς το ερυθρό των γραμμών του φάσματος είναι η βασική ένδειξη για την απόσταση ενός ουρανίου αντικειμένου. Οι γαλαξίες αυτοί εμφανίζονται να έχουν μια μετατόπιση προς το ερυθρό, δηλαδή ένα z,  6 έως 9.   Hubble_Image_Universe Η καταπληκτική έγχρωμη εικόνα έχει συλληφθεί από την  WFC3/IR στην ίδια περιοχή με την Ultra Deep Field (HUDF) που τράβηξε ο Hubble  το 2004 και μάλιστα είναι από τις πιο μακρινές ορατές εικόνες του σύμπαντος.

Η φωτογραφία λήφθηκε με την κάμερα του Hubble τέλη Αυγούστου του 2009, μέσα σε 4 μέρες στοχεύοντας συνολικά 173.000 δευτερόλεπτα.

Η ανακάλυψη των γαλαξιών έγινε από δύο ομάδες βρετανών αστρονόμων, μια υπό τον Andrew Bunker του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μια υπό τον Ross McLure του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, και δημοσιεύονται στο περιοδικό "Monthly Notices" της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας.

Η ακριβής απόσταση των νεοανακαλυφθέντων γαλαξιών πρέπει να επιβεβαιωθεί, αν και από μια πρώτη εκτίμηση ανήκουν σε μια εποχή, όταν το σύμπαν είχε περίπου το ένα εικοστό της σημερινής ηλικίας του, δηλαδή περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια μετά το  Bing Bang.

Οι νέες έρευνες που θα επιβεβαιώσουν τις αρχικές, αναμένεται να γίνουν όταν το υπό κατασκευή αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αντικαταστήσει το Χαμπλ κάποια στιγμή μέσα στο 2014.

Το 2007, μια ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Richard Ellis του Caltech της Καλιφόρνιας είχε κατορθώσει να ανακαλύψει φως από γαλαξίες εξίσου – ίσως και πιο μακρινούς- από αυτούς που μόλις ανακαλύφθηκαν. Τα ευρήματα εκείνα μελετώνται ακόμα από τους επιστήμονες και μένει επίσης να επιβεβαιωθούν.

Ο Richard Ellis και η ομάδα του χρησιμοποίησαν την τεχνική  του βαρυτικού εστιασμού, που χρησιμοποεί την βαρύτητα σχετικά κοντινών αλλά πολύ μεγάλων αντικειμένων (όπως σμήνη γαλαξιών ή γαλαξίες) για να μεγεθύνει το φως που έρχεται από ακόμα πιο μακρινά αντικείμενα.

Πηγή: BBC

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share