Περιβάλλον Ζωή και Γη

Ο ΟΗΕ δημιουργεί μια επιστημονική επιτροπή για να ελέγξει τη λειτουργία της IPCC

Ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης διεπιστημονικής επιτροπής, που θα ελέγξει το έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι δημοσίευσε λάθη σε μια έκθεση του 2007, για τα Ιμαλάια.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης διεπιστημονικής επιτροπής, που θα ελέγξει το έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι δημοσίευσε λάθη σε μια έκθεση του 2007, για τα Ιμαλάια.

Αυτή η έκθεση ήταν κρίσιμης σημασίας για να πείσει τα κράτη να αντικαταστήσουν το πρωτόκολλο του Κιότο με μία νέα συνθήκη.

Ο σκοπός της ειδικής επιτροπής είναι για να αποκρούσει την κριτική που της ασκήθηκε για λανθασμένα δεδομένα και για προσπάθειες απόκρυψης ερευνών που αμφισβητούν τη σχέση κλιματικής αλλαγής και ανθρώπινης δραστηριότητας.

Όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα προβλήματα είναι σχετικά ήσσονος σημασίας, αλλά ο ΟΗΕ θέλει να απαλείψει οποιαδήποτε σκιά στα αποτελέσματα της έκθεσης.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε στα πλαίσια μιας συνόδου της UNEP στο Μπαλί και αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι αρμοδιότητες αυτής της ανεξάρτητης επιτροπής.

“Η επιτροπή θα διεξάγει μια ουσιαστική και αξιόπιστη έρευνα σχετικά με τη λειτουργία της IPCC. Κατόπιν θα συντάξει μια έκθεση, η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι τον Αύγουστο και πιθανότατα θα υιοθετηθεί τον Οκτώβριο στη Νότια Κορέα”, ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Nick Nuttall.

Η επανεξέταση της έκθεσης του 2007 θα διεξαχθεί από ομάδα επιστημόνων από διάφορες χώρες που χαίρουν σεβασμού. Διευκρινίστηκε τέλος, ότι μεταξύ των εναλλακτικών που εξετάζει η IPCC είναι να απευθυνθεί είτε σε διεθνή επιστημονική ομάδα είτε σε ορισμένες επιστημονικές ομάδες κάποιων χωρών.

Η 4η έκθεση της IPCC ανακοινώθηκε το 2007 και η επόμενη αναμένεται το 2014. Ως γνωστόν η 4η έκθεση του 2007 υποστήριζε ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα έλιωναν μέχρι το 2035, αλλά η αυθεντική πηγή της έκθεσης έλεγε το 2050 κι όχι το 2035. Η ημερομηνία αυτή αναφερόταν σε ένα κείμενο της WWF, το οποίο προηγουμένως είχε βασιστεί σε ένα άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Scientific American.

Η εικόνα της IPCC δεν έχει πληγεί μονάχα από την έκθεση των Ιμαλαΐων αλλά και από το σκάνδαλο των κλεμμένων email. Οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής επικαλούνται συχνά το σκάνδαλο των κλεμμένων email για να δείξουν ότι οι επιστήμονες προσπάθησαν να κρύψουν την αλήθεια και τα λάθη στα επιστημονικά τους δεδομένα.

Επίσης, στην ίδια έκθεση του 2007 υποστηρίχθηκε, λανθασμένα, ότι περίπου η μισή Ολλανδία βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, διογκώνοντας τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν οι Κάτω Χώρες.

Η έκθεση του IPCC για την εκτίμηση για τα αίτια και τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος ήταν πάνω από 3.000 σελίδες, ενώ αναφέρθηκαν πάνω από 10.000 επιστημονικές εργασίες και βεβαίως είναι η κύρια πηγή για τη χάραξη της πολιτικής για το κλίμα.

Η δημόσια καταδίκη των ισχυρών για την υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί δυστυχώς να έχει υπονομευθεί από τα λάθη της ομάδας καθώς και από τη δημοσιοποίηση των κλεμμένων emails των ειδικών, που δίνουν έτσι τροφή στους σκεπτικιστές να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων για το κλίμα.

Θυμίζουμε ότι έγινε υποκλοπή άνω των χιλίων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Τμήμα Κλιματικής Έρευνας του πανεπιστημίου East Anglia – τα ερευνητικά συμπεράσματα του οποίου συμπεριελήφθησαν στην τελευταία έκθεση – που επέτρεψε έτσι στους αρνητές της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη να υποστηρίξουν ότι μερίδα της επιστημονικής κοινότητας αποσιωπά την έρευνα συναδέλφων τους που αμφισβητούν τη σχέση κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ο Ινδός επικεφαλής της Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) Rajendra Pachauri δήλωσε ότι η IPCC παραμένει σταθερή στην κύρια διαπίστωση της έκθεσης του 2007, με πάνω από 90% βεβαιότητα ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά τα τελευταία 50 χρόνια.

Όσου συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα στο Μπαλί επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου υποδαυλίζουν την αλλαγή του κλίματος, λέει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Nuttall.

Ένοχος είναι ο άνθρωπος

Μια ομάδα από διακεκριμένους επιστήμονες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες ευθύνης του ανθρώπου για τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη ανέρχονται σε ποσοστό 95%!

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η νέα έρευνα δίνει μια ηχηρή απάντηση στους λεγόμενους «σκεπτικιστές», οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν φυσικό φαινόμενο και υποβαθμίζουν τη συμβολή του ανθρώπου σε αυτές.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα «αποτυπώματα» του ανθρώπου δεν εντοπίζονται μόνο στην αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και στη μεταβολή της αλατότητας των ωκεανών, στην αύξηση της υγρασίας, στη διαταραχή των βροχοπτώσεων και στη συρρίκνωση των πάγων της Αρκτικής Θάλασσας κατά 600.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πιθανότητες όλες αυτές οι αλλαγές να μην οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι λιγότερες από 5%. Όσο δε μεγαλώνει η ποσότητα των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους τόσο περισσότερο γίνεται ξεκάθαρο ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν οφείλονται σε φυσικούς παράγοντες αλλά στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Το μοναδικό αδύνατο σημείο της έρευνας είναι αυτό που αφορά τις σφοδρές καταιγίδες και τους τυφώνες (π.χ. Κατρίνα), για την εμφάνιση και την ένταση των οποίων οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Εκτιμάται ότι αυτή την «αχίλλειο πτέρνα» θα εκμεταλλευθούν οι «σκεπτικιστές» και θα υποστηρίξουν ότι η αύξηση του αριθμού αλλά και της έντασης των καταιγίδων δεν οφείλεται στον άνθρωπο και θα οχυρωθούν πίσω από αυτό το σημείο προκειμένου να συνεχίσουν να πολεμούν τις προσπάθειες περιορισμού των δραστηριοτήτων που, όπως όλα δείχνουν, προκαλούν όλες αυτές τις μεταβολές στον πλανήτη.

Πηγή: Reuters

Δείτε και το σχετικό άρθρο

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share