Πρόσωπα - Γεγονότα

Στο CERN μπορεί να αποκαλυφθεί το σκοτεινό σύμπαν

Η σκοτεινή ύλη, που οι φυσικοί πιστεύουν ότι αποτελεί το 25 τοις εκατό του σύμπαντος, αλλά η ύπαρξη της ακόμα δεν έχει αποδειχθεί, θα μπορούσε να ανακαλυφθεί από τον γγιγάντιο επιταχυντή σωματιδίων στο CERN, λέει ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου φυσικός Rolf-Dieter Heuer

Print Friendly, PDF & Email
Share

Η σκοτεινή ύλη, που οι φυσικοί πιστεύουν ότι αποτελεί το 25 τοις εκατό του σύμπαντος, αλλά η ύπαρξη της ακόμα δεν έχει αποδειχθεί, θα μπορούσε να ανακαλυφθεί από τον γιγάντιο επιταχυντή σωματιδίων στο CERN, λέει ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου φυσικός Rolf-Dieter Heuer.

Big_Bang_Machine Η εικόνα από ένα ανιχνευτή στο CERN δείχνει τροχιές σωματιδίων μετά τις συγκρούσεις των πρωτονίων

Ο Heuer δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι κάποια στοιχεία για την ύλη αυτή μπορούν να προκύψουν ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις συγκρούσεις σωματιδίων με στόχο την αναδημιουργία των συνθηκών στο "Big Bang", τη γέννηση του σύμπαντος περίπου πριν 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

“Δεν ξέρουμε τι είναι η σκοτεινή ύλη. Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων μπορεί να είναι το πρώτο μηχάνημα που θα μας δώσει στοιχεία για το σκοτεινό σύμπαν. Ανοίγουμε την πόρτα σε μια νέα Φυσική, σε μια περίοδο ανακαλύψεων”, δήλωσε.

“Αν μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε και να κατανοήσουμε τη σκοτεινή ύλη, τότε οι γνώσεις μας θα διευρυνθούν για να συμπεριλάβει το 30% του σύμπαντος, ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», πρόσθεσε.

Οι αστρονόμοι και οι φυσικοί λένε ότι μόνο το 5% του σύμπαντος είναι γνωστό σήμερα, και ότι το αόρατο υπόλοιπο σύμπαν αποτελείται από σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια, περίπου το 25% και 70%, αντίστοιχα.

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, LHC, το μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα του κόσμου μέσα σε ένα υπόγειο τούνελ, θα ανεβάσει στροφές προς το τέλος του μήνα και στην υψηλότερη στάθμη ενέργειας που έχει επιτευχθεί ποτέ.

Αυτές οι πολλαπλές συγκρούσεις μεταξύ πρωτονίων που θα κινούνται αντίθετα, με μια ενέργεια  συνολικά 7 TeV, θα δημιουργήσουν μίνι Big Bangs, παράγοντας δεδομένα που θα αναλύσουν χιλιάδες επιστήμονες μέσα στο CERN αλλά και εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Πριν από την επαναλειτουργία του LHC, το CERN ξόδεψε  40 εκατομμύρια δολάρια σε ανακαινίσεις. Θα παραμείνει ενεργό μέχρι το τέλος του 2011, οπότε και θα κλείσει για μπορέσει μετά να επιτύχει δέσμες πρωτονίων με ενέργεια 14 TeV.

Ένας πολύ γνωστός στόχος του LHC είναι να βρούμε τα θεωρητικά σωματίδιο που δίνουν μάζα στην ύλη τα οποία αναδύθηκαν μετά την αρχέγονη έκρηξη. Και φυσικά σε αυτό το σωματίδιο Higgs οφείλεται η εμφάνιση των άστρων, των πλανητών και τελικά της ζωής – πάνω στη γη και ίσως και αλλού.

Το μυστηριώδες αυτό σωματίδιο έχει ονομαστεί μποζόνιο Higgs προς τιμή του Σκωτσέζου φυσικού Higgs, ο οποίος πριν από τρεις δεκαετίες το πρότεινε για να εξηγήσει την προέλευση της μάζας στο σύμπαν.

“Γνωρίζουμε τα πάντα γι’ αυτό το σωματίδιο. Το μόνο πράγμα που δεν ξέρουμε, είναι αν υπάρχει. Και αν δεν υπάρχει, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε κάτι που του μοιάζει πολύ”, δήλωσε ο φυσικός επικεφαλής του CERN.

Πληροφορίες που θα χωράνε σε 100.000 DVD τον χρόνο

Με την επίτευξη της μέγιστης ενέργειας, θα έχουμε εξακόσια εκατομμύρια συγκρούσεις το δευτερόλεπτο. Μετά τα πρώτα αποτελέσματα, κάθε χρόνο θα προκύπτουν εκατό χιλιάδες DVD πληροφοριών.

Εκατό χιλιάδες DVD το χρόνο για να απαντήσουν, τελικά, στο ερώτημα γιατί η ύλη έχει μάζα; γεννάται η εύλογη απορία.

Το πείραμα του CERN είναι στην πραγματικότητα τέσσερα πειράματα, που ερευνούν πολλά διαφορετικά ζητήματα. Το πρώτο, το Άτλας, είναι το μεγαλύτερο, και αυτό στο οποίο ο περισσότερος κόσμος αναφέρεται όταν μιλά για το «πείραμα του CERN. Σε αυτό δουλεύουν τρεις χιλιάδες φυσικοί, αναζητώντας το «σωματίδιο του θεού», το μποζόνιο Higgs. Αναζητούν, επίσης, έξτρα διαστάσεις –πέρα από τις γνωστές μας, του χώρου και του χρόνου– σε υποατομικό επίπεδο, και, τέλος, απαντήσεις σε ένα τρίτο ερώτημα, σχετικά με τη σκοτεινή ύλη».

Το δεύτερο πείραμα,το CMS, που απασχολεί δύο χιλιάδες επιστήμονες, είναι ταυτόχρονα ανταγωνιστής και συναγωνιστής του Άτλας. Αναζητά απαντήσεις στα ίδια ερωτήματα. Το τρίτο πείραμα, που λέγεται Alice, και στο οποίο εργάζονται χίλιοι ερευνητές, ασχολείται με quarks και αναζητά μια νέα μορφή ύλης, το gluon plasma. Τέλος, το τέταρτο και μικρότερο πείραμα, LHCb, απασχολεί πεντακόσια άτομα, και ερευνά ζητήματα ύλης και αντιύλης».

Η επίτευξη της μέγιστης δυνατής ενέργειας στον επιταχυντή είναι πλέον ζήτημα μηνών. Εκτμάται ότι σε να χρόνο από σήμερα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των πειραμάτων. Το τι ακριβώς θα δείχνουν, και –κυρίως– ποια ερωτήματα τελικά θα απαντούν μένει να το δούμε. Οι ερευνητές πάντα ψάχνουν για εκπλήξεις. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, ότι ψάχνεις κάτι που δεν ξέρεις, αλλά έτσι προκύπτουν τελικά τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα. Σου έρχονται από το πουθενά.

Περιμένουμε, λοιπόν. Περιμένουμε να μάθουμε, σε περίπου ένα χρόνο από τώρα, γιατί έγινε το Big Bang, αν υπάρχουν διαστάσεις πέραν του χωροχρόνου, και τι συμβαίνει με τη σκοτεινή ύλη. Περιμένουμε, επίσης, να δούμε αν το «σωματίδιο του θεού» θα βρεθεί. Διότι, αν δε βρεθεί, οι περισσότεροι νόμοι της κβαντομηχανικής θα καταρρεύσουν και, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Peter Higgs, προς τιμήν του οποίο πήρε το όνομά του το υπό αναζήτηση σωματίδιο –μποζόνιο Higgs– «θα αποδειχθεί ότι όλες οι ιδέες μας είναι λάθος και ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Πράγμα που θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον».

Πηγή: Reuters 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share