Αστροφυσική, Διάστημα

Τελευταίες εικόνες του Φόβου από το Mars Express

Κατά το πέρασμα του διαστημοπλοίου Mars Express πάνω από τον Φόβο, τον δορυφόρο του Άρη, στις 7 Μαρτίου του 2010 ήδη δόθηκαν προς δημοσίευση. Οι εικόνες δείχνουν το βραχώδες φεγγάρι του Άρη με μια εξαιρετική λεπτομέρεια, με μια ανάλυση μόλις 4,4 μέτρα ανά pixel. Δείχνουν δε τις προτεινόμενων τοποθεσίες προσεδάφισης της επικείμενης αποστολής Phobos-Grunt.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Κατά το πέρασμα του διαστημοπλοίου Mars Express πάνω από τον Φόβο, τον δορυφόρο του Άρη,  στις 7 Μαρτίου του 2010 ήδη δόθηκαν προς δημοσίευση. Οι εικόνες δείχνουν το βραχώδες φεγγάρι του Άρη με μια εξαιρετική λεπτομέρεια, με μια ανάλυση μόλις 4,4 μέτρα ανά pixel. Δείχνουν δε τις προτεινόμενων τοποθεσίες προσεδάφισης της επικείμενης αποστολής Phobos-Grunt.

Phobos_Grunt_LandingSites Οι πιθανές τοποθεσίες της προσεδάφισης της αποστολής Phobos-Grunt

Το διαστημικό σκάφος Mars Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) στρέφεται γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη σε μια εξαιρετικά ελλειπτική, πολική τροχιά που τον φέρνει κοντά στον Φόβο κάθε πέντε μήνες. Είναι το μόνο διαστημόπλοιο σήμερα που στρέφεται γύρω από τον Άρη, και  η τροχιά του οποίου φθάνει αρκετά μακριά από τον πλανήτη ώστε να να μας προσφέρει μια άμεση εμπειρία του Φόβου.

Όπως και το δικό μας φεγγάρι, έτσι και ο Φόβος δείχνει πάντα την ίδια πλευρά προς τον πλανήτη του, γι ‘αυτό και πρέπει το διαστημόπλοιο να πετάξει έξω από την τροχιά του ώστε να καθίσταται δυνατή η παρακολούθηση της αντίθετης, αθέατης από τον Άρη, πλευράς του. Έτσι το Mars Express στις 7, 10 και 13 Μαρτίου 2010 βρέθηκε σε εκείνη την πλευρά συλλέγοντας, επίσης, στοιχεία με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Phobos_1 Ο Φόβος τρισδιάστατος όπως τραβήχτηκε στις 7 Μαρτίου 2010

Ο Φόβος είναι ένα πολύ ανώμαλο αντικείμενο περίπου 27 × 22 × 19 km. Η καταγωγή του είναι υπό συζήτηση.

Φαίνεται να έχει πολλά κοινά επιφανειακά χαρακτηριστικά με την κατηγορία των αστεροειδών τύπου «ανθρακούχων C-τύπου», γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να έχει καταληφθεί από αυτόν τον πληθυσμό των αστεροειδών.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να εξηγηθεί είτε ο μηχανισμός της σύλληψης ή η μεταγενέστερη εξέλιξη της τροχιάς του στο επίπεδο του ισημερινού του Άρη. Μια εναλλακτική υπόθεση είναι ότι σχηματίστηκε γύρω από τον Άρη, και ως εκ τούτου είναι κατάλοιπο από την περίοδο  του πλανητικού σχηματισμού.

Το 2011 η Ρωσία θα στείλει μια αποστολή που ονομάζεται Phobos-Grunt (που σημαίνει το έδαφος του Φόβου), με σκοπό να προσγειωθεί στο φεγγάρι του Άρη, συλλέγοντας ένα δείγμα εδάφους το οποίο και θα επιστραφεί πίσω στη Γη για ανάλυση.

Για λειτουργικούς και για λόγους ασφάλειας της προσγείωσης, οι προτεινόμενοι τόποι επελέγησαν στην μακρινή αθέατη πλευρά του Φόβου. Αυτή η περιοχή είχε φωτογραφηθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης του Mars Express τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2008 πάνω από τον Φόβο. Ωστόσο, οι νέες εικόνες δείχνουν πολύ καλύτερα τις περιοχές προσγείωσης, γιατί ήταν καλύτερος ο φωτισμό τους από τον Ήλιο, γεγονός εξαιρετικά πολύτιμο για του σχεδιαστές της αποστολής.

Η συνεργασία αυτή της ESA με την Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος πραγματοποιείται με βάση μια συμφωνία στο πλαίσιο των πρότζεκτ «Phobos-Grunt» και «ExoMars».

Πηγή: ESA

Δείτε και τα:

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share