Περιβάλλον Ζωή και Γη

Διακοπή όλων των πτήσεων σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης

Πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι κλειστά και πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν καθώς πλησιάζει το σύννεφο από την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι κλειστά και πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν καθώς πλησιάζει το σύννεφο από την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας. volcan_iceland

Τα μέτρα ελήφθησαν από την Υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) , έπειτα από προειδοποίηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας για την προσέγγιση νέφους από στάχτες που προέρχεται από την έκρηξη του ηφαιστείου του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ (Eyjafjallajokull), στη νότια Ισλανδία. Το νέφος περιορίζει την ορατότητα και θέτει σε κίνδυνο τους κινητήρες των αεροσκαφών.

Το «μπλακ-άουτ» στις αεροπορικές μετακινήσεις μπορεί να διαρκέσει έως και 48 ώρες, σύμφωνα με το περιφερειακό κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Το 1982, αεροπλάνα της British και της Singapore Airways έχασαν τις μηχανές τους όταν αυτά πετούσαν μέσα στο νέφος της στάχτης πάνω από την Ινδονησία, στην τότε μεγάλη έκρηξη ενός ηφαιστείου, ενώ μια πτήση της KLM είχε ένα παρόμοιο επεισόδιο το 1989 πάνω από την Αλάσκα.

Ήδη εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν από την περιοχή του ηφαιστείου Eyjafjallajokull της νότιας Ισλανδίας, λόγω της αυξημένης δραστηριότητας που έχει ήδη αρχίσει να λιώνει τον γειτονικό παγετώνα και απειλεί με πλημμύρες. Η περιοχή είχε εκκενωθεί καθώς το λιώσιμο του πάγου θα μπορούσε να πλημμυρίσει ένα γειτονικό ποτάμι. Η στάθμη του έχει ήδη ανέβει κατά 84 εκατοστά.

Λευκός ατμός και μαύρη τέφρα εκτινάσσεται από έναν κρατήρα που βρισκόταν κάτω από 200 μέτρα πάγου, κοντά στην περιοχή όπου εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα μια εντυπωσιακή ηφαιστειακή ρωγμή που εκτόξευε λάβα μέχρι τη Δευτέρα.

Το Eyjafjallajokull βρίσκεται κοντά στον πέμπτο μεγαλύτερο παγετώνα της Ισλανδίας και έχει ενεργοποιηθεί πέντε φορές από τον 9ο αιώνα μ.Χ, τότε που εποικίστηκε η Ισλανδία.

Ολόκληρη η Ισλανδία, εξάλλου, έχει ηφαιστειακή προέλευση. Το νησί βρίσκεται πάνω στη Μεσοωκεάνια Ράχη του Ατλαντικού, εκεί όπου οι υποκείμενες λιθοσφαιρικές πλάκες απομακρύνονται μεταξύ τους και αφήνουν το μάγμα να αναδυθεί και να σχηματίσει νέες εκτάσεις στο βυθό του Ατλαντικού.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share