Περιβάλλον Ζωή και Γη

Είναι γεγονός: στοιχεία του γονιδιώματος του Νεάντερταλ αποδεικνύουν τις διασταυρώσεις του με τους ανθρώπους

Μια νέα μελέτη του γονιδιώματος του Νεάντερταλ δείχνει ότι ο άνθρωπος και οι νεαντερτάλιοι συνδέονται Η ανακάλυψη είναι μεγάλη έκπληξη για τους ερευνητές οι οποίοι έψαχναν για πολλά χρόνια για γενετικές αποδείξεις της διασταύρωσης του ανθρώπου με το Νεάντερταλ και δεν εύρισκαν τίποτα.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν απλώς μια νοοτροπία του ανθρώπου των σπηλαίων: Μπορεί να μεταφέρουν στην πραγματικότητα ένα μικρό κατάλοιπο της Λίθινης Εποχής στο DNA τους.

neandertaler_reconst Μετά από χρόνια έρευνας οι γενετιστές είναι συγκλονισμένοι γιατί βρήκαν ένα σύνδεσμο μεταξύ του νεαντερτάλιου και του σύγχρονου ανθρώπου.

Μια νέα μελέτη του γονιδιώματος του Νεάντερταλ δείχνει ότι ο άνθρωπος και οι νεαντερτάλιοι συνδέονται Η ανακάλυψη είναι μεγάλη έκπληξη για τους ερευνητές οι οποίοι έψαχναν για πολλά χρόνια για γενετικές αποδείξεις της διασταύρωσης του ανθρώπου με το Νεάντερταλ και δεν εύρισκαν τίποτα.

Περίπου το 1% έως 4% του DNA ο σύγχρονος άνθρωπος από την Ευρώπη και την Ασία το έχει κληρονομήσει από τους Νεάντερταλ, γράφουν οι ερευνητές στο Science. "Είναι μια μικρή, αλλά πολύ πραγματική αναλογία των προγόνων μας”, λέει ένας από τους ερευνητές David Reich του Γενικού Ινστιτούτου του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ στο Καίμπριτζ. Η σύγκριση του ανθρώπινου γονιδιώματος και των Νεάντερταλ είναι επίσης αποκαλυπτική πώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν ώστε να γίνουν οι μόνοι ανθρωπίδες που ζουν σήμερα στον πλανήτη.

Δεν περίμεναν να έχουμε κοινά στοιχεία στο γονιδίωμα

Ο Νεάντερταλ έζησε στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη δυτική Ασία, μέχρι να εξαφανιστεί περίπου πριν 30.000 χρόνια. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να έχει αντικαταστήσει τους Νεάντερταλς, αλλά εξομοιώνεται με αυτούς στην ανθρώπινη δεξαμενή των γονιδίων.

"Ο Νεάντερταλ δεν έχει εξαφανιστεί πλήρως. Ζουν σε μερικούς από εμάς”, λέει ο Svante Pääbo του Ινστιτούτου Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία και επικεφαλής του έργου του γονιδιώματος του Νεάντερταλ.

Ο ίδιος και άλλοι γενετιστές που εμπλέκονται στην προσπάθεια να καταρτίσουν το πλήρες γενετικό βιβλίο του Νεάντερταλ δεν περίμεναν να βρουν ότι ο Νεάντερταλ είχε αφήσει μια γενετική κληρονομιά. Προηγούμενες αναλύσεις που εξέτασαν μόνο ένα μικρό μέρος του γονιδιώματος ήταν αντίθετες προς την ιδέα ότι ο άνθρωπος και ο Νεάντερταλ είχαν αναμειχθεί.

"Εμείς, ως ομάδα είχαμε μια πολύ, πολύ ισχυρή προκατάληψη εις βάρος της ροής (μίξης) γενετικού υλικού”, λέει ο David Reich. Στην πραγματικότητα, όταν αυτός και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση ενός αδρού σχεδίου του γονιδιώματος των Νεάντερταλ πριν από ένα χρόνο, οι ερευνητές είπαν ότι η γενετική ανταλλαγή ήταν απίθανη.

Όμως, πολλές ανεξάρτητες αποδείξεις τους έχουν πείσει τώρα τους ερευνητές ότι οι άνθρωποι και οι Νεάντερταλ διασταυρώθηκαν.

“Αυτό που καταφέραμε εδώ είναι να δείξουμε ότι θα μπορούσε να συμβεί και αυτό όντως συνέβη", λέει ο Pääbo.

Το είχαν προβλέψει οι ανθρωπολόγοι

Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν αποτέλεσε έκπληξη για μερικούς επιστήμονες. Οι αρχαιολόγοι έχουν περιγράψει αρχαίους σκελετούς από την Ευρώπη που είχαν τα χαρακτηριστικά και των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων και των Νεάντερταλ, αποδεικτικά στοιχεία, λένε οι ερευνητές, της διασταύρωσης που έγινε μεταξύ των δύο ομάδων. Αλλά μέχρι την καταλογογράφηση του συνόλου του γονιδιώματος του Νεάντερταλ, γενετικές μελέτες δεν θα μπορούσαν να βρουν κανένα στοιχείο που υποστηρίζουν αυτή την ιδέα.

"Μετά από πολλά χρόνια οι γενετιστές βγάζουν τα ίδια συμπεράσματα με αυτά των ειδικών από τον τομέα της αρχαιολογίας και της ανθρώπινης παλαιοντολογίας,  οι οποίοι τα είχαν βγάλει εδώ και πολύ καιρό”, τονίζει ο João Zilhão, ένας αρχαιολόγος και παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. “Τι να πω; Εάν η γενετιστές έφτασαν σε αυτό ίδιο συμπέρασμα, αυτό είναι αναμενόμενο. "

neandertal_bones Τα τρία οστά που έδειξαν με τη βοήθεια του DNA ότι οι άνθρωποι διασταυρώθηκαν με τους Νεάντερταλ

Σύγκριση οστών από διάφορες χώρες

Οι ερευνητές ανασύνταξαν τα γενετικά σχεδιαγράμματα του Νεάντερταλ, χρησιμοποιώντας DNA από τρία τμήματα οστών – το καθένα από μια διαφορετική Νεάντερταλ γυναίκα – που βρέθηκαν σε ένα σπήλαιο στην Κροατία.

Συγκρίνοντας τα αναδημιουργημένα σχεδιαγράμματα της γυναίκας Νεάντερταλ, οι οποίες έζησαν περίπου πριν 40.000 χρόνια, με πέντε σημερινές γυναίκες από Κίνα, Γαλλία, Παπούα Νέας Γουινέας, Νότια και Δυτική Αφρική, αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι εκτός της Αφρικής φέρουν το DNA του Νεάντερταλ.

Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι άνθρωποι από την Κίνα και την Νέα Γουινέα (μέρη όπου ποτέ δεν έζησαν Νεάντερταλ), έχουν εξίσου καταγωγή από το Νεάντερταλ όπως και άτομα από τη Γαλλία. Η ομάδα δεν βρήκε καθόλου ίχνη της κληρονομιάς του Νεάντερταλ από τους δύο αφρικανικούς λαούς που μελέτησαν. Το αποτέλεσμα μάλλον σημαίνει ότι η διασταύρωση μεταξύ Νεάντερταλ και ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν περίπου πριν 50.000 έως 80.000 χρόνια πριν στη Μέση Ανατολή,  όταν ο άνθρωπος άρχισε να μεταναστεύει από την Αφρική για να αποικίσει τον υπόλοιπο κόσμο, εξηγεί ο Ράιχ.

Δεν είναι σαφές πόσο εκτεταμένη ήταν αυτή η διασταύρωση. Τα στοιχεία συμφωνούν ότι είτε έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα μια μεγάλη διασταύρωση ή ότι έγινε για μακρά περίοδο μικρή διασταύρωση, λέει ο Richard Green, ένας βιολόγος ειδικός του γονιδιώματος στο Πανεπιστήμιο της Santa Cruz και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύγκριση γονιδιώματος

Σύγκριση του γονιδιώματος του Νεάντερταλ με γενετικές αλληλουχίες του ανθρώπου και του χιμπατζή έχουν οδηγήσει σε κάποιες ενδείξεις σχετικά με την πρόσφατη ανθρώπινη εξέλιξη.

“Ο Νεάντερταλ δεν ήταν γενετικά πολύ διαφορετικός από εμάς”, τονίζει ο Pääbo. Για παράδειγμα, οι ερευνητές ήταν σε θέση να βρουν μόνο 78 πρωτεΐνες στις οποίες οι άνθρωποι φέρουν ένα διαφορετικό αμινοξύ από ό,τι βρίσκεται στο Νεαντέρταλ και τους χιμπατζήδες. Αυτό σημαίνει ότι μερικές αλλαγές σε πρωτεΐνες έχουν σημειωθεί στο παρελθόν, σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια της ανθρώπινης εξέλιξης. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα αν οι αλλαγές στις πρωτεΐνες μεταβάλλουν τη λειτουργία τους ή δίνουν στον άνθρωπο κάποιο πλεονέκτημα επιβίωσης.

Αλλά κάποια μέρη του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι πρόδηλο ότι παράγουν εξελικτικό πλεονέκτημα, λένε οι ερευνητές. Και πάλι, η ομάδα έκανε σύγκριση με το ανθρώπινο γονιδίωμα αυτό του Neandertals και τους χιμπατζήδες και εντόπισε περιοχές όπου οι άνθρωποι διαφέρουν. Αν τίποτα σπουδαίο δεν είχε συμβεί στην εξέλιξη του ανθρώπου, επειδή ο άνθρωπος και ο Neandertals αποκλίνουν, οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να ήταν κατανεμημένες ομοιόμορφα σε ολόκληρο το γονιδίωμα, λέει ο Green. Αντ’ αυτού, οι ερευνητές βρήκαν μεγάλες περιοχές του γονιδιώματος, όπου οι άνθρωποι έχουν ορισμένες αλλαγές, που δεν βρέθηκαν όμως στο Neandertals ή στους χιμπατζήδες. Η ομάδα προσδιόρισε 212 τέτοιες περιοχές, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνουν γονίδια που εμπλέκονται στην λειτουργία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα τι είναι αυτές οι αλλαγές ή πώς παράγουν ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα.

"Αυτά τα στοιχεία είναι πραγματικά ένα χρυσωρυχείο για την κατανόηση της πρόσφατη εξέλιξης του ανθρώπου”, συμπεραίνει ο Green.

Ο Νεάντερταλ είμαστε εμείς

Δεδομένου ότι άνθρωποι και Νεάντερταλ θα μπορούσαν να διασταυρωθούν, μερικοί άνθρωποι ρωτούν αν οι δύο ομάδες είναι δύο διαφορετικά είδη ανθρωπιδών. Το ζήτημα δεν έχει ενδιαφέρον για τον John Hawks, ανθρωπολόγο στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison. Γενετικά, υποστηρίζει, η νέα μελέτη δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι είχαν ένα Νεάντερταλ προ-προ-προ-προ … παππού. "Είναι αδύνατο να μιλήσουμε πια για αυτούς, σαν να είναι οι ‘άλλοι’”, λέει. "Ο Νεάντερταλ είμαστε εμείς."

Πηγή: sciencenews.org

Σχετικά με το θέμα αυτό διαβάστε και

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share