Θεωρίες φυσικής

Η αποστολή LISA με τρία διαστημικά σκάφη θα αναζητήσει τα βαρυτικά κύματα του Αϊνστάιν

Share

Απρόσκοπτα συνεχίζεται η οργάνωση της φιλόδοξης διαστημικής αποστολής LΙSΑ που έχει στόχο τον εντοπισμό των μυστηριωδών βαρυτικών κυμάτων η ύπαρξη των οποίων προβλέπεται στη γενική θεωρία της σχετικότητας.

Τα βαρυτικά κύματα είναι κυματισμοί (αναταράξεις) που δημιουργούνται μέσα στον χώρο και χρόνο (χωρόχρονο) του Σύμπαντος από βίαια κοσμικά φαινόμενα όπως οι συγκρούσεις γαλαξιών. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι βαρυτικά κύματα εκπέμπονται από μαύρες τρύπες αλλά και από υπέρπυκνους αστέρες (πάλσαρ) που περιστρέφονται ο ένας γύρω από τον άλλον.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βαρυτικά κύματα προκαλούν παραμορφώσεις στον χωροχρόνο οι οποίες λαμβάνουν τη μορφή ταλαντώσεων αναλόγων με τους κυματισμούς στην επιφάνεια του νερού μιας λίμνης μετά τη ρίψη πέτρας.

Παρά τις προσπάθειες, όμως, η παρουσία των βαρυτικών κυμάτων (που θα επιβεβαιώσει και τη θεωρία της σχετικότητας) δεν έχει εντοπιστεί ως σήμερα.

Έτσι οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης (ΝΑSΑ και ΕSΑ) ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός σύνθετου διαστημικού παρατηρητηρίου που θα προσπαθήσει να «συλλάβει» τα βαρυτικά κύματα. Το παρατηρητήριο ονομάζεται LΙSΑ (Laser Ιnterferometer Space Αntenna) και αποτελείται από τρία σκάφη τα οποία θα βρίσκονται σε απόσταση 5 εκατ. χλμ. το ένα από το άλλο σε διάταξη ισόπλευρου τριγώνου. Τα συμβολόμετρα λέιζερ που διαθέτουν τα σκάφη θα πραγματοποιούν συνεχώς μετρήσεις στον χώρο και στη μάζα για να εντοπίσουν τυχόν μεταβολές στο πεδίο του χωροχρόνου στον οποίο θα βρίσκονται τα τρία σκάφη.

Πηγή: Βήμα

Διαβάστε και τα σχετικά

Ψάχνοντας τα βαρυτικά κύματα με το LISA
Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share