Αστροφυσική, Διάστημα

Eπέστρεψε το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ταξίδι του ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa το οποίο επέστρεψε στην Γη με την ελπίδα ότι μεταφέρει δείγμα από έναν αστεροειδή.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ταξίδι του ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa το οποίο επέστρεψε στην Γη με την ελπίδα ότι μεταφέρει δείγμα από έναν αστεροειδή. Το σκάφος έφτασε στις 5 ώρα Ελλάδος στη Νότια Αυστραλία. Στο βίντεο θα  δείτε μια μικρή κουκίδα φωτός μπροστά από τα θραύσματα του σκάφους που πέφτουν: αυτό είναι το μεταλλικό κουτί (ένα κάνιστρο) με τα πολύτιμα δείγματα που ελπίζουν να βρουν οι επιστήμονες – δείγματα από τον αστεροειδή Itokawa. Το κάνιστρο χωρίστηκε περίπου τρεις ώρες πριν από την προσεδάφιση του στη Γη,μέσω του αλεξίπτωτου. Το κάνιστρο ήδη έχει συλλεχθεί  και θα πρέπει να πάει στην Ιαπωνία, όπου οι επιστήμονες θα το ανοίξουν για να μάθω αν υπάρχει κάτι μέσα.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=u-Xp_-_gLTA]

Το διαστημόπλοιο επέστρεψε μετά από μία αποστολή διάρκειας επτά ετών η οποία το έστειλε το 2005 στον αστεροειδή Ιτοκάουα, που βρίσκεται κοντά στην Γη.

Την επιστροφή του διαστημοπλοίου το οποίο είχε ταχύτητα 12 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο παρακολούθησαν ομάδες της ΝΑΣΑ μαζί με την Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος (JAXA).

Δείτε και το σχετικό άρθρο: Φθάνουν τα πρώτα δείγματα αστεροειδή στη γη με Ιαπωνικό σκάφος

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share