Περιβάλλον Ζωή και Γη

Τα 3/4 των παγετώνων των Άλπεων θα εξαφανιστούν ως το 2010

Οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν στην εξαφάνιση των τριών τετάρτων των παγετώνων των Αλπεων ως το 2.100 και σύμφωνα με ένα ακόμα πιο απαισιόδοξο σενάριο, ενός τμήματος της Ανταρκτικής ως το 3.000, γεγονός που θα ανεβάσει κατά τέσσερα μέτρα το επίπεδο της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με δυο μελέτες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Print Friendly, PDF & Email
Share

climatechange Οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν στην εξαφάνιση των τριών τετάρτων των παγετώνων των Αλπεων ως το 2.100 και σύμφωνα με ένα ακόμα πιο απαισιόδοξο σενάριο, ενός τμήματος της Ανταρκτικής ως το 3.000, γεγονός που θα ανεβάσει κατά τέσσερα μέτρα το επίπεδο της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με δυο μελέτες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι μελέτες αυτές τις οποίες δημοσιεύει το περιοδικό Nature Geoscience δίνουν έμφαση σε δυο λιγότερο γνωστές πτυχές των κλιματικών αλλαγών:τις επιπτώσεις τους στους παγετώνες και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτού.

Η πρώτη μελέτη εκτιμά ότι οι παγετώνες των ορέων θα χάσουν το 15% με 27% του όγκου τους ως το 2.100.

Γεγονός "που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική υδρολογία και στη διαθεσιμότητα των πηγών νερού", προειδοποιεί η μελέτη αυτή.

Ορισμένες περιοχές θα πληγούν περισσότερο από άλλες, ανάλογα με το ύψος των παγετώνων τους, τη φύση του εδάφους και τη θέση τους, περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτη στις κλιματικές αλλαγές.

Ετσι, η Νέα Ζηλανδία θα χάσει κατά μέσο όρο το 72% και οι Άλπεις το 75%.

Αντίθετα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 8% για τους παγετώνες της Γροιλανδίας και το 10% για τους ασιατικούς.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 12 εκατοστά ως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με την έρευνα αυτή.

Τα στοιχεία αυτά συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της διακυβερνητικής Ομάδας των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την εξέλιξη του κλίματος (Giec) στην τελευταία τους έκθεση, το 2007.

Eνα από τα σενάρια του Giec προβλέπει άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2,8 βαθμούς στη διάρκεια του 21ου αιώνα.

Οι γεωφυσικοί Βαλεντίνα Ράντιτς και Ρετζιν Χοκ του Πανεπιστημίου της Αλάσκας στήριξαν τους υπολογισμούς τους σε στοιχεία που συνέλεξαν για 300 παγετώνες από το 1961 ως το 2004.

Τη δεύτερη μελέτη πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Κάλγκαρι στον Καναδά, το οποίο ενδιαφέρεται για την αδράνεια των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα οποία από τη στιγμή που εκπέμπονται παραμένουν επί αιώνες στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ακόμα κι αν όλες οι εκπομπές των αερίων αυτών σταματήσουν ως το 2.100, η υπερθέρμανση θα συνεχίζεται για πολλούς αιώνες ακόμα.

Με βάση τη μελέτη αυτή εάν λιώσουν οι παγετώνες της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει πολλά μέτρα βυθίζοντας στο νερό πολλές παραθαλάσσιες πόλεις.

Μαζί με το δυτικό τμήμα της Ανταρκτικής η αύξηση της στάθμης τής θάλασσας θα έφθανε τα 4 μέτρα.

Ενα πιο απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει, όσον αφορά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3,4 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα.

Στην περίπτωση αυτή η υπερθέρμανση των μεσαίων βαθών των αυστραλιανών θαλασσών θα μπορούσε να προκαλέσει την εξαφάνιση μέρους της Ανταρκτικής ως το 3.000

Πηγή: ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share