Περιβάλλον Ζωή και Γη

Δυστυχώς το 2010 ισοφάρισε το 1998 και το 2005 σαν θερμότερο έτος στην ιστορία

Το 2010 ισοφάρισε το 2005 και το 1998 ως το θερμότερο έτος από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO), επιβεβαιώνοντας προηγούμενη ανακοίνωση των ΗΠΑ. Τα δεδομένα, επισημαίνει ο οργανισμός, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για την κλιματική αλλαγή…

Print Friendly, PDF & Email
Share

Το 2010 ισοφάρισε το 2005 και το 1998 ως το θερμότερο έτος από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO), επιβεβαιώνοντας προηγούμενη ανακοίνωση των ΗΠΑ. Τα δεδομένα, επισημαίνει ο οργανισμός, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για την κλιματική αλλαγή…

hot-earth Η μέση θερμοκρασία τη χρονιά που πέρασε ήταν 0,53 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο για το διάστημα 1961-1990, ο οποίος χρησιμοποιείται από τον WMO ως βάση για τις συγκρίσεις.

Επιπλέον, η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ήταν η θερμότερη από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις στα τέλη του 19ου αιώνα.

Σε σχέση με την εποχή πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, η μέση θερμοκρασία της Γης είναι σήμερα περίπου 0,8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη.

Για το σύνολο του 20ού αιώνα, η μέση θερμοκρασία ήταν 13,8 βαθμοί.

«Το βασικό στοιχείο είναι ότι η τάση θέρμανσης συνεχίζεται και ενισχύεται χρόνο με το χρόνο» δήλωσε ο Michel Jarraud, γενικός γραμματέας του Οργανισμού.

«Δυστυχώς, η τάση αυτή θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια, ωστόσο η έντασή της θα εξαρτηθεί από τις ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους σκεπτικιστές του κλίματος, ο Michel Jarraud επισήμανε ότι τα νέα δεδομένα «θα πρέπει να τους πείσουν, τουλάχιστον κάποιους από αυτούς, ότι αυτή η στάση σκεπτικισμού δεν δικαιολογείται».

Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, συνέχισε, «δεν μπορούν να εξηγήσουν το γεγονός ότι οι εννέα από τις δέκα θερμότερες χρονιές ήταν μετά το 2000».

Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO) βρίσκονται εν πολλοίς σε συμφωνία με τα δεδομένα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), σύμφωνα με την οποία το 2010 ισοφάρισε το ρεκόρ του 2005.

Οι μικρές διαφορές στους υπολογισμούς του WMO και της NOAA οφείλονται στα διαφορετικά σετ δεδομένων που χρησιμοποιούν οι δύο φορείς, χωρίς όμως να έρχονται σε αντίθεση.

Η ανακοίνωση του WMO επισημαίνει ακόμα ότι το 2010 έφερε αρνητικό ρεκόρ και όσον αφορά την έκταση των πάγων της Αρκτικής, της οποίας ο μέσος όρος περιορίστηκε στα 12 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, η μικρότερη επιφάνεια από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις το 1979

Ρεκόρ απώλειας πάγου στη Γροιλανδία το 2010

Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων αναφέρει ότι η απώλεια πάγου στη Γροιλανδία ξεπέρασε κάθε ρεκόρ το 2010, εντείνοντας τις ανησυχίες για άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

greenland Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε μια ημέρα μετά, από την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι το 2010 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Η απορροή από το λιώσιμο του πάγου και του χιονιού στη Γροιλανδία το 2010, ξεπέρασε περισσότερο από δύο φορές τη μέση ετήσια απώλεια κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών δεκαετιών.

Οι επιστήμονες βασίστηκαν στα στοιχεία που έχουν συλλέξει από μια μακροχρόνια έρευνα και από δορυφορικά δεδομένα για το λιώσιμο του χιονιού και των πάγων.

Αν οι πάγοι στη Γροιλανδία έλιωναν τότε η στάθμη των ωκεανών θα ανέβαινε περίπου 7 μέτρα. Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί τους επόμενους αιώνες.

Η νέα μελέτη όμως υποστηρίζει ότι το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία θα συμβάλλουν στην προβλεπόμενη άνοδο της στάθμης των θαλασσών μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, Marko Tedesco δήλωσε ότι η απορροή από το λιώσιμο του χιονιού και του πάγου το 2010, έφτασε τους 530 γιγατόνους. Ενώ την περίοδο 1958-2009 ήταν 274 γιγατόνοι.

Τα τελευταία 30 χρόνια οι πάγοι λιώνουν με πιο γρήγορους ρυθμούς, πρόσθεσε ο Tedesco.

Στη Γροιλανδία οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το καλοκαίρι ήταν 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. Η πρωτεύουσα Nuuk είχε τη θερμότερη άνοιξη και το θερμότερο καλοκαίρι από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις το 1873, τόνισε ο Tedesco.

Επίσης, στη μελέτη αναφέρεται ότι η έκταση στην οποία παρατηρείται απώλεια πάγου επεκτείνεται κατά 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share