Πρόσωπα - Γεγονότα Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Η Ιαπωνία προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής – 10

Η Ιαπωνία προειδοποίησε σήμερα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα απ’ όπου οι διαρροές ραδιενέργειας έχουν σήμερα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Εν συντομία

  • Ομολογία ήττας από τις ιαπωνικές αρχές: "Δεν ξέρουμε πότε θα δοθεί λύση"
  • Απομακρύνθηκαν από τον αντιδραστήρα οι εργάτες που δούλευαν με κίνδυνο της ζωής τους
  • Σεισμολόγος πριν από δύο χρόνια είχε προειδοποιήσει την εταιρεία
  • Η περιοχή έχει μια ραδιενέργεια αρκετών χιλιάδων μιλισίβερτ ανά ώρα. ενώ με μία δόση 100 μιλισίβερτ και άνω, έχουμε αύξηση του αριθμού των καρκίνων
  • 1.850 φορές πάνω από το κανονικό το ραδιενεργό ιώδιο στο θαλασσινό νερό!
 

Η Ιαπωνία προειδοποίησε σήμερα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα απ’ όπου οι διαρροές ραδιενέργειας έχουν σήμερα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες.

Οι Ιάπωνες παραδέχονται ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική απέναντι σε αυτή την καταστροφή, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν σήμερα σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αναγκάζοντας το προσωπικό να διακόψει αμέσως τις επιχειρήσεις άντλησης ύδατος και να απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις.

Το επίπεδο που μετρήθηκε στα δείγματα του νερού αυτού που βρέθηκε στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα, πίσω από τον αντιδραστήρα, είναι 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα.

Η Tokyo Electric Power, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου, ανακοίνωσε ότι ραδιενέργεια 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερη από το σύνηθες επίπεδο μετρήθηκε σε νερό από τον αντιδραστήρα 2.

Εκπρόσωπος της TEPCO είπε ότι οι εργάτες εγκατέλειψαν την πυρηνική μονάδα προκειμένου να αποφύγουν την έκθεσή τους σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας.
Το ραδιενεργό ιώδιο στο θαλασσινό νερό στα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι αυξήθηκε σε επίπεδο 1.850 φορές πάνω από το κανονικό, από 1.250 μια ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας είπε ότι είναι πιθανό να υπάρχει διαρροή από το κέλυφος αντιδραστήρων και αυτή να είναι η αιτία για την υψηλή ραδιενέργεια που εντοπίστηκε σε στάσιμο νερό στα κτίρια όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες.

Παράλληλα σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι ένας σεισμολόγος αποκάλυψε πως είχε προειδοποιήσει πριν από δυο χρόνια την εταιρία Tepco πως ένα μεγάλο τσουνάμι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα εργοστάσιά της στη Φουκουσίμα, αλλά «αγνοήθηκε».

Η εταιρεία η οποία λειτουργεί το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, επέμεινε ότι ο σχεδιασμός της για την αντιμετώπιση σεισμών ήταν επαρκής και δεν ήθελε να εξετάσει την υπόθεση πιθανής ζημιάς από σεισμική δόνηση ή/και τσουνάμι.
«Είναι παράξενο να συμπεριφέρεσαι χωρίς να λαμβάνεις υπ’ όψη σου αστάθμητους παράγοντες», δήλωσε ο Οκαμούρα, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Ενεργών Ρηγμάτων και Σεισμών.

Ο Οκαμούρα είχε κάνει την προειδοποίηση στην εταιρία το 2009 μετά από μια μελέτη που διεξήγαγε από το 2004 σχετικά με ένα μεγάλο τσουνάμι που είχε στοιχίσει τη ζωή 1.000 ανθρώπων το έτος 869, μετά από ένα σεισμό 8,3 βαθμών. Στην έρευνά του ανακάλυψε ότι το τσουνάμι είχε πλήξει μεγάλες εκτάσεις στις παραθαλάσσιες περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, ανέφερε το Κιόντο.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ήταν "πέραν κάθε πρόβλεψης".

ΙΑΕΑ: Η κρίση μπορεί να διαρκέσει και μήνες

Ο επικεφαλής της IAEA Αμάνο δήλωσε ότι η κρίση ενδέχεται να συνεχιστεί για εβδομάδες και μήνες. "Είναι ένα πολύ σοβαρό δυστύχημα", είπε στην εφημερίδα New York Times. "Και δεν έχει τελειώσει ακόμα".

Ο Ιάπωνας Αμάνο, πρώην διπλωμάτης, είπε ότι οι αρχές είναι ακόμα "αβέβαιες" για το εάν επαρκεί το νερό που ρίχνουν στους αντιδραστήρες για να ψυχθούν. Είπε πως υπάρχουν μερικές "θετικές ενδείξεις", όπως η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο, πρόσθεσε πάντως ότι "πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες", τονίζοντας ότι δεν επικρίνει το έργο των αρχών στο Τόκιο.

Η IAEA έστειλε δύο πρόσθετες ομάδες στην Ιαπωνία, μια για να βοηθήσει στην παρακολούθηση του επιπέδου της ραδιενέργειας και μια για να βοηθήσει στην αποτίμηση της μόλυνσης των τροφίμων.

Η αστυνομία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων νεκρών βρίσκεται στους 10.489, ενώ 16.621 πολίτες παραμένουν αγνοούμενοι.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share