Θεωρίες φυσικής

Αμφισβητείται η θεωρία του ανακυκλωμένο σύμπαντος

Το Νοέμβριο του 2010, οι κοσμολόγοι υποστήριξαν πως είδαν την ηχώ των βίαιων συγκρούσεων που συνέβησαν πριν από το Big Bang με τη μορφή κυκλικών σχεδίων, στην ακτινοβολία λείψανο της απαρχής του σύμπαντος. Όμως, δύο νέες αναλύσεις των ίδιων στοιχείων, που αποτελούν τις πρώτες δημοσιεύσεις για το ίδιο θέμα, ισχυρίζονται ότι οι κύκλοι αυτοί δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Το Νοέμβριο του 2010, οι κοσμολόγοι υποστήριξαν πως είδαν την ηχώ των βίαιων συγκρούσεων που συνέβησαν πριν από το Big Bang με τη μορφή κυκλικών σχεδίων, στην ακτινοβολία λείψανο της απαρχής του σύμπαντος. Όμως, δύο νέες αναλύσεις των ίδιων στοιχείων, που αποτελούν τις πρώτες δημοσιεύσεις για το ίδιο θέμα, ισχυρίζονται ότι οι κύκλοι αυτοί δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο.

WMAP-rings

Εικόνα: Ένας χάρτης ομόκεντρων δακτυλίων στον ουρανό, όπως μετρήθηκε από τον WMAP

«Βρήκαμε ότι δεν υπάρχει τίποτα παράξενο στο κοσμικό υπόβαθρο των μικροκυμάτων», δήλωσε η αστροφυσικός Ingunn Wehus του Πανεπιστημίου του Όσλο. Η διαφορά στις αναλύσεις τους, όπως λέει, είναι: "Εμείς το κάνουμε σωστά, και δεν το κάνουν."

Ο αρχικός ισχυρισμός, σημειώθηκε στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο arXiv.org από τους θεωρητικούς φυσικούς Roger Penrose του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Vahe Gurzadyan του Ινστιτούτου Φυσικής στην Αρμενία.

Ο Penrose είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν την ιδέα ότι το σύμπαν ξεκίνησε πολύ πριν από το Big Bang, δηλαδή το κυκλικό σύμπαν μέσα από μια ατέλειωτη σειρά από Big Bang για απίστευτα χρονικά διαστήματα. Ως απόδειξη γι ‘αυτό το περίεργο ισχυρισμό, ο ίδιος καθώς και ο Gurzadyan επεσήμανε αστείους ομόκεντρους κύκλους στις φωτογραφίες του βρεφικού σύμπαντος, το κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων. Η CMB όπως λέγεται δείχνει ένα σύμπαν που μοιάζει περισσότερο ή λιγότερο το ίδιο προς κάθε κατεύθυνση, με μια σχεδόν ομοιόμορφη θερμοκρασία, περίπου, 3 βαθμών Κέλβιν.

Αλλά κάποια σημεία στον ουρανό είναι θερμότερο ή ψυχρότερο από άλλα. Αυτές οι διακυμάνσεις, οι οποίες τελικά οδήγησε στην συγκέντρωση της ύλης που συνθέτει τους γαλαξίες και άλλες κοσμικές δομές σήμερα, δεν είναι τόσο τυχαίες όσο φαίνονται, ισχυρίστηκαν οι Penrose και Gurzadyan. Κάνοντας μια στατιστική έρευνα της CMB αποκάλυψαν ομόκεντρους κύκλους, όπου οι μικροσκοπικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ μιας θέσης και των γειτονικών της είναι μικρότερες από το μέσο όρο.

Οι εν λόγω κύκλοι είναι σίγουρα σημάδια μιας προ του Big Bang δραστηριότητας, ισχυρίζεται ο Penrose. Προτείνει δε ότι έχουν δημιουργηθεί από τις συγκρούσεις μεταξύ μεγάλων μαύρων οπών σε μια παλαιότερη εποχή, από την οποία ξεκίνησε μια έντονη έκρηξη της ενέργειας. Η έκρηξη αυτή θα ακτινοβολούσε προς τα έξω σε μια ενιαία σφαίρα από βαρυτικά κύματα, που όμως θα άφηνε κύκλους πάνω στην CMB, όταν εισήλθαμε στην εποχή που ζούμε

«Επειδή οι δύο φυσικοί υποστήριξαν αυτές τις περίεργες απόψεις, τα ΜΜΕ αφιέρωσαν πολύ χρόνο σε αυτές. Όλοι μιλούσαν γι ‘αυτό το ζήτημα", δήλωσε ο Wehus. "Φάνηκε περίεργο το γεγονός ότι κανείς άλλος δεν το είχε προσέξει πριν. Είναι ένα πολύ απλό πράγμα που ελέγχεται. Δεδομένου ότι κανείς άλλος δεν το είχε ελέγξει, απλά αποφάσισα να το κάνω. "

Ο Wehus και ο φυσικός από το Πανεπιστήμιο του Όσλο Hans Eriksen ανέλυσαν τα δεδομένα του Penrose, από το WMAP της NASA, που πέρασε εννέα χρόνια χαρτογραφώντας την λάμψη των πρώτων ατόμων, που απελευθέρωσαν την ακτινοβολία τους 380.000 χρόνια μετά το Big Bang. Μια άλλη ανεξάρτητη ομάδα, με επικεφαλής τον Adam Moss του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια, έκανε μια παρόμοια ανάλυση και δημοσίευσε τα αποτελέσματά της στο περιοδικό της Κοσμολογίας και Αστροσωματιδιακής Φυσικής.

Προς έκπληξή τους, οι δύο ομάδες είδαν στην πραγματικότητα τους ίδιους κύκλους που είδε και ο Penrose. Οι κύκλοι είναι πραγματικά εκεί.

Στη συνέχεια όμως οι σκεπτικιστές ερευνητές έφτιαξαν χιλιάδες τυχαίες προσομοιώσεις της CMB, που δημιουργήθηκε από τις αρχές του κοινώς αποδεκτού καθιερωμένου μοντέλου της κοσμολογίας. Οι κύκλοι τότε εμφανίστηκε πάλι εκεί, με τον ίδιο αριθμό.

"Στην περίπτωσή μας έχουμε διαπιστώσει ότι οι δακτύλιοι είναι σε όλες τις προσομοιώσεις, δηλαδή είναι ακριβώς ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του κανονικού υποδείγματος," λέει ο Wehus. «Δεν είναι μια υπογραφή μιας νέας φυσικής».

Ο Moss και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ακόμα ομόκεντρα ισόπλευρα τρίγωνα στην CMB, ένα χαρακτηριστικό για το οποίο η κυκλική κοσμολογία του Penrose δεν έχει καμία εξήγηση.

"Δεν υπάρχει τίποτα ειδικό σχετικά με την παρουσία χαμηλής διακύμανσης κύκλων στον ουρανό," καταλήγει ο Moss. "Εάν υπάρχουν ενδείξεις για ασυνήθιστα πρώιμα στοιχεία θαμμένα στην CMB, δεν έχουν ακόμα βρεθεί, και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε."

Οι Penrose και Gurzadyan σύγκριναν επίσης τα αποτελέσματά τους με τις προσομοιώσεις, αλλά οι Wehus και Moss ισχυρίζονται ότι οι προσομοιώσεις τους ήταν σε λάθος βάση. Οι Wehus και Moss υποθέτουν ότι οι μέσες διακυμάνσεις της CMB καθορίστηκαν από τους νόμους του καθιερωμένου μοντέλο της κοσμολογίας. Η αρχική δημοσίευση του Penrose, προφανώς χρησιμοποίησε λευκό θόρυβο.

“Ήταν λάθος οι προσομοιώσεις τους", δήλωσε ο Wehus.

“Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκη ότι η κυκλική θεωρία του σύμπαντος είναι λάθος, προσθέτει.

"Δεν δείξαμε ότι είναι λάθος αυτή η ιδέα του Penrose, για το κυκλικό σύμπαν”, αναφέρει. "Απλώς δείξαμε ότι  δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό."

Από την άλλη, ο Penrose εμμένει στην άποψη του. Σε μια πιο πρόσφατη δημοσίευση του, κοιτάζει για ομόκεντρες ομάδες τριών ή περισσοτέρων κύκλων από τα στοιχεία του WMAP και ενός προσομοιωμένου ουρανού. Τα σχήματα και τα χρώματα για τον προσομοιωμένο ουρανό μοιάζουν λέει ότι είναι τυχαία, αλλά τα σχέδια στον πραγματικό ουρανό δεν είναι.

"Ένα τέτοιο σχέδιο είναι σύμφωνο με την κυκλική κοσμολογία, αλλά είναι δύσκολο να συμβιβαστεί με το μοντέλο του πληθωρισμού που εξηγεί την προέλευση των μεταβολών της θερμοκρασίας,” εξηγεί ο  Penrose. "Νομίζω ότι οι Eriksen και Werhus μπορεί να έχουν διαβάσει αυτή την εξήγηση και όχι βιαστικά … προφανώς δεν έχουν καταλάβει αυτό που κάναμε».

Και πρόσθεσε. "Μου φαίνεται ότι εδώ είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά."

Simulation-rings

Χάρτης ομόκεντρων δακτυλίων σε ένα προσομοιωμένο ουρανό (V.Gurzadyan και R. Penrose)

Δείτε επίσης:

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share