Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Πιο κοντά τα chips από γραφένιο

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία, με επικεφαλής τους νομπελίστες καθηγητές Αντρέ Γκάιμ και Κόστια Νοβοσέλοφ, έκαναν ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «τσιπ» ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία θα βασίζονται στο υλικό του μέλλοντος, το γραφένιο, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το πυρίτιο στη βιομηχανία ηλεκτρονικών.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία, με επικεφαλής τους νομπελίστες καθηγητές Andre Geim και Konstantin Novoselov, έκαναν ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «τσιπ» ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία θα βασίζονται στο υλικό του μέλλοντος, το γραφένιο, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το πυρίτιο στη βιομηχανία ηλεκτρονικών.

graphene Το γραφένιο ανήκει στην ομάδα των φουλερενίων και αποτελείται από εκατομμύρια ‘αδίπλωτους’ νανοσωλήνες κολλημένους μαζί

Οι ερευνητές που δημοσίευσαν την εργασία τους στο περιοδικό «Nature Physics» στην οποία εξηγούν πως θα μπορούσε το γραφένιο να χρησιμοποιηθεί στα ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Συγκεκριμένα η ομάδα κατασκεύασε το “Big Mac” γραφένιο, δημιουργώντας έτσι ένα «σάντουιτς» τεσσάρων διαδοχικών επιπέδων με δύο στρώματα γραφενίου και με δύο επιπλέον στρώματα ενός άλλου δισδιάστατου υλικού, του νιτρικού βορίου. Πιστεύεται πως η δομή αυτή θα μπορούσε να αντικαταστήσει το τσιπ από πυρίτιο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Με την παραπάνω δομή οι ερευνητές κατόρθωσαν να απομονώσουν το γραφένιο από τις αρνητικές επιδράσεις του περιβάλλοντος και να μελετήσουν τις ηλεκτρονικές του ιδιότητες. Έως τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν δει ποτέ το γραφένιο σαν μονωτή, εκτός κι αν ήταν κατεστραμμένο, αλλά τώρα για πρώτη φορά, πολύ υψηλής ποιότητας γραφένιο, γίνεται μονωτής.

Το γραφένιο, που θεωρείται το πιο λεπτό, ισχυρό και ηλεκτρικά αγώγιμο υλικό στον κόσμο, έχει τις δυνατότητες να φέρει μια πραγματική επανάσταση στην πληροφορική, γι’ αυτό άλλωστε οι δύο επιστήμονες τιμήθηκαν πέρυσι με το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψή τους το 2004.

Σύμφωνα με τον Andre Geim, η νέα μελέτη δείχνει ότι το νέο υλικό συνιστά την καλύτερη και πιο εξελιγμένη πλατφόρμα για τη δημιουργία μιας μελλοντικής γενιάς τρανζίστορ με βάση το γραφένιο.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share