Περιβάλλον Ζωή και Γη

Αρνητής της κλιματικής αλλαγής αναγκάζεται να αλλάξει γνώμη

Χρηματοδοτούμενος από συντηρητικούς αρνητές της κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ, ο γνωστός φυσικός Ρίτσαρντ Μούλερ πέρασε δύο χρόνια προσπαθώντας να αποδείξει ότι η μέση θερμοκρασία της Γης δεν αυξάνεται. Τελικά, όμως, αναγκάστηκε να παραδεχτεί το λάθος του.

Print Friendly, PDF & Email
Share

klimatikes_allagesΧρηματοδοτούμενος από συντηρητικούς αρνητές της κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ, ο γνωστός φυσικός Richard Muller πέρασε δύο χρόνια προσπαθώντας να αποδείξει ότι η μέση θερμοκρασία της Γης δεν αυξάνεται. Τελικά, όμως, αναγκάστηκε να παραδεχτεί το λάθος του.

Ο Muller κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση θερμοκρασία του εδάφους έχει αυξηθεί από τη δεκαετία του 1950 κατά περίπου 0,6 βαθμούς Κελσίου, όσο είχε υπολογίσει η NASA και η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

O Αμερικανός φυσικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και ερευνητής του Εθνικού Εργαστηρίου «Λόρενς Μπέρκλεϊ», παρουσιάζει τα ευρήματά του σε συνέδριο που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στη Σάντα Φε και αναμενόταν να προσελκύσει σκεπτικιστές και αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Σκοπεύει επίσης να υποβάλει τέσσερα άρθρα για έλεγχο και δημοσίευση σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση.

Τα δεδομένα της νέας μελέτης καταρρίπτουν δύο από τους βασικούς ισχυρισμούς των σκεπτικιστών του κλίματος. Πρώτον, ότι οι σταθμοί μέτρησης της θερμοκρασίας είναι αναξιόπιστοι· και δεύτερον, ότι οι μεγάλες πόλεις δημιουργούν θερμικές νησίδες που αλλοιώνουν τα αποτελέσματα.

Και οι δύο ισχυρισμοί καταρρίπτονται. Δεν υπάρχει πλέον λόγος να είναι κανείς σκεπτικιστής σχετικά με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, έγραψε πρόσφατα ο Muller στη Wall Street Journal, η οποία διατηρεί αρκετά φιλική στάση απέναντι στους αρνητές της παγκόσμιας θέρμανσης.

Η έρευνά του δεν εξέτασε το εάν η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ούτε το κατά πόσο αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα. Παρόλα αυτά, ο Muller λέει τώρα ότι «τα αέρια του θερμοκηπίου θα μπορούσαν να έχουν καταστροφική επίπτωση στον κόσμο».

Επιμένει πάντως ότι αυτό είναι απλώς μια εκτίμηση, η οποία δεν έχει αποδειχθεί όπως ισχυρίζεται η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Ο Muller δεν θέλει να παραδεχτεί ευθέως ότι είχε άδικο εξαρχής: «Οι σκεπτικιστές είχαν πραγματικά επιχειρήματα. Πριν από δύο χρόνια, όλοι θα έπρεπε να ήταν σκεπτικιστές» επιμένει. «Τώρα μπορούμε να είμαστε σίγουρα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας που είχε αναφερθεί παλαιότερα είχε υπολογιστεί χωρίς μεροληψία» λέει.

Εκτός όμως από τα συμπεράσματα της μελέτης, τα αμερικανικά μέσα αναφέρονται και στους χρηματοδότες του Muller : Από τα 600.000 δολάρια που χρειάστηκαν για τη μελέτη, το ένα τέταρτο καλύφθηκε από το Ίδρυμα Τσαρλς Κοχ. Μαζί με τον αδελφό του Ντέιβιντ, ο Τσαρλς Κοχ είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που δραστηριοποιείται στα πετρέλαια και άλλες βιομηχανίες με μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Χρηματοδοτεί επίσης αρνητές του κλίματος καθώς και το συντηρητικό «Κίνημα του Τσαγιού».

Προφανώς, οι χρηματοδότες δεν πήραν αυτό για το οποίο πλήρωσαν. Σε σύντομη ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα Κοχ λέει τώρα ότι είναι «περήφανο που χρηματοδοτεί αυτή την έρευνα που βασίζεται στη διαφάνεια». Δεν παραλείπει όμως να επισημάνει ότι η μελέτη δεν εξέτασε αν η θέρμανση αφορά και τους ωκεανούς, ούτε τις αιτίες που την προκαλούν.

Ιστορικό

Η αύξηση της θερμοκρασίας, ήδη κατά 0.8 βαθμών Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή, σημαίνει ότι η παγκόσμια κοινότητα θα αγωνιστεί να περιορίσει την αύξηση της υπερθέρμανσης σε κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου, στόχος ο οποίος συμφωνήθηκε από περίπου 200 έθνη στις συνομιλίες των ΗΕ στο Μεξικό, πέρσι.

Πολλοί ειδικοί βλέπουν τους 2 βαθμούς Κελσίου ως κατώφλι για επικίνδυνη κλιματική αλλαγή, η οποία θα επιφέρει ξηρασίες, πλημμύρες και αύξηση της στάθμης των θαλασσών.

Δεδομένα από βρετανικά ινστιτούτα νωρίτερα φέτος, έδειξαν ότι η περσινή χρονιά ήταν η δεύτερη πιο θερμή χρονιά μετά το 1998, ενώ άλλες δύο ομάδες που ασχολούνται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και που εδρεύουν στις ΗΠΑ, είπαν ότι το 2010 καταγράφηκε ως το πιο θερμό έτος στην ιστορία.

Στη δεκαετία 2001-2010, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες  έχουν κατά μέσο όρο αυξηθεί κατά 0.45 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990 και είναι οι μεγαλύτερες που σημειώθηκαν ποτέ για δεκαετία, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται δεδομένα για το κλίμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Η διακυβερνητική ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κατέληξε το 2007 ότι η υπερθέρμανση του κλιματικού συστήματος είναι τώρα «ξεκάθαρη», βασισμένη σε μετρήσεις των παγκόσμιων θερμοκρασιών αέρα και ωκεανών, στην εκτεταμένη τήξη του χιονιού και του πάγου και στην άνοδο της παγκόσμιας μέσης στάθμης της θάλασσας.

Πηγή: in.gr – sky 100.3

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share