Αστροφυσική, Διάστημα

Νέες ενδείξεις για υπόγειο ωκεανό στον Εγκέλαδο

Ενισχύεται η πεποίθηση των επιστημόνων ότι ο δορυφόρος του Κρόνου Εγκέλαδος διαθέτει έναν υπόγειο ωκεανό υγρού νερού, μετά το πέρασμα του σκάφους Cassini σε κοντινό σημείο από το νότιο πόλο του.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ενισχύεται η πεποίθηση των επιστημόνων ότι ο δορυφόρος του Κρόνου Εγκέλαδος διαθέτει έναν υπόγειο ωκεανό υγρού νερού, μετά το πέρασμα του σκάφους Cassini σε κοντινό σημείο από το νότιο πόλο του.

enceladus Το σκάφος Cassini μπόρεσε να μελετήσει από κοντά τους θεαματικούς πίδακες πάγου και υδρατμών που ξεπηδάνε από τους πόλους του δορυφόρου του Κρόνου, Εγκέλαδου.

Το σκάφος μπόρεσε να μελετήσει από κοντά τους θεαματικούς πίδακες πάγου και υδρατμών που ξεπηδάνε από τους πόλους του δορυφόρου. Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί οι πίδακες, που ξεπηδάνε με ορμή προς το διάστημα μέσα από μεγάλες σχισμές στο έδαφος, τροφοδοτούνται από έναν ωκεανό που βρίσκεται κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Εγκέλαδου.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει άλατα μέσα στους περίεργους πίδακες, κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα ο υπόγειος ωκεανός βρίσκεται σε επαφή με τα πετρώματα στο εσωτερικό του δορυφόρου. Αυτό καθιστά τον Εγκέλαδο ένα σημαντικό στόχο για την αναζήτηση εξωγήινων μορφών ζωής, καθώς τα πετρώματα είναι πιθανό ότι τροφοδοτούν το νερό με χημικά συστατικά που είναι ζωτικά για την ανάπτυξη ζωής.

Οι ερευνητές, που παρουσίασαν σε αστρονομικό συνέδριο τα νέα στοιχεία, με επικεφαλής τον Terry Hurford του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA, πιστεύουν ότι η δημιουργία των πιδάκων σχετίζεται με τη βαρυτική επίδραση που ασκεί ο Κρόνος πάνω στο δορυφόρο του, όμως δεν είναι βέβαιοι ότι αυτή η εξήγηση αρκεί.

enceladus_jets Ο Εγκέλαδος βιώνει παλιρροϊκές ακροβασίες καθώς περιφέρεται γύρω από τον γονικό του πλανήτη. Αυτή δε η ενέργεια παράγει ένα "καυτό σημείο" στο νότιο πόλο του δορυφόρου. Οι μεγάλες ρωγμές είναι 100 βαθμούς θερμότερες από την περιβάλλουσα παγωμένη επιφάνεια. Αυτές οι ρίγες – σαν του τίγρη – είναι η πηγή των τεράστιων λοφίων.

Ο Εγκέλαδος περιφέρεται γύρω από τον μητρικό πλανήτη του σε μία παραμορφωμένη οβάλ τροχιά, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική διαχρονική αυξομείωση της βαρυτικής επίδρασης, την οποία δέχεται από τον γιγάντιο Κρόνο. Η επίδραση αυτή συμπιέζει περιοδικά το εσωτερικό του δημιουργώντας περιοχές με μεγάλη θερμότητα και έντονη γεωλογική δραστηριότητα, με συνέπεια, μεταξύ άλλων, να εκτινάσσονται οι πίδακες του νερού από επιφανειακές ρωγμές.

Το νέο κοντινό πέρασμα του Cassini (που αποτελεί κοινή αποστολή της αμερικανικής NASA και της ευρωπαϊκής ESA) από τον δορυφόρο θα γίνει τον Οκτώβριο του 2015. Το σκάφος έφθασε για πρώτη φορά στο σύστημα του Κρόνου το 2004 και έκτοτε μελετά τον ίδιο και τους δορυφόρους του.

Εξάλλου μία άλλη επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την Emma Buns του βρετανικού πανεπιστημίου του Λέστερ, που παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία σε άλλο αστρονομικό συνέδριο, έκανε για πρώτη φορά μετρήσεις στο σέλας του Κρόνου, το μαγνητικό πεδίο του και τα σχετικά φορτισμένα σωματίδιά του. Τα νέα δεδομένα βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της μαγνητόσφαιρας του Κρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share