Σε τι διαφέρουν η παγκόσμια θέρμανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η θέρμανση του θερμοκηπίου, και η κλιματική αλλαγή;

Συχνές ερωτήσεις, Ιούνιος 2003

Υπάρχουν πολλοί όροι που αναφέρονται στο παγκόσμιο κλίμα και τις αλλαγές που έφερε η ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτούς τους όρους θα προσπαθήσουμε να τους εξηγήσουμε απλά και σύντομα.

Ο όρος Παγκόσμια Θέρμανση αναφέρεται στην παρατήρηση ότι η ατμόσφαιρα κοντά στη Γη θερμαίνεται, δίχως να γνωρίζουμε τίποτα για την αιτία ή για τη σημασία της. Αυτή η θέρμανση είναι μία από τα πολλά είδη κλιματικής αλλαγής που η Γη είχε κατά το παρελθόν (άλλες μεταβολές ήταν οι παγετωνικές περίοδοι) και θα συνεχίσει να έχει μεταβολές και στο μέλλον.

Οι αυξήσεις της θερμοκρασίας θα έχουν σημαντικούς αντίκτυπους στις ανθρώπινες δραστηριότητες: πού μπορούμε να ζήσουμε, ποιά τροφή μπορούμε να καλλιεργήσουμε και πώς ή πού μπορούμε να καλλιεργήσουμε, και ποιοι οργανισμοί που θεωρούμε παράσιτα μπορούν να αναπτυχθούν.

Για να προετοιμαζόμαστε για τα αποτελέσματα αυτών των πιθανών επιδράσεων πρέπει να ξέρουμε κατά πόσο έχει ανέβει η θερμοκρασία της Γης, για πόσο καιρό γίνεται αυτό, και ποια είναι η αιτία της θέρμανσης. Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μας προσφέρουν μια καλύτερη βάση για τις αποφάσεις σχετικές με ζητήματα όπως η διαχείριση του νερού και ο γεωργικός προγραμματισμός.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένας όρος που περιγράφει με ποιο τρόπο οι υδρατμοί, το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, οι υδρογονάνθρακες, το μονοξείδιο του αζώτου καθώς και το όζον (τα αέρια του θερμοκηπίου) στην ατμόσφαιρα βοηθούν ώστε να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία στη γήινη επιφάνεια. Η ατμόσφαιρα προσεγγίζει τη λειτουργία ενός πραγματικού θερμοκηπίου πρώτον με το να αφήνει να περνάει η ακτινοβολία του ήλιου (οπτική ή με μικρά μήκη κύματος) για να θερμάνει κατευθείαν τη Γη, ενώ δεύτερον απορροφάει αρκετά τη θερμότητα (θερμική ή ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος) που ακτινοβολείται από την επιφάνεια της Γης.

Η ζωή στη Γη θα ήταν πολύ διαφορετική χωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου χρησιμεύει για να διατηρεί μακροπρόθεσμα την ετήσια μέση θερμοκρασία της Γης, περίπου, 32 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη θερμοκρασία που θα είχε η Γη χωρίς το φαινόμενο αυτό. Επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η Γη πρέπει να θερμαίνεται περισσότερο αν οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, αυξηθούν στην ατμόσφαιρα πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό θυμίζει αυτό που συμβαίνει όταν τα παράθυρα ενός θερμοκηπίου είναι κλειστά σε μια θερμή, ηλιόλουστη ημέρα. Αυτή η πρόσθετη θέρμανση αναφέρεται συνήθως ως Θέρμανση του Θερμοκηπίου.

Η θέρμανση του θερμοκηπίου είναι μια παγκόσμια θέρμανση, που οφείλεται στην αύξηση των ποσοτήτων ορισμένων αερίων στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα τέτοια αέρια είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, οι  χλωροφθοράνθρακες, κ.λπ., ενώ η παγκόσμια θέρμανση αναφέρεται μόνο στην παρατήρηση ότι η Γη θερμαίνεται, χωρίς να αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε αιτία για αυτή τη θέρμανση.

Η παγκόσμια θέρμανση γίνεται αποδεκτή ως γεγονός από τους περισσότερους επιστήμονες. Εντούτοις, η θέρμανση του θερμοκηπίου είναι πιο αμφισβητούμενη επειδή υπονοεί ότι ξέρουμε ποια είναι η αιτία που προκαλεί τη θέρμανση της Γης.

Αν και είναι σίγουρα γνωστό ότι οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις αυτών των αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται εντυπωσιακά και αυτό οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, δεν ξέρουμε όμως ακριβώς κατά ποιο παράγοντα συνεισφέρουν τα αέρια του θερμοκηπίου στις παρατηρηθείσες αλλαγές του γήινου κλίματος και των παγκόσμιων θερμοκρασιών.

Η πλειοψηφία των επιστημονικών στοιχείων υποστηρίζει τη θεωρία ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην τρέχουσα παρατηρηθείσα παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, αλλά κάποιο τμήμα από τη θέρμανση μπορεί επίσης να είναι οφείλεται σε φυσικές αιτίες.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το κλίμα της Γης έχει αλλάξει επανειλημμένα στο παρελθόν και θα συνεχίσει να αλλάζει. Μερικές από αυτές τις αλλαγές είναι αργές, όπως είναι οι εποχές του πάγου, ενώ άλλες είναι αρκετά γρήγορες. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι φυσική ή μπορεί να επηρεαστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου,  δεν μπορεί να είναι η μόνη αιτία για τη θέρμανση της Γης. Καθώς η ενέργεια στο γήινο σύστημα αυξάνεται, οι σύνθετες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διάφορων τμημάτων του κλιματικού συστήματος, οδηγούν στη θέρμανση σε μερικές περιοχές, την ψύξη σε άλλες, την ξήρανση σε μερικές περιοχές και την αυξανόμενη υγρασία σε άλλες. Πολλά μοντέλα του κλίματος προτείνουν ότι μπορούμε να δούμε περισσότερα ακραία κλιματικά φαινόμενα, με τις υγρές περιοχές να γίνονται υγρότερες και τις ξηρές περιοχές να γίνονται κυριολεκτικά ξηρότερες.

Οι παράγοντες που αναγκάζουν να αλλάξει το κλίμα

Η μεγαλύτερη αλλαγή στους κλιματικούς εξαναγκασμούς κατά τους πρόσφατους αιώνες προκαλείται από τα ανθρωπογενή αέρια θερμοκηπίου, τα οποία στην ατμόσφαιρα απορροφούν τη θερμική ακτινοβολία αντί να της επιτρέπουν να διαφεύγει στο Διάστημα. Στην ουσία, καθιστούν την κοινώς λεγόμενη -«κουβέρτα» πιο παχιά, επιστρέφοντας περισσότερη θερμότητα προς το έδαφος παρά αφήνοντας τη να δραπετεύει προς το Διάστημα. Οπότε η Γη ακτινοβολεί προς το Διάστημα λιγότερη ενέργεια απ' όση απορροφά από τον Ήλιο. Αυτό το προσωρινά ανισοσκελισμένο πλανητικό ενεργειακό ισοζύγιο έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή θέρμανση της Γης.

Λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας των ωκεανών, απαιτείται περίπου 1 αιώνας έως ότου το ενεργειακό ισοζύγιο της Γης προσεγγίσει ένα νέο σημείο ισορροπίας —οπότε και θα ακτινοβολεί προς το Διάστημα ποσότητα ενέργειας ίση με αυτή που θα λαμβάνει από τον Ήλιο. Και φυσικά, το ισοζύγιο επιτυγχάνεται σε υψηλότερη θερμοκρασία. Εν τω μεταξύ, πριν από την ισορροπία, πιθανόν να προστεθούν και νέοι μηχανισμοί κλιματικών εξαναγκασμών.

Το πιο σημαντικό ανθρωπογενές αέριο θερμοκηπίου είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο προέρχεται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων (κάρβουνο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Εντούτοις, είναι συγκρίσιμη η συνδυασμένη δράση των υπόλοιπων ανθρωπογενών αερίων. Τα αέρια αυτά, ειδικά το τροποσφαιρικό όζον και οι πρόδρομες ενώσεις του, περιλαμβανομένου και του μεθανίου, αποτελούν συστατικά της φωτοχημικής ρύπανσης (to νέφος των πόλεων), η οποία καταστρέφει την ανθρώπινη υγεία και μειώνει τη γεωργική παραγωγικότητα.

Τα αερολύματα —μικρά δηλαδή σωματίδια που περιέχονται στον αέρα— εμπλέκονται στον έτερο μηχανισμό κλιματικού εξαναγκασμού. Η δράση τους είναι πιο περίπλοκη. Μερικά «λευκά» αερολύματα, όπως τα θειικά (δημιουργούνται από το θείο που εμπεριέχεται σε ορυκτά καύσιμα), είναι εξαιρετικά ανακλαστικά, επομένως μειώνουν τη θέρμανση της Γης από τον Ήλιο. Ωστόσο, ο «μαύρος» άνθρακας (αιθάλη), προϊόν ατελούς καύσης ορυκτών καυσίμων, βιοκαυσίμων και υπαίθριας καύσης βιομάζας, απορροφά ηλιακό φως και με αυτό τον τρόπο θερμαίνει την ατμόσφαιρα. Σε αυτό τον κλιματικό εξαναγκασμό που προκαλείται άμεσα από τα αερολύματα ενέχεται αβεβαιότητα 50%, εν μέρει επειδή οι συγκεντρώσεις αερολυμάτων δεν μετρούνται καλά και εν μέρει λόγω της πολυπλοκότητας τους.

Τα αερολύματα προκαλούν επίσης και έναν έμμεσο κλιματικό εξαναγκασμό με το να αλλάζουν τις ιδιότητες των νεφών. Τα λαμπρότερα και μακροβιότερα σύννεφα που προκύπτουν μειώνουν την ποσότητα ηλιακού φωτός που απορροφά η Γη, επομένως το έμμεσο αποτέλεσμα των αερολυμάτων είναι ένας αρνητικός κλιματικός εξαναγκασμός ο οποίος επιφέρει μείωση της θερμοκρασίας.

Μεταξύ άλλων ανθρωπογενών μηχανισμών κλιματικών εξαναγκασμών περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση των δασών από καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Τα δάση είναι σκουρόχρωμα, ακόμα και με χιονισμένο έδαφος, οπότε η αποψίλωση μειώνει τη θέρμανση από τον Ήλιο.

Οι φυσικοί μηχανισμοί κλιματικών εξαναγκασμών, όπως οι εκρήξεις ηφαιστείων και οι διακυμάνσεις της ηλιακής φωτεινότητας, έχουν πιθανόν μικρή μεταβλητότητα στη χρονική κλίμακα των 1.000 ετών. Ωστόσο, στοιχεία περί μικρής αύξησης της ηλιακής φωτεινότητας τα τελευταία 150 χρόνια υποδεικνύουν έναν κλιματικό εξαναγκασμό μερικών δεκάτων του βατ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το καθαρό άθροισμα των εξαναγκασμένων κλιματικών μεταβολών από το 1850 και εντεύθεν είναι 1,6 ± 1,0 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο. Παρά τις μεγάλες αβεβαιότητες, υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν ότι αυτή η εκτιμώμενη τιμή για το καθαρό άθροισμα των κλιματικών εξαναγκασμών είναι κατά προσέγγιση σωστή. Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί η στενή συμφωνία της παρατηρούμενης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά τις περασμένες δεκαετίες με αυτή κλιματικών μοντέλων

Οι ανθρωπογενείς μηχανισμοί εξαναγκασμένων κλιματικών μεταβολών, κυρίως τα αέρια θερμοκηπίου, θερμαίνουν την επιφάνεια της Γης κατά περίπου 2 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο —που ισοδυναμεί με τη θέρμανση κάθε τετραγωνικού μέτρου του πλανήτη από δύο λαμπιόνια του 1 Watt. Το φαινόμενο της θέρμανσης επιβραδύνεται από τους ωκεανούς, εξαιτίας της δυνατότητας τους να απορροφούν θερμότητα τέτοιας τάξης μεγέθους. Η επιφάνεια τους θερμαίνεται πρώτη, αλλά γρήγορα το επιφανειακό νερό αναμιγνύεται και αντικαθίσταται από ψυχρότερο που ανέρχεται από τους πυθμένες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να περάσει σχεδόν 1 αιώνας μέχρις ότου οι ωκεανοί αποκτήσουν τη νέα θερμοκρασία τους. που προσομοιώνουν το κλίμα με αυτούς τους εξαναγκασμούς. Σε περισσότερο θεμελιώδες επίπεδο, το παρατηρούμενο πλεόνασμα θερμότητας των ωκεανών τα τελευταία 50 χρόνια συμφωνεί με το εκτιμώμενο καθαρό άθροισμα των κλιματικών εξαναγκασμών.

Αιτίες για την παγκόσμια θέρμανση

Η παγκόσμια μέση τιμή της επιφανειακής θερμοκρασίας αυξήθηκε περίπου κατά 0,75 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της περιόδου εκτεταμένων ενόργανων μετρήσεων, η οποία ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της θέρμανσης, περίπου 0,5 βαθμός Κελσίου, σημειώθηκε μετά το 1950. Τα αίτια της μπορούν να διερευνηθούν καλύτερα για τα τελευταία 50 χρόνια, διότι οι περισσότεροι μηχανισμοί κλιματικών εξαναγκασμών παρατηρούνται τότε, ιδιαίτερα μετα την έναρξη των δορυφορικών μετρήσεων του Ήλιου, των στρατοσφαιρικών αερολυμάτων και του όζοντος στη δεκαετία του 1970. Επιπλέον, το 70% της ανθρωπογενούς αύξησης των αερίων θερμοκηπίου σημειώθηκε μετά το 1950.

Το σημαντικότερο μέγεθος είναι το ανισοσκελισμένο πλανητικό ενεργειακό ισοζύγιο, το οποίο αποτελεί συνέπεια του μακρού χρονικού διαστήματος που απαιτεί η θέρμανση των ωκεανών. Συμπεραίνουμε ότι το ενεργειακό ισοζύγιο της Γης δεν είναι πια ισοσταθμισμένο κατά ποσό της τάξεως του 0,5 έως 1 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο —τόση περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία απορροφάται από τη Γη σε σχέση με αυτή που εκπέμπεται στο Διάστημα ως θερμότητα. Ακόμη κι αν η ατμοσφαιρική σύσταση δεν αλλάξει περαιτέρω, η γήινη επιφάνεια τελικά θα θερμανθεί, λόγω του συγκεκριμένου πλεονεκτήματος, ακόμα περισσότερο κατά 0.4 με 0.7 βαθμούς Κελσίου.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ανισοσκελισμένου ενεργειακού ισοζυγίου αντιπροσωπεύεται από θερμότητα που διοχετεύεται στους ωκεανούς. Ο Sydney Levitus, της Εθνικής Διεύθυνσης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), έχει αναλύσει μεταβολές στις θερμοκρασίες των ωκεανών για την τελευταία πεντηκονταετία και ανακάλυψε ότι το θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών της Γης αυξήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια κατά περίπου 87,6 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο. Βρήκε επίσης ότι ο ρυθμός αποθήκευσης θερμότητας στους ωκεανούς κατά το πρόσφατο παρελθόν συμφωνεί με την εκτίμηση μας ότι η Γη απέχει αυτή τη στιγμή από το ισοσκελισμένο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 0,5 με 1 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σημειωτέον ότι η ποσότητα θερμότητας που απαιτείται για την τήξη πάγου που επαρκεί για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 1 μέτρο είναι περίπου 105,12 κιλοβατώρες (λαμβάνοντας τη μέση τιμή για ολόκληρο τον πλανήτη), ενέργεια που θα μπορούσε να συγκεντρωθεί σε 12 χρόνια αν το ενεργειακό ισοζύγιο του πλανήτη δεν ήταν ισοσκελισμένο κατά 1 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η συμφωνία με τις παρατηρήσεις, τόσο της προβλεπόμενης από τα μοντέλα θερμοκρασιακής μεταβολής όσο και της αποθήκευσης θερμότητας στους ωκεανούς, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ότι η παρατηρούμενη παγκόσμια αλλαγή στο κλίμα οφείλεται σε φυσικούς και ανθρωπογενείς μηχανισμούς κλιματικού εξαναγκασμού. Ο τρέχων ρυθμός αποθήκευσης θερμότητας στους ωκεανούς αποτελεί κρίσιμο πλανητικό μέτρο, διότι δεν προσδιορίζει απλώς το μέγεθος της επιπρόσθετης παγκόσμιας θέρμανσης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αλλά ισούται επίσης και με τη μείωση των κλιματικών εξαναγκασμών που απαιτούνται για να σταθεροποιηθεί το σημερινό κλίμα της Γης.

Το Ενεργειακό Ισοζύγιο της Γης

Το Ενεργειακό Ισοζύγιο της Γης είναι ισοσκελισμένο όταν η εξερχόμενη από τη Γη θερμότητα ισούται με την εισερχόμενη ηλιακή ενέργεια.

Στις μέρες μας, το εν λόγω ενεργειακό ισοζύγιο δεν είναι ισοσκελισμένο. Τα ανθρωπογενή αερολύματα, από τη μια, έχουν αυξήσει την ανάκλαση του ηλιακού φωτός από τη Γη· από την άλλη, τα αέρια θερμοκηπίου έχουν επιτείνει τον εγκλωβισμό της θερμικής ακτινοβολίας σε αυτήν. Η δεύτερη, όμως, όχι απλώς αντισταθμίζει την πρώτη, αλλά την υπερβαίνει και κατά 1 Watt περίπου ανά τετραγωνικό μέτρο —αυτή η περίσσεια ενέργειας θερμαίνει τους ωκεανούς και λιώνει τους πάγους.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΗ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 340 W/m2
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 339 W/m2
ΑΝΑΚΛΩΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
100 W/m2 λόγω φυσικών διαδικασιών

     1 W/m2 λόγω ανθρωπογενών διαδικασιών
101 W/m2
ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΥΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
240
W/m2 λόγω φυσικών διαδικασιών
  -2
W/m2 λόγω ανθρωπογενών αερίων θερμοκηπίου (αυτά επιστρέφουν λόγω ανάκλασης τη θερμότητα στην επιφάνεια)
238 W/m2
ΚΑΘΑΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Περίσσεια ενέργειας 1 W/m2 που θερμαίνει τους ωκεανούς και διαλύει τους παγετώνες
1 W/m2

Το προσομοιωμένο ανισοσκελισμένο ενεργειακό ισοζύγιο του πλανήτη (κάτω εικόνα) επιβεβαιώνεται από μετρήσεις της θερμότητας που αποθηκεύεται στους ωκεανούς.

Το ανισοσκελισμένο ενεργειακό ισοζύγιο του πλανήτη αποτελεί ένα κρίσιμο μέτρο, διότι αποτιμά τον καθαρό κλιματικό εξαναγκασμό και προαναγγέλλει τη μελλοντική παγκόσμια θέρμανση που βρίσκεται ήδη καθ' οδόν.  

Αναφορά: James Hansen του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA και ερευνητής στο Ινστιτούτο της Γης του Πανεπιστημίου Columbia. Έλαβε το διδακτορικό του στη φυσική και την αστρονομία από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβας, όπου μαθήτευσε υπό τον James van Allen.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Βασικά στοιχεία για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του 21ου αιώνα Οι ανθρώπινες επιδράσεις στο κλίμα της Γης
Το CO2 και το παγκόσμιο κλίμα: Είναι μια κοινή ιστορία;
Σκεπτικισμός για την παγκόσμια θέρμανση
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Global Warming Home Page
Πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα για την πρόγνωση του κλίματος
NASA Earth Observatory
EPA Global Warming Site
Home