Καμιά σύνδεση όγκου στον εγκέφαλο και κινητών αλλά προσοχή στην χρήση τους

Πηγή: NewScientist, 20 Ιανουαρίου 2006

Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι τώρα για τις επιπτώσεις των κινητών δεν έχει βρει καμιά απόδειξη για κάποια σύνδεση μεταξύ των όγκων στον εγκεφάλου και των κινητών τηλεφώνων.

Βρετανοί ερευνητές πήραν συνέντευξη από 966 ανθρώπους από ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία στους οποίους είχε εντοπιστεί γλοίωμα εγκεφάλου, καθώς και 1716 υγιών ατόμων, που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2000 και του Φεβρουαρίου του 2004.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο British Medical Journal δεν εντόπισαν αυξημένο κίνδυνο γλοιώματος που να σχετίζεται με συστηματική χρήση κινητού τηλεφώνου και καμία συσχέτιση με το χρόνο που έχει περάσει από την πρώτη χρήση, τα χρόνια της χρήσης, το συνολικό χρόνο χρήσης ή τον αριθμό των κλήσεων.

Επίσης, η επιδημιολογική έρευνα δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι χρησιμοποιώντας ένα κινητό αυξάνεται ο κίνδυνος για όγκο ή ότι η παρατεταμένη χρήση αύξησε τον κίνδυνο αυτό.

Η μελέτη βρήκε μια σχέση μεταξύ της θέσης του όγκου και της πλευράς του κεφαλιού όπου οι ασθενείς χρησιμοποίησαν συχνότερα για να κάνουν τις κλήσεις. Αλλά όταν η ομάδα μελέτησε αν ήταν δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες - για να δουν αν όντως κρατούσαν το κινητό προς την πλευρά που έλεγαν ότι το κρατούσαν συνήθως - η συσχέτιση εξαφανιζόταν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα γενικά αποτελέσματα της μελέτης οι ερευνητές θεωρούν ότι ο συσχετισμός ήταν πλασματικός - και προτείνουν ότι αυτοί οι ασθενείς πιθανότατα θυμόντουσαν λάθος σε ποιο αυτί τοποθετούσαν το κινητό τους, σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τον όγκο τους.

Όχι για τα παιδιά

Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανόν να υπήρχε σύνδεση μεταξύ των όγκων του εγκεφάλου και των κινητών. Αυτοί περιλαμβάνουν μια σουηδική μελέτη τον Απρίλιο του 2004 που παρουσιάζει έναν συσχετισμό μεταξύ της χρήσης των κινητών και των όγκων των ακουστικών νεύρων και μιας Ολλανδικής έρευνας που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2003, που συνδέει τα κινητά με την εξασθενισμένη λειτουργία του εγκεφάλου. Τέλος, το 2003, μια μελέτη στη Δανία συνέδεε τα κινητά με μειωμένη νοητική λειτουργία.

Τον Ιανουάριο του 2005 το βρετανικό εθνικό συμβούλιο ραδιολογικής προστασίας (NRPB) συνέταξε μια έκθεση που βρήκε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που προτείνει ότι η χρήση των κινητών είναι επιβλαβές. Αλλά το NRPB σύστησε μια "προληπτική προσέγγιση" και ανέφερε ότι τα κινητά δεν πρέπει να δοθούν στα παιδιά κάτω από την ηλικία των 8 χρόνων, επειδή να είναι πιο ευαίσθητα από τους ενηλίκους, σε οποιαδήποτε αποτελέσματα της ακτινοβολίας των κινητών.

Η νέα έρευνα διεξήχθη από τα πανεπιστήμια του Λιντς, του Μάντσεστερ και του Νόττιγχαμ και του Ιδρύματος Έρευνας Καρκίνου, με χρηματοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση και διάφορες επιχειρήσεις κινητών τηλεφώνων. Αντιπροσωπεύει μέρος μιας ευρύτερης, τρέχουσας μελέτης, που ονομάζεται Interphone, η οποία θα ενσωματώσει τελικά τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από 13 διαφορετικές χώρες.

Στη ενδοχώρα

Ο Anthony Swerdlow στην Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας, και ένας από την ομάδα της μελέτης, επιστεί την προσοχή ενάντια στη συναγωγή οποιωνδήποτε απόλυτων συμπερασμάτων από τα αποτελέσματα. Προσθέτει ότι η σχετικά σύντομη χρονική έκταση της διαδεδομένης χρήσης των κινητών καθιστά δύσκολο να συναγάγουμε ισχυρά συμπεράσματα. "Θα υπάρξει ακόμα κάποια αβεβαιότητα για πολύ καιρό", λέει.

Εντούτοις, ο Lennart Hardell στο πανεπιστήμιο Örebro στη Σουηδία, εξετάζει την ισχύ της έρευνας. Τον Μάιο του 2005 δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, η οποία πρότεινε μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης των κινητών στις αγροτικές περιοχές - όπου τα κινητά συχνά εκπέμπουν τη μέγιστη ακτινοβολία τους - και τον αυξανόμενο κίνδυνο για καρκίνο στον εγκέφαλο. "Οι συνεντεύξεις με αυτούς που είναι άρρωστοι με όγκους στον εγκέφαλο είναι προβληματικές, επειδή ο άρρωστος μπορεί να έχει γνωστικά προβλήματα", λέει.

Ο Hardell προτείνει ότι θα περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια προτού να μπορέσουν οι επιστήμονες να βγάλουν οποιαδήποτε σταθερά συμπεράσματα για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία από τη χρήση των κινητών.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Δεν συνδέεται η χρήση των κινητών με τους όγκους στον εγκέφαλο
Κάθε δόση της ακτινοβολίας ενέχει υψηλό κίνδυνο
Τα κινητά δεν θα πρέπει να δίνονται στα παιδιά
Τα κινητά δεν προκαλούν καρκίνους λένε οι επιστήμονες
Το κινητό τηλέφωνο αυξάνει την πιθανότητα για όγκο στα αυτιά
Ο κίνδυνος για καρκίνο από τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι ξεκάθαρος
Μύθοι και αλήθειες για την ακτινοβολία - Πόσο αθώες είναι οι κεραίες και πόσο ένοχα τα τηλέφωνα