![]() |
![]() |
Ένα νέο είδος πλανήτη ανακάλυψε το HubbleΠηγή: European Southern Observatory, 5 Οκτωβρίου 2006 |
Αστρονόμοι - του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη - που χρησιμοποιούν το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητήριου (ESO) έχουν επιβεβαιώσει την εξωηλιακή θέση δύο πλανητών από τους 16 υποψηφίους που ανακαλύφθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble σε μία μόνο αναζήτηση στον ουρανό κατά το 2004.
Οι 16 υποψήφιοι προσδιορίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας έρευνας του Hubble που εξέτασε αστέρια στη συσσωρευμένη κεντρική διόγκωση του Γαλαξία μας, πιο μακριά όμως από οποιαδήποτε άλλη έρευνα. Όλοι οι νέοι υποψήφιοι πλανήτες είναι γίγαντες αερίου, όπως ο Δίας, αλλά περιφέρονται γύρω από άστρα μικρότερα από τον Ήλιο μας. Αν γίνει προέκταση των νέων συμπερασμάτων σε ολόκληρο το Γαλαξία δείχνει ότι ο δικός γαλαξίας περιέχει το καταπληκτικό νούμερο των 6 δισεκατομμυρίων πλανητών στο μέγεθος του Δία. Πέντε από τους δέκα έξι πρόσφατα ανακαλυμμένους πλανήτες αντιπροσωπεύουν έναν νέο τύπο πλανήτη, που δεν έχει ποτέ φανεί πριν. Ονομάστηκαν πλανήτες με εξαιρετικά μικρή περίοδο (USPP), γιατί η τροχιακή περιστροφή αυτών των πλανητών γύρω από τα γονικά αστέρια τους κρατά λιγότερο από μια ημέρα. Η πιο μικρή διάρκεια (περίοδος) είναι ακριβώς 10 ώρες. Η ανακάλυψη πλανητών με τόσο σύντομη τροχιακή περίοδο υποδεικνύει ότι άστρα μικρότερα από τον Ήλιο μπορούν να τραβούν τους πλανήτες πολύ κοντά τους χωρίς να τους καταστρέφουν. Οι αστρονόμοι λένε ότι οι πλανήτες σχηματίστηκαν μακριά από τα άστρα τους αλλά πλησίασαν λόγω της βαρυτικής έλξης. Όσοι πλανήτες βρεθούν υπερβολικά κοντά τελικά καίγονται από τα άστρα τους.
Το VLT του ESO επιβεβαίωσε έπειτα τη θέση κάθε πλανήτη με φασματοσκοπική μέτρηση μιας μικρής ταλάντευσης στην κίνηση του άστρου λόγω της βαρυτικής έλξης του πλανήτη. Ένας από τους πλανητικούς υποψηφίους έχει μια μάζα περίπου 3,8 φορές τη μάζα του Δία. Η τροχιά γύρω από το άστρο του, που είναι 25% μεγαλύτερης μάζας από τον ήλιο μας, διαρκεί 4,2 ημέρες. Η μάζα του άλλου υποψηφίου πλανήτη είναι 9,7 φορές τη μάζας του Δία. "Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει την αρμονική σύμπραξη μεταξύ του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και του VLT, μόλις χρησιμοποιηθούν οι αντίστοιχες ικανότητες στο όριό τους", λέει ο αστρονόμος Alvio Renzini. Εντούτοις, οι άλλοι δεκατέσσερις πλανήτες θα πρέπει να περιμένουν λίγο περισσότερο για να επιβεβαιωθεί η θέση τους. "Επειδή τα γονικά αστέρια είναι πολύ εξασθενημένα και το οπτικό πεδίο τους πολύ πυκνό με άλλα άστρα, δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος - της ακτινωτής ταχύτητας - για να επιβεβαιωθούν οι άλλοι υποψήφιοι πλανήτες", λέει ο επικεφαλής της έρευνας Kailash Sahu. "Για να τους επιβεβαιώσει κάποιος θα χρειαζόταν ένα πολύ μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στη Γη, όπως είναι το Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο που αυτήν την περίοδο δουλεύεται από το ESO και άλλα παρατηρητήρια παγκοσμίως", πρόσθεσε ο Renzini. Από το 1995 έως σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περίπου 200 πλανήτες εκτός του Ηλιακού Συστήματος, οι περισσότεροι είναι αέριοι γίγαντες σαν τον Δία. |