Ο ρυθμός των εκπομπών του άνθρακα θα μπορούσε να αυξήσει τους καύσωνες στη Μεσόγειο στον αιώνα αυτό

Πηγή: Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 16 Ιουνίου 2007

Ο αριθμός των ημερών με καύσωνα στη Μεσόγειο μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα θα μπορούσε να παρουσιάσει μια αύξηση 200% έως 500%, εάν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μια κοινή μελέτη αμερικανών και κινέζων επιστημόνων.

Η Γαλλία θα δοκίμαζε τη μεγαλύτερη αύξηση των ακραίων θερμοκρασιών, λέει η μελέτη που έγινε από ερευνητές από το πανεπιστήμιο Purdue και το Διεθνές Κέντρο για τη θεωρητική φυσική στις ΗΠΑ, και το Εθνικό Κέντρο Κλίματος στο Πεκίνο.

"Σπάνια γεγονότα σήμερα, όπως είναι το κύμα του καύσωνα το 2003 στην Ευρώπη, θα γίνουν κανόνας καθώς οι συγκεντρώσεις του αερίου του θερμοκηπίου θα αυξάνονται. Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στο Παρίσι το 2003 θα εμφανίζονται πολύ περισσότερες ημέρες κάθε χρόνο.

Τα σπάνια γεγονότα θα γίνουν ο κανόνας, και τα ακραία γεγονότα του μέλλοντος θα είναι πρωτοφανή στη δριμύτητά τους", λέει ο Noah Diffenbaugh, βοηθός καθηγητής των επιστημών της γης και της ατμόσφαιρας και επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι μια μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να μειώσει την αύξηση των επικίνδυνα καυτών ημερών, όπως έδειξε το σενάριο στο οποίο προβλέφτηκε μια μείωση τους μέχρι και 50 τοις εκατό.

Ως γνωστόν ένα κύμα καύσωνα του 2003 οδήγησε σε 15.000 θανάτους στη Γαλλία και σχεδόν 3.000 στην Ιταλία.

Πρόσθετα συμπεράσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, ανάγκασε τις θερμοκρασίες του θέρους να υπερβεί εντυπωσιακά τη σειρά που συσχετίστηκε με τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων.

Οι σημερινές θερμότερες ημέρες του καλοκαιριού θα έχουν την ίδια θερμοκρασία με τις δροσερότερες ημέρες των μελλοντικών καλοκαιριών, προκύπτει από την ανάλυση των ερευνητών από την Καλιφόρνια, την Ιταλία και την Κίνα.

"Τα κατώτατα όρια του καύσωνα του 2003 ξεπερνιούνται ουσιαστικά στο μέλλον και στα δύο από τα ερευνητικά σενάριά μας. Αυτή η έρευνα έγινε για να κατανοήσουμε την απάντηση του κλίματος σε διαφορετικά επίπεδα εκπομπών", λέει ο Diffenbaugh, που είναι επίσης και μέλος του Ερευνητικού Κέντρου Αλλαγής του Κλίματος στο Purdue.

"Διαπιστώνουμε ότι οι μειώσεις στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου μειώνουν κατά πολύ τον αντίκτυπο, αλλά θα βλέπουμε τα αρνητικά αποτελέσματα ακόμη και με μειωμένες εκπομπές. Οι τεχνολογικές και συμπεριφοριστικές αλλαγές που γίνονται τώρα θα έχουν μεγάλη επίδραση σε αυτό που θα συμβεί πραγματικά στο μέλλον", προειδοποίησε ο Diffenbaugh.

Η μελέτη κάλυψε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, και περιέλαβε 21 χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Καλύφθηκαν δε στη μελέτη μεγάλες πόλεις όπως: Η Πράγα, η Ζυρίχη, το Βουκουρέστι, η Αθήνα, η Κωνσταντινούπολη, το Τελ Αβίβ, το Κάιρο, το Αλγέρι και η Καζαμπλάνκα.

Πέρα από το ότι οι υψηλές θερμοκρασίες συνιστούν απειλή για την ανθρώπινη ζωή, οι προβλεπόμενες υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να πλήξουν και την οικονομία στη λεκάνη της Μεσογείου στην οποία βρίσκονται 21 χώρες, αναφέρει η μελέτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 15 Ιουνίου στο περιοδικό Geophysical Research Letters. 


Η ελληνική επιστημονική κοινότητα ξεκίνησε πρόσφατα την εφαρμογή κλιματικών μοντέλων τοπικής κλίμακας, ώστε να παραχθεί απαραίτητη λεπτομερής πληροφορία για το μελλοντικό κλίμα ανά περιοχή και για τις αναμενόμενες επιπτώσεις.

Έτσι, στο τέλος του 2003 εγκαταστάθηκε και προσαρμόστηκε στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου το περιοχικό κλιματικό μοντέλο PRCCIS. Το μοντέλο αυτό αναπτύχθηκε στο Hadley Centre (Meteorological Office, Βρετανία) και βασίζεται στην τελευταία έκδοση του παγκόσμιου κλιματικού μοντέλου (HadCM3).

Η τελευταία λοιπόν έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  για το κλίμα στην Ελλάδα κατά το 2071-2100, προβλέπει :

  • Μείωση των θερινών βροχοπτώσεων στη χώρα μας έως και 40% και μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Ιούλιο πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου

  • Για την πρωτεύουσα προβλέπεται ότι θα έχουμε 1.925 ημέρες με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 37 βαθμών Κελσίου την περίοδο 2071-2100, ενώ το 1961-1990 ο συνολικός αριθμός ήταν μόνο 195 ημέρες.

  • Κι ενώ ο συνολικός αριθμός των ημερών με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 40 βαθμών ήταν το '61-90 μόνο 28, το 2071-2100 αναμένεται να είναι 1.078, μια αύξηση κατά 385%.

Επίσης, σε ένα σύνολο 53 χωρών, η Ελλάδα είναι στην 41η θέση ως προς τα μέτρα ενάντια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στη διάλεξη του Αλ Γκορ για το κλίμα πρόσφατα στο Μέγαρον υπήρχαν πίνακες και διαγράμματα που έδειχναν ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Μάλιστα ο έλληνας επίτροπος του Περιβάλλοντος Στ. Δήμας προβλέπει ότι η αύξηση των αερίων θερμοκηπίου στη χώρα μας το 2010 θα φτάσει το 40% -όταν η υποχρέωση είναι έως 25%.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Κίνδυνος από την υπερθέρμανση στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο
Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας
Η ΕΕ προειδοποιεί για την αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη
Μελέτη ισχυρίζεται ότι η θέρμανση θα φέρει περισσότερες βροχές
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες

Home