Ο Τιτάνας μπορεί να έχει έναν τεράστιο κρυμμένο υπόγειο ωκεανό

Πηγή: New Scientist, 12 Ιουνίου 2007

TitanΤο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, ο Τιτάνας, θα μπορούσε να έχει έναν υπόγειο ωκεανό, βρήκε μια νέα μελέτη. Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Fernando Simoes του κέντρου Γήινων και Πλανητικών Σπουδών στη Γαλλία, ανίχνευσε ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας στο παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, που όπως λένε θα μπορούσε να δείχνει έναν υπόγειο ωκεανό από υγρό νερό.

Εάν επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη θα υποστήριζε επίσης και τη δυνατότητα να υπάρχει ζωή κάτω από την επιφάνεια του παγωμένου δορυφόρου, λένε οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο φλοιός του Τιτάνα αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από τον υδάτινο πάγο, που είναι σαν σκληρός βράχος από την επικρατούσα θερμοκρασία της επιφάνειας, -178 βαθμούς Κελσίου.

Όμως τα θεωρητικά μοντέλα του εσωτερικού του φεγγαριού δείχνουν ότι το νερό, το πλούσιο σε αμμωνία, βαθιά κάτω από την επιφάνεια θα μπορούσε να μένει υγρό, που ίσως σχηματίζει έναν σφαιρικό ωκεανό.

Η διαστημοσυσκεή Huygens της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) είχε ανιχνεύσει αρχικά το αινιγματικό ραδιοσήμα το 2005 καθώς κατέβαινε προς την επιφάνεια του δορυφόρου, μόλις είχε ριχτεί στη θάλασσα των υδρογονανθράκων του Τιτάνα από το διαστημικό σκάφος Cassini.

Το ραδιοσήμα, εντούτοις, παρατηρήθηκε μόλις μερικές ώρες μετά από την κάθοδο του σκάφους και ανιχνεύθηκε μόνο σε ένα πολύ στενό φάσμα εξαιρετικά χαμηλών συχνοτήτων, περίπου στα 36 Hertz.

Η διαστημοσυσκεή Huygens προσεδαφίζεται στον Τιτάνα το 2005

Από τότε, ο Simoes και η ομάδα του έχουν δουλέψει προσπαθώντας να γίνει κατανοητή η πηγή του: φυσική ή τεχνητή πχ από την διαστημοσυσκευή. Αλλά αποκλείστηκε από τους επιστήμονες η τελευταία περίπτωση.

Στο μόνο περιβάλλον που έχουν εντοπιστεί ως τώρα τέτοια σήματα είναι η Γη. Παράγονται κατά την διάρκεια αστραπών και αντανακλώνται από την επιφάνεια της Γης αλλά και την ιονόσφαιρά της. Έτσι η ατμόσφαιρα λειτουργεί σαν ένα τεράστιο αντηχείο, όπου κάποιες ραδιοσυχνότητες λίγων Hertz ενισχύονται ενώ άλλες σβήνουν.

Στον Τιτάνα ωστόσο δεν έχουν καταγραφεί ως τώρα αστραπές ή βροντές, ενώ η επιφάνεια του που καλύπτεται από πάγο έχει χαμηλή αντανάκλαση (εξαιτίας της χαμηλής αγωγιμότητας) και τέτοια κύματα εισχωρούν στο εσωτερικό. Αν λοιπόν το σήμα προέρχεται από μια παρόμοια διαδικασία, θα πρέπει κάτω από την επιφάνεια να υπάρχει ένα υλικό που να αντανακλά τα κύματα περισσότερο.

Και όπως λέει η ομάδα, ένας ωκεανός από υγρό νερό κάτω από την επιφάνεια θα μπορούσε να είναι η αιτία για αυτό το φαινόμενο.

"Δεν έχουμε ανάγκη για να δικαιολογήσουμε το σήμα έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνεια, αλλά απαιτούμε έναν ανακλαστήρα κάτω από την επιφάνεια. Εάν υπάρχει κάτω από την επιφάνεια ένας ωκεανός, τότε η διεπαφή μεταξύ υγρού και στερεού θα ήταν ένας καλός ανακλαστήρας", τονίζει ο Simoes.

Αν και η ομάδα δεν μπορεί να πει πόσο βαθιά βρίσκεται ο ανακλαστήρας, μπερδεύεται από μερικές πτυχές του σήματος. Αν και καμία αστραπή δεν έχει ανιχνευθεί στον Τιτάνα μέχρι τώρα, όμως το ραδιοσήμα που ανιχνεύτηκε είναι περίπου 10 φορές ισχυρότερο από αυτό που φαίνεται στη Γη.

"Στο παρόν στάδιο είμαστε πεπεισμένοι ότι οτιδήποτε και αν είναι, τουλάχιστον δεν είναι χειροποίητο αντικείμενο (σαν το Huygens)", συνεχίζει ο Simoes.

"Ένας υπόγειος ωκεανός νερού αναμένεται βεβαίως στον Τιτάνα, πιθανώς με 10% ή και περισσότερο μαζί με αμμωνία που δρα ως αντιψυκτικό. Θα ήταν πιθανώς 50 χιλιόμετρα κάτω από ένα φλοιό από πάγο", προσθέτει ο Ralph Lorenz ένα μέλος της επιστημονικής ομάδας του Cassini.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο Τιτάνας το φεγγάρι του Κρόνου μας δίνει ενδείξεις για την πρώιμη ζωή της Γης
Οι πιο καθαρές μέχρι στιγμής φωτογραφίες του Τιτάνα δείχνουν την ύπαρξη υγρού περιβάλλοντος
Μια ελαφρά ομίχλη πάνω στον Τιτάνα ίσως να οφείλεται σε γκέιζερ ή ηφαίστεια
Οι πρώτες φωτογραφίες του Τιτάνα έστειλε το Huygens
Σε ένα λεπτό στρώμα σαν υγρό πηλό προσεδαφίστηκε το Huygens στον Τιτάνα
Δεν υπάρχουν τελικά οι ωκεανοί υδρογονανθράκων στον Τιτάνα

Home